Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

P5KPL-AM - Limit 10mbit po Lanie

19 Lut 2015 00:15 495 4
  • Poziom 6  
    Płyta która posiada ma oznaczenie P5KPL-AM/IN/ROEM/SI zgodnie z opisem producenta jest oparta na chipsecie Realteka RTL8131 i obsługuję 100mb/s podobnie jak router TP-LINK W841N (100mb) z którym jest połączona poprzez lan, mimo to transfer nie przekracza 10mbit. Na innej płycie główniej model X48-T3RS problem nie występował i przepustowość była maksymalna. Proszę o pomoc
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    10 Mb/s , czy 10 MB/s ?
    Bo to zasadnicza różnica.

    Wklej obrazek z okna stan połączenia lokalnego.
  • Poziom 6  
    10mbps= podczas pobieranie nie przekracza 1MB
    Za to upload nie przekracza 0.16mbps=0.02MB
    Dodałem zdjęcie połączenia lokalnego oraz speedtest

    Dla porówanania na poprzednie płycie miałem pobieranie 7.5MB oraz upload 1.2MB
    Ogólnie internet działa na tej płycie wyjątkowo topornie

    Podczas wgrywania zdjęcia otrzymuję taki komunikat "Plik #1 (speedtest.jpg) nie został dodany na serwer, ponieważ wystąpił błąd (Incorrect type of file.)"

    Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

    Sterowniki zaktualizowane. W połączeniach lokalnych widnieje wartość Szybkość : 100Mb/s
    Czy możliwe iż lan na płycie jest wadliwy ?
  • Poziom 6  
    Czy ktoś jest w stanie wskazać przyczyną takiego stanu?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Możliwe, że karta jest nie do końca sprawna.

    Włóż na chwilę dodatkową kartę sieciową na PCI i wyłącz wbudowaną.
    Po teście działania będziesz wiedział czy to było źródło problemu.