logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po dodaniu RAM 1GB Kingmax 533MHz na MSI 945 PL NEO

kwiat18 30 Gru 2006 19:34 1247 10
REKLAMA
  • #1 3388170
    kwiat18
    Poziom 11  
    Witam!

To jest mój pierwszy post i chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać i jednocześnie prosić o pomoc.

Cholera mam ciągłe problemy z nowym komputerem. Kupiłem ram 1 GB kingmax. Mam już 512 też kingmaxa obie na 533 mhz. Gdy włożę 1 GB to komp mi się nie uruchamia. Wszedłem do biosu i widzę, że wykrywa kość:

Komputer nie uruchamia się po dodaniu RAM 1GB Kingmax 533MHz na MSI 945 PL NEO

Moja płyta to MSI 945 PL NEO. Czy może pomóc aktualizacja biosu i jeśli tak to jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 3388189
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Co rozumiesz przez "komputer mi się nie uruchamia" skoro możesz wejść do biosa ?
  • REKLAMA
  • #3 3388247
    kwiat18
    Poziom 11  
    tzn. uruchamia się i dochodzi do momentu gdzie mogę wybrać ostatnią poprawną konfigurację systemu, tryb awaryjny itd. Niezależnie co wybiorę nie idzie dalej tylko się resetuje. I tak w kółko. Gdy mam tylko 512 Mb jest normalnie.
  • #4 3388259
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    :arrow: tronic1
    Zapewne komputer sie nie uruchamia = windows sie nie uruchamia, tak jak nie dziala internet = nie dziala IE ;-)

:arrow: kwiat18
    Czy jak zamontujesz tylko ta nowa kosc 1GB to tez sie nie uruchamia?
  • REKLAMA
  • #5 3388276
    kwiat18
    Poziom 11  
    @ kolobos - jak mam tylko 1 GB to też nie idzie. To jest MSI i ma zielony i pomarańczowy slot. Wyczytałem że najpierw w zielony, próbowałem nawet w pomarańczowy i też nic. Czy możliwa jest awaria kości skoro bios ją widzi?
  • #6 3388322
    adamlop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wiem ze to moze wydawac sie dla ciebie dziwne, ale bios moze blednie odczytywac timingi ze SPD, sprobuj ustawic jakies luzne timingi recznie, na kosci masz zapewne napisane kilka. Jak masz mozliwosc to sprawdz czy kosc dziala na ninnym kompie. Upgrade biosu moze pomoc, mozliwe ze producent plyty poprawil wspolprace z ta pamiecia, ale nic nie jest pewne. Pozdrawiam
  • #7 3388345
    kwiat18
    Poziom 11  
    sprawdzałem na kompie też z płytą MSI i też się nie uruchomił:(
  • #8 3388367
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Sprawdzić pamięć MemTestem.
  • REKLAMA
  • #9 3388388
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Kosc sie nie uruchamia (sama nie startuje) wiec wyglada na uszkodzona.
  • #10 3388488
    kwiat18
    Poziom 11  
    A może płyta nie obsługuje?

"the mainboard provides 2 slots for 240 pin ddr II wich supports the memory size up to 2 GB

Each channel supports up to a maximum size 2 GB and maximum 2 bank memory modules

each dimm can work respectively for single-channel DDR, while both channels (in different color) populated with same amount of memory size will work as dual-channel DDR"

tak pisze w instrukcji, chyba muszą być dwie takie same kości?
  • #11 3388500
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie musza, plyta obsluguje skoro kosc jest wykrywana kiedy montujesz ja z druga sprawna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z płytą główną MSI 945 PL NEO, który nie uruchamia się poprawnie po dodaniu pamięci RAM 1 GB Kingmax 533 MHz obok istniejącej kości 512 MB Kingmax 533 MHz. BIOS wykrywa nową kość pamięci, jednak system Windows nie startuje i komputer ciągle się resetuje. Próby uruchomienia z samą kością 1 GB również kończą się niepowodzeniem. Możliwe przyczyny to uszkodzona pamięć RAM, nieprawidłowe timingi odczytywane przez BIOS lub brak kompatybilności modułu z płytą główną. Zalecane jest przetestowanie pamięci narzędziem MemTest oraz ręczne ustawienie timingów w BIOS. Aktualizacja BIOS może poprawić kompatybilność, ale nie jest gwarantowana. Płyta obsługuje do 2 GB pamięci DDR2 na dwóch bankach, nie jest konieczne stosowanie identycznych modułów, jeśli BIOS wykrywa kość.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA