Witam,
moje wyrazy uznania - widzę, że Autor tematu naprawdę wykazał już sporo własnej inicjatywy i znakomicie sobie poradził z wstępną diagnozą, a więc jednak chcieć to znaczy móc!
x-menn napisał: Zmierzyłem. Na 3 pinie jest tylko 3,6V na 6 46.6V.
No to od razu do rzeczy i do dzieła... albo może jednak już na spokojnie po zabawie sylwestrowej
Hmm... przeczucie mnie nie myliło i symbol chassis był jednak bardziej rozbudowany - najlepiej od razu schemat ideowy sobie ściągnąc, bo też jest w bazie schematów Elektrody - wtedy łatwiej dyskutować jak obydwie strony mają schemat przed oczami, a nie foto z którego faktycznie i tak nic nie wynika - znaczy się bez obrazy - jakość jest owszem świetna - tylko ujęcie akurat niezbyt utrafione

. Proponowałbym usunąć tę fotkę bo nie wnosi ani nic nie wniesie do tematu i jak już to zamienić na ujęcia PCB bezpośrednio z góry z widokiem na elementy, a zoom na:
foto1: okolice trafopowielacza - Tr 602
foto2: okolice układu scalonego IC701 (US stopnia odchylania ramki).
Link do pobrania schematu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17421.html#317910 , nazwa pliku to: 11AK19-8A_Circuit.pdf
Napięcie na pinie 6 IC701 można uznać z tolerancją ±5% za prawidłowe.
Natomiast jeżeli chodzi o pin 3 IC701 jest wyraźnie zaniżone i tu na pewno tkwi przyczyna niesprawności. Napięcie to jednak nie jest wytwarzane w przetwornicy (zasilaczu) tylko pobierane z uzwojenia pomocniczego trafopowielacza i należy w jego okolicach sprawdzić diodę prostowniczą D606 oraz kondensator elektrolit. C632.
Nie zaszkodzi również sprawdzić takich elementów jak: kondensator elektrolit. C702 oraz kondensator MKT C709 podłączonych między 3 pin IC701 a masę.
Jeżeli diagnoza tych elementów wypadnie pozytywnie, to niestety trzeba będzie odłączyć 3 pin IC701 od obwodu zasilania (a najlepiej i najprościej wylutować katodę diody D606 i podłączyć ją do masy przez jakiś kondensator elektrolit. np. chwilowo do celu pomiaru 100uF/25V lub wylutować i wykorzystać w tym celu C632 (1000uF/25V) jeżeli był dobry - oczywiście jego "+" na katodę diody a "-" do masy ) i ponownie zmierzyć napięcie na jej katodzie czy ma +15V ±5% (chociaż bez obciążenia może być większe). Jeżeli tak - to napewno uszkodzony jest ukł. scalony IC701. Jeżeli nie - to podejrzenie pada na trafopowielacz (ale nie jako całość), bo stopień odch. linii działa i wysokie napięcie też jest. Tylko to konkretne uzwojenie - może ma zimny lut lub przerwę - sprawdzić omomierzem na przejście i/lub przelutować na nowo wyprowadzenia tego uzwojenia, a konkretnie pin 6 (idzie bezpośrednio pod anodę diody D605) i pin 7 (masa) trafopowielacza.
No i na koniec pozostaje uszkodzony układ scalony IC701 (TDA835x), którego się na pewno nie naprawia tylko wymienia na nowy - ale to dopiero jak uzyskasz wcześniej te +15V i po podłączeniu z powrotem 3 pinu do obwodu zasilania napięcie znowu spadnie - świadczy to o jego ewidentnym uszkodzeniu. Pozostaje jeszcze kwestia oceny/dyskusji przyczyn jego ew. uszkodzenia: być może nie miał pasty termoprzewodzącej, albo po prostu utraciła swoje właściwości lub był niezbyt mocno dokręcony do radiatora i padł z przyczyn termicznych, albo mogło pójść jakieś krótkotrwałe przepięcie z trafopowielacza, które po prostu "ubiło" ten układ scal. (Tak swoją drogą można by ewentualnie na przyszłość dodać równolegle do C632 diodę Zenera 1W/18-20V). Przebicia/zwarcia w cewkach odchylania kineskopu aczkolwiek możliwe - to jednak przynajmniej z mojej praktyki - są to naprawdę bardzo rzadkie przypadki - myślę optymistycznie, że tu raczej nie ma zastosowania.
PS. Jak ew. brak punktów na ściągnięcie schematu - to w formie prezentu noworocznego ma Sz. Kolega ode mnie "małe co nie co" - myślę, że powinno wystarczyć.
Życzę Autorowi udanych postępów w naprawie telewizorka oraz wszystkim "Elektrodowiczom" udanego Sylwestra i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!
Pzdr - Mariusz.