logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI K7N2 DELTA ILSR nie włącza się po resetowaniu BIOS-u, co robić?

Filip_f_a 30 Gru 2006 19:44 3576 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co zrobić, gdy płyta MSI K7N2 DELTA ILSR nie włącza się po resecie BIOS-u?

Najpierw jeszcze raz zresetuj CMOS, sprawdź samą zworkę i przestaw J10 na SAFE MODE (2-3), ale jeśli zasilacz ma dobre napięcia i płyta nadal nie wstaje nawet bez procesora albo z innym procesorem, to usterka jest w samej płycie, najpewniej w sekcji zasilania/Vcore lub innej trwałej awarii, a nie w BIOS-ie [#3388250][#3388705][#3390824][#3391781][#3391857] Sprawdź też, czy żadna linia zasilająca na złączu ATX nie jest przywarta [#3391711] Jeśli nie masz możliwości dalszej diagnostyki, oddaj płytę do serwisu naprawiającego płyty główne [#3388971]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3388213
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam

Mam problem z płytą główną MSI K7N2 DELTA ILSR.
    Mam ją od 3 lat, nigdy mnie nie zawiodła, po raz pierwszy postanowiłem pobawić się w podkręcanie.
    Podkręcałem procesor Barton 3200+, podkręciłem do 2500 i dalej się nie chciał, to RESETOWAŁEM BIOS.

Po przestawieniu zworki 2-3 a potem znowu 1-2 włączyłem zasilacz i włączyłem komputer.
    Komputer się włączył i wyłączył, nawet monitor się nie zdążył włączyć.
    Teraz płyta jest martwa – nie reaguje na przycisk power.
    - da się z tym coś zrobić?
    - czy są firmy które naprawiają płyty (ta płyta w porywach kosztuje 250 zł)
    - co to może być – kondensatory ok. (płyta wygląda jak nowa – na scalakach żadnych przebarwień, kondensatory idealne, nigdy się nie przegrzewała)

Zasilacz mam ENERMAX EG465AX-VE(G)(FMA)

Odpalałem inną płytę na zasilaczu – zasilacz chyba sprawny.
    Nie odpalałem mojej płyty na inny zasilaczu – spróbować?
    Wyjąłem wszystko, próbowałem włączyć samą płytę, bez procesora itp.

Proszę o pomoc
    Filip
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3388250
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Sprobuj jeszcze raz zresetowac CMOS zworka, zobacz czy zworka jest ok i czy "blaszka" z niej nie wypadla.
  • #3 3388265
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    próbowałem i nic
  • #4 3388271
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Jeżeli resetowałeś bios to zasilacz nie ma nic wspólnego. No chyba, że to jakiś przypadek ;)

Cytat:
    Podkręcałem procesor Barton 3200+, podkręciłem do 2500 i dalej się nie chciał, to RESETOWAŁEM BIOS.

Co oznacza że się dalej nie chciał kręcić to resetowałem bios? W jakim celu ?
    Upewnij się czy aby na pewno zworka jest dobrze włożona.
    Ps. po co wyjmowałeś procesor, jak już sie testuje to pozostawia się elementy potrzebne do pracy, a zbędne usuwa.
  • #5 3388386
    hotdog
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    czy jak podłączysz samą płytę do zasilacza, i naciśniesz power (zewrzesz te styki na płycie co są do przycisku power podłączone) to płyta wydaje jakieś dźwięki?

Masz jakiegoś znajomego, co ma identyczną płytę?
    Jeżeli tak, to wsadź u siebie jego kość biosu i spróbuj odpalić kompa (lub swoją u niego). Jeżeli Twój komp z jego kością odpali, to wiadomo ze to bios jest posadzony.

I jeżeli tak będzie, to możesz odpalić kompa na jego kości, wyciągnąć ją w trakcie pracy kompa, wsadzić swoją i sflashować. Jeżeli będziesz miał szczęście to da rade. Jeżeli nie to jest do wymiany.

Możesz też zaprogramować swoją kość za pomocą programatora, ale wątpię, żebyś taki posiadał...

Jak nie chcesz się brudzić, to wyślij ją do kogoś kto naprawia płyty na allegro. Jeżeli nie naprawią ponosisz tylko koszty wysyłki.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3388478
    marpio09
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Witam
    Miałem kilka dni temu niestartujący komputer na Abicie BE6(chyba).
    Dzieciaki coś podobno namieszały.
    Faktycznie nie podnosił się, ale wydawał ciągle te same dzwięki. Resetowanie biosu - bez efektu. Zasilanie niby ok(napięcia pomierzone), odłączałem kolejne napędy i nic nie pomagało, żonglowanie ramami także. Podejrzewałem procesor.
    Okazało się jednak, że winna była...................bateryjka!!!
    Litowa(3V), miała 2.85V - więc na początku nie brałem jej pod uwagę.
    Gdy zrezygnowany już wymieniłem ją na inną (3.15V) wszystko ożyło...:D
  • REKLAMA
  • #7 3388507
    hotdog
    Poziom 26  
    dziwne z tą bateryjką... bez niej, komputer powinien startować... Ale trzeba zapamiętać ten przypadek, bo rzeczywiście jest szczególny. Może się kiedyś ta wiadomość przyda...

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3388705
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    tam na tej plycie jest jesczcze jedna zworka od szyny FSB zworka J10 (zaraz pod stabilizatorami napiecia, przy konektorach karty muzycznej..) przestaw na SAFE MODE czyli na 2-3 i uruchom komputer.. powinno pomoc..
    jesli komp sie uruchomi przejdz do biosu i ustaw domyslna wartosc szyny i z powrotem ustaw na 1-2 ta zworke.. :)

pozdro
  • #9 3388924
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Dziękuje za zainteresowanie (-:

Jak uwaliłem procesor to płyta może nie wstawać (jak jest jakieś zwarcie)

Programator mam, ale to nie bios bo płyta jest martwa.

Zworką J10 próbowałem - przepraszam zapomniałem dodać(nic nie pomogło).

bawiłem się biosem, ale nie opierał bym się na nim, to mógł być przypadek, że akurat teraz płyta siadła.

Co się dzieje jak padnie CMOS?
    Kolega (informatyk - uczy się) mówił że to możliwe, ale nie wie jakie są objawy, a mi też na warsztatach Profesor coś mówił, że CMOS kieruje płytą główną.
  • Pomocny post
    #10 3388971
    jsv
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    przy podkręcaniu procka często pada zasilanie na płycie.Tym bardziej,że przy Bartonie 3200+ zasilacz ma tylko 350W.I nie ma bezpośrednio nic wspólnego z BIOS-em.Myslę,że trzeba dać płyte do chirurga.

Dodano po 8 [minuty]:

Zasilacz można odpalić na sucho.Podłaczyc zasilanie 220V.W złączu 20- pinowym zewrzeć przewód zielony z czarnym kawałkiem spinacza.Jeśli zasilacz jest OK,to wentylator będzie kręcił.W przypadku powaznej awarii elektroniki wysadzi bezpiecznik w instalacji.
  • #11 3389046
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Mam od ponad miesiąca nowy zasilacz, bo stary mi się spalił - oddałem na gwarancji i dostałem nowy.
    Zapomniałem dodać, a przecież możliwe że zasilacz uszkodził zasilanie na płycie i w dodatku bawię się w podkręcanie.
  • REKLAMA
  • #12 3390173
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    jsv napisał:
    Witam,
    Zasilacz można odpalić na sucho.Podłaczyc zasilanie 220V.W złączu 20- pinowym zewrzeć przewód zielony z czarnym kawałkiem spinacza.Jeśli zasilacz jest OK,to wentylator będzie kręcił.W przypadku powaznej awarii elektroniki wysadzi bezpiecznik w instalacji.

I tak zrobiłem.

Jak zasilacz jest niepodłączony to działa, ale jak podłącze do płyty głównej to nic się nie dzieje (nie włącza się) Jak odłączyłem to się włączył

Co mam dalej robić?
    To chyba zasilacz??
  • #13 3390198
    Andiv
    Poziom 32  
    Próbowałeś zwierać odpowiednie piny na płycie, zamiast włączać switchem na obudowie ?
  • #14 3390317
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Tak próbowałem.
  • #15 3390757
    hotdog
    Poziom 26  
    a jak pisałem juz wczesniej, po podłączeniu tylko zasliacza (bez procka i ramu) i zwarciu power, zasilacz sie rusza?
  • #16 3390824
    Andiv
    Poziom 32  
    hotdog napisał:
    a jak pisałem juz wczesniej, po podłączeniu tylko zasliacza (bez procka i ramu) i zwarciu power, zasilacz sie rusza?

Ten sposób nie jest najtrafniejszy, bo to, że wiatraczek rusza może świadczyć tylko o sprawnej linii 12V. Należało by miernikiem sprawdzić napięcia na wtyczce molex oraz na wtyczce ATX.

Jednak to nie o zasilacz chyba tutaj chodzi, wydaje mi się że trwale uszkodziłeś płytę i usterka raczej nie ma nic wspólnego z biosem. Jeżeli płyta na sprawnym zasilaczu nie odpala to sprawa jest chyba jasna.
  • Pomocny post
    #17 3390837
    hotdog
    Poziom 26  
    Andiv napisał:
    hotdog napisał:

Ten sposób nie jest najtrafniejszy, bo to, że wiatraczek rusza może świadczyć tylko o sprawnej linii 12V. Należało by miernikiem sprawdzić napięcia na wtyczce molex oraz na wtyczce ATX.

Jednak to nie o zasilacz chyba tutaj chodzi, wydaje mi się że trwale uszkodziłeś płytę i usterka raczej nie ma nic wspólnego z biosem. Jeżeli płyta na sprawnym zasilaczu nie odpala to sprawa jest chyba jasna.

ale po tym co kolega pisał, juz wykluczułem tą mozliwość, ze zasilacz jest zepsuty. Teraz chodzi o sprawdzenie płyty głównej jezeli ruszy. To mozliwe ze procek jest posadzony...
  • #18 3390919
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Procesor jest ok, bo wyjmowałem (napisałem na samym początku).

Pomierzyłem napięcia zasilacza:

Linia 12V - 11.88V
    Linia 5V - 5.2V
    Linia 3.3V - 3.4V
    Zasilacz był nieobciążony
  • #19 3390989
    Andiv
    Poziom 32  
    Można przyjąć, że zasilacz sprawny. Niestety tak jak już pisałem podejżewam trwałe uszkodzenie płyty.
  • #20 3391067
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ok

Jakie serwisy polecacie reanimujące płyty.

Na allegro jest kilka takich aukcji, i na miejscu znajdę - jestem z Zielonej Góry.

Do kogo dać płytę?
  • #22 3391689
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Znalazłem kilku fachowców.

Jeden twierdził, że to mostek południowy.
    Częsta usterka w tych płytach.
  • #23 3391711
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Filip_f_a napisał:
    Jeden twierdził, że to mostek południowy.
    Częsta usterka w tych płytach.

Zgadza się, to częsta usterka ale nie jedyna.
    Jeśli masz miernik to sprawdź czy któraś z linii zasilających w złączu ATX nie jest przywarta.
  • #24 3391773
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Jedyny mały opór był na:

10 pin - 8 OHM (dochodzi żółty kabelek)
    mała kosteczka - obydwa obwody po 8 OHM
    Opory mierzyłem oczywiście z odłączonym zasilaczem, podałem przykład dla pewności gdzie jest 10 pin.
  • #25 3391781
    KKK
    Poziom 31  
    Obstawiałbym raczej przetwornicę vcore a nie mostek południowy.
    Zmierz bez procesora tranzystory przy gnieżdzie procesora - miernik na test diody i szukaj zwarć między bramką a drenem.
  • #26 3391847
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Procesor siadł

Płyta działa - procek jeszcze 2 miesiące na gwarancji

wyjąłem procesor i okazało się że opór wzrósł i wymusiłem włączenie przez zwarcie pinów.

Nie mam 2 procka żeby płytę sprawdzić, ale to chyba to?

Dodano po 1 [minuty]:

Płyta normalnie się teraz włącza przyciskiem POWER, ale bez procesora.
  • Pomocny post
    #27 3391857
    KKK
    Poziom 31  
    Niekoniecznie.
    Sam procesor pobiera kilkadziesiąt watów co przy niskim napięciu zasilania daje małą impedancję.
    Sprawdź procesor w innej płycie a do tej nie wkładaj sprawnego procesora!
  • Pomocny post
    #28 3391861
    Andiv
    Poziom 32  
    Filip_f_a napisał:

Odpalałem inną płytę na zasilaczu – zasilacz chyba sprawny.
    Nie odpalałem mojej płyty na inny zasilaczu – spróbować?
    Wyjąłem wszystko, próbowałem włączyć samą płytę, bez procesora itp.

Proszę o pomoc
    Filip

Na samym początku napisałeś, że wyjmowałeś procesor :!:
  • #29 3391882
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Tak, ale jakieś zabezpieczenie dalej nie pozwoliło włączyć komputera.
    Wszystko się ustatkowało jak z zewnątrz włączyłem zasilacz (przez piny)
    Ale z procesorem dalej nie pracuje.
  • #30 3400970
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Jednak płyta leży - na innych procesorach też nie wstaje - a mój procek jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej MSI K7N2 DELTA ILSR, która po resetowaniu BIOS-u i próbie podkręcania procesora Barton 3200+ przestała się włączać. Po zmianie zworki CMOS i próbach uruchomienia komputer włączał się i natychmiast wyłączał, a obecnie płyta nie reaguje na przycisk power. Zasilacz ENERMAX EG465AX-VE(G)(FMA) został przetestowany i uznany za sprawny na podstawie pomiarów napięć i testów na sucho. Próby uruchomienia płyty bez procesora i pamięci nie przyniosły efektu. Sprawdzono zworkę J10 odpowiedzialną za tryb SAFE MODE, bez skutku. Podejrzewane są uszkodzenia sprzętowe płyty, w tym mostek południowy lub przetwornica vcore. Procesor okazał się sprawny, lecz płyta nie działa nawet z innymi procesorami. Wskazano możliwość naprawy płyty w serwisach specjalizujących się w reanimacji płyt głównych, z kosztami naprawy około 40 zł. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia baterii CMOS, zwarć na liniach zasilających oraz testów kości BIOS-u. Ostatecznie problem uznano za trwałe uszkodzenie płyty głównej, niezwiązane z BIOS-em ani zasilaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA