logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 - trzaski i wahania głośności w prawym kanale po podłączeniu do PC

hunterro 30 Gru 2006 20:38 1568 8
REKLAMA
  • #1 3388482
    hunterro
    Poziom 2  
    witam mam od niedawna tosce 303 i po podlaczeniu do komputera przez kilka dni dzialala bez zarzutu ale dzis nagle prawy kanal zaczal kiepsko grac tzn jak leci muzyka w miare cicho to prawie wogole go nie sluchac albo slychac niewyraznia(jakies trzaski i raz ciszej raz glosniej) a jak dam glosniej to same trzaski i tez wachania glosnosci. co mogl osie stac?? prosze o w miare proste wytlumaczenie jesli to mozliwe:)
  • REKLAMA
  • #2 3388700
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    Coś musiało sie zepsuć :D i całkiem możliwe, że uszkodzenie jest w końcówce mocy. Czy te trzaski występują bez muzyki albo jak podłączysz inne źrógło sygnału ( nie komputer ) ?

Pozdr
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 3390555
    figaro
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    witam sprawdz tranzystory mocy mogą być uszkodzone ja miałem ostatni taki przypadek w radmorze kanał grał ale trzeszczal wymiana tranzystorów pomogła nawszelki wypadek wymień elektrolity mogły stracić swoją pojemność
  • REKLAMA
  • #4 3390874
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam.
    Czy jak potencjometrem siły głosu dasz na minimum czy dalej są trzaski jeżeli ich brak to usterka jest w przedwzmacniaczu , wczoraj miałem podobny przypadek i był uszkodzony tranzystor BC239B który działał lecz wytwarzał trzaski.
  • REKLAMA
  • #5 3391677
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Odłącz ten komputer ścisz potencjometrem i posłuchaj czy dalej są "trzaski"Jak tak to w grę wchodzi "końcówka mocy" a tam najprędzej kondensatory KFP i KCP-do sprawdzenia ,wymiany.
  • #6 3392744
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Napiszę tak, ani Pankracy2 ani ledy nie mają racji. Ledy, jakie kondensatory?. Gość ma uwalony jeden tranzystor w końcówce mocy, a ściszanie potencjometrem i jeśli brak trzasków to tego już nie rozumiem. Uszkodzona końcówka, jeśli nie ma wysterowania to w głośnikach będzie cisza to pewne, ale to nie znaczy że uszkodzony jest przedwzmacniacz. Niezłe teorie macie na naprawę wzmacniaczy. Najlepiej wymienić obydwa tranzystory w końcówce, ale przede wszystkim to może jakieś pomiary? przecież to łatwo sprawdzić. Można wzorować się na sprawnym kanale i porównać napięcia, ale bez wysterowania. Należy sprawdzić prądy spoczynkowe i napięcia na końcówkach tranzystorów. Pozdrawiam
  • #7 3394850
    LeDy
    Poziom 43  
    Olek II napisał:
    Napiszę tak, ani Pankracy2 ani ledy nie mają racji. Ledy, jakie kondensatory?. Gość ma uwalony jeden tranzystor w końcówce mocy, a ściszanie potencjometrem i jeśli brak trzasków to tego już nie rozumiem.
    Już ci tłumaczę. Jeżeli sciszysz potencjometrem głosu i są trzaski tzn.,że one pochodzą z części za potencjometrem a więc" końcówka mocy"A jeżeli trzaski są to najbardziej podejrzane są kondensatory KFP-prostokątne,brązowe -rzędu nF i KCP- okrągłe -rzędu pF-to wytłumaczenie jakie kondensatory. Czego nie rozumiesz to ja nie rozumiem.Te trzaski (w tak wiekowym sprzęcie)mogą również pochodzić od tranzystorów ale to trzeba sprawdzić..Nawet mogą robić to elektrolity i rezystory.Jeżeli po ściszeniu nie ma trzasków tzn.,że dzieje się to w przedwzmacniaczu. To nie są "ładne teorie na naprawę wzmacniaczy" tylko praktyka. Proste jak" świński ogon"
  • #8 3400385
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Wina trzaskow w mojej tosce byly tranzystory BC307 w parze roznicowej. Wymien je na BC557 (koniecznie oba na kanale) beda to T404,406.
  • #9 3401441
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja napiszę,że w mojej Tosce były winne C409 i 410 - 47pF

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prawym kanałem wzmacniacza Tosca 303, który po kilku dniach poprawnej pracy zaczął generować trzaski i wahania głośności, szczególnie przy cichym odtwarzaniu muzyki. W dyskusji wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzenia w końcówce mocy, zwłaszcza uszkodzone tranzystory mocy lub elementy pasywne takie jak kondensatory elektrolityczne, kondensatory KFP (prostokątne, rzędu nF) i KCP (okrągłe, rzędu pF). Zalecane jest sprawdzenie obecności trzasków przy minimalnym ustawieniu potencjometru głośności, co pozwala zlokalizować usterkę w przedwzmacniaczu lub końcówce mocy. Wskazano na konieczność pomiarów napięć i prądów spoczynkowych oraz porównanie z działającym kanałem. W konkretnych przypadkach wymieniano tranzystory BC239B, BC307 (na BC557 w parze różnicowej T404, T406) oraz kondensatory C409 i C410 o pojemności 47pF jako źródła trzasków. Wymiana uszkodzonych elementów powinna przywrócić prawidłową pracę kanału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA