logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wykorzstuje tylko 5% mojego połaczenia LAN?

nelik1987 30 Gru 2006 20:23 1854 12
  • #1 3388394
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam stary komputer i ma on działać jako serwer do przechowywania plików. Najpierw miałem ogromne problem z tym że jak podłączałem ten komputer do routera Linksys, to przestawał mi działać internet na pozostałych. Pojawiły się dziwne adresy IP ale po 15 resetach routera i dziesiątkach resetów pozostałych kompów w końcu działa ale musi być jakieś ale...

mianowicie przesyłałem plik a jednego kompa do drugiego i zauważyłem że idzie to bardzo wolno, wykorzystywane jest jedynie 5% prędkości połaczenia. Dlaczego??

Dodam jeszcze że to może wina karty sieciowej? bo miałem z nią duże problemy bo nie chciał znaleźć sterowników z oryginalnej płyty, Karta działa tylko na jednym slocie PCI. Karta to Realtek 10Mb/s ustawiona na TP/pełendupleks
  • #2 3388512
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Moze moglbys sprobowac wyjac karte sieciowa z ktoregos kompa, i ja podlaczyc, w miejsce starej? Ew. kupic nowa. Koszt najtanszej sieciowki 10/100 to okolo 15 zl...

10Mbps to naprawde niewiele
  • #3 3388578
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    przydaloby sie wiecej szczegolow takich jak - jaki konfig kompa jak sa spiete kompy czy transfer miedzy kompami jest slaby czy z serwera itd... Jakie wystepuja proglemy dokladnie
  • #4 3388884
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    właśnie stwierdziłem że nie ma sensu męczyć się z jakąś porąbaną starą sieciówką i kupuje sobie jakąś używaną 100MB/s a może coś polecicie bo już z doświadczenia wiem że Realtek jest dość konfliktowy
  • #5 3388910
    ZonX
    Poziom 22  
    rtl 8139 jest konfliktowy? :) - nigdy w zyciu nie mialem problemow z kartami opartymi na tych chipach. A powiem ze przewinelo mi sie ich troche przez rece
  • #6 3388987
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    ZonX napisał:
    rtl 8139 jest konfliktowy? :) - nigdy w zyciu nie mialem problemow z kartami opartymi na tych chipach. A powiem ze przewinelo mi sie ich troche przez rece

A ja miałem "ostrą jazdę" z taką kartą (2 egzemlarze zachowywały się identycznie - obie karty na 100% sprawne i róznych producentów) - płyta na Intelu815 "przestawała widzieć kartę" - raz działała raz nie, zawieszała system itp. Po wymianie sieciówki na 3COM żadnych(!!!) problemów.
  • #7 3389531
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Mam podobny problem z siecia. Mam sieć domową na 3 kompy (łącznie z komputerem routerem) i jeden (stacjonarny) działa właśnie jako router/server. Na tym właśnie komputerze mam zainstalowany server i klient DC (direct connect) i oczywiście na swoim laptopie też mam klienta, używam tego do przesyłania dużych plików z tego komputera stacjonarnego na swój laptop. W stacjonarnym jest sieciówka na rtl8139 a w laptopie jakas VIA. Maxymalna prędkość jaką zazwyczaj wyciągam po lanie komputer - komputer przez DC to okolo 500kb/s. Ale jak zwiększe w "menagerze zadań windows" (ctrl, alt, del) priorytet DC na "wysoki" albo "czasu rzeczywistego" na tym PC stacjonarnym to transfer rośnie do 800kb/s ale wykożystanie procesora 100% i wszystko sie przywiesza a wykożystanie LANu tylko 7%. Procek w tym PC to 800mhz Celeron, 256 RAM DIMM, płyta jakiś ECS, Win XP Pro. Jak ten komputer UWYDAJNIĆ?
  • #8 3389626
    ZonX
    Poziom 22  
    ja mialem taka sama sytuacje na swoim routerze, tyle ze tam stoi nnd. Problemem tkwil w braku wlaczonego trudu 32bit dma - po jego odpaleniu transfery mam rzedu 6-8Mbajtow
  • #9 3390398
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    A co do karty 10Mb/s na Realtek-u to przypuszczam, że wystarczy wymusić pracę w half-duplex. Te karty słabo działają w trybie full-duplex.
  • Pomocny post
    #11 3390979
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Uwierz mi. Ta karta na half-duplex będzie działać szybciej.
  • #13 3393708
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Do typowego transferu plików w jedna strone half-duplex bedzie dzialal tak samo jak fullduplex przeciez. Nic nie tracisz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego wykorzystania prędkości połączenia LAN (około 5%) podczas przesyłania plików między komputerami, gdzie serwerem jest stary komputer z kartą sieciową Realtek 10Mb/s podłączoną do routera Linksys. Karta działa tylko w jednym slocie PCI i ma ustawiony tryb TP/pełny duplex. Dyskusja wskazuje, że karta 10Mb/s jest przestarzała i może powodować konflikty sprzętowe oraz problemy ze sterownikami. Zalecane jest zastąpienie jej kartą 10/100Mb/s, co znacznie poprawi transfer. Wskazano także, że wymuszenie pracy karty Realtek w trybie half-duplex może zwiększyć prędkość transferu, co potwierdzono w praktyce – po zmianie wykorzystanie sieci wzrosło do 85-90%. Dodatkowo poruszono kwestie konfiguracji sprzętowej, takie jak włączenie trybu DMA 32-bitowego dla poprawy transferów oraz wpływ priorytetyzacji procesów na wydajność sieci. Przykłady innych kart sieciowych, takich jak 3COM, wskazują na lepszą stabilność w porównaniu do Realtek RTL8139, który bywa konfliktowy na niektórych płytach głównych (np. Intel 815). Podsumowując, kluczowe jest użycie nowocześniejszej karty sieciowej 100Mb/s oraz odpowiednia konfiguracja duplexu i sterowników, aby osiągnąć optymalną prędkość LAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA