logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny wirus! SpySheriff. Robak atakuje pliki .txt, .jpg i .mp3.

bobek122 30 Gru 2006 22:33 2662 11
REKLAMA
  • #1 3389097
    bobek122
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam! mam problem od kilku godzin walcze z wirusem albo raczej z jakims robakiem. Skanowałem system już:

mks 2006
    panda online
    norton 2006
    spybot
    avgas

zadna aplikacja nie jest załadowana w pamięci log z hijackthis czysty. Robak zaatakował mi kilka ostatnio otwieranych plików atakuje tylko: .txt .jpg .mp3 o inne tekstowe. Dodaje do rozszerzeń koncówke .exe po kliknięciu przekierowuje na strone z programem do zwalczana tego paskudztwa... oto fotka z ikonki tego syfu:

Dziwny wirus! SpySheriff. Robak atakuje pliki .txt, .jpg i .mp3.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3389188
    bobek122
    Poziom 21  
    nie mam takich objaw.. poczatkowo wyskakiwalo jakieś jedno okienko ale już się z nim uporałem... a co do programu XoftSpySE skanowałem wczesniej mimo ze ona jest płatny to zdobyłem cracka jednak to nie rozwiązało problemu...
  • #4 3389313
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    na podanym linku masz sposób usuniecia tego Spyware
    niestety nie popolsku podane sa tam foldery które tworzy ten Spy..
    co szukac w msconfig, przywracanie systemu szukanie i kasowanie wpisów w rejestrze (Registry), jak postapic jesli zniknely symbole na desktopie, jak postapic przy zmienionej stronie startowej. powodzenia
    http://www.wintotal-forum.de/index.php/topic,84123.0.html
  • #5 3389325
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Uzyj: siri.urz.free.fr/Fix/SmitfraudFix_En.php zrob to co masz
    opisane pod "Clean" po uzyciu utworzy sie log, ktory wklej na forum.
    Do tego wklej log z hijackthis.
  • REKLAMA
  • #6 3389342
    bobek122
    Poziom 21  
    dzieki za odpowiedz! ale coś mi się wydaje ze te programy antywirusowe są siebie warte czyli go..o:/ 2 różne antywiry pokazują dwie inne nazwy robaków jedna to: SpySheriff co jest mało prawdopodobne gdyż nie mam tych objaw a druga to Hacktool:Exploit/ByteVerify. Czy znacie może jakiś dobry program darmowy do zwalczania spyware?
  • #7 3389721
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    bobek122 napisał:
    coś mi się wydaje ze te programy antywirusowe są siebie warte czyli go..o:

Nie wypisuj głupot, bo tyle to zazwyczaj jest wart użytkownik.
    bobek122 napisał:
    Czy znacie może jakiś dobry program darmowy do zwalczania spyware?

Czemu filozofujesz, zamiast zrobić to, co proponował Kolobos?
  • #8 3390024
    bobek122
    Poziom 21  
    jankolo napisał:
    bobek122 napisał:
    coś mi się wydaje ze te programy antywirusowe są siebie warte czyli go..o:

Nie wypisuj głupot, bo tyle to zazwyczaj jest wart użytkownik.
    bobek122 napisał:
    Czy znacie może jakiś dobry program darmowy do zwalczania spyware?

Czemu filozofujesz, zamiast zrobić to, co proponował Kolobos?

to ty filozofujesz i nie wnosisz nic do tematu, napisałem post w czasie gdy Kolobos napisal mi post, a pozatym programy do czyszczenie komputerów są po to zeby czyściły podczas gdy one praktycznie nic nie robią do każdego małego robaka trzeba sciągać inny program...
    ok nieważne robie tak jak mi kazał Kolobos...

Dodano po 23 [minuty]:

niestety nie pomogło, jednak problem nie leży gze jest sobie gdieś u mnie wirus tylko w tym ze zainfekował mi kilka ważnych plików i musze je jakoś wyleczyć... usunąc moge wszystkie i wtedy problemu nie ma ale musze odzyskac dane z nich...
  • #9 3390345
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: bobek122
    Prosilem Cie o cos, nie zrobiles tego wiec to jasne, ze nie pomoglo. Jezeli nie masz zamiaru wkleic log'ow to temat mozna zamknac.

Przeskanuj system przy pomocy ewido oraz skanerow online np. Panda i trendmicro.
    Sprawdz tez jeden z zainfekowanych plikow tutaj:
    http://virusscan.jotti.org/

Ps. Zaden program nie pomoze komus kto sam co chwile instaluje sobie spyware i trojany.
  • REKLAMA
  • #10 3390964
    bobek122
    Poziom 21  
    pisałem wcześniej ze zrobiłem i nie pomogło, po co wklejac logi skoro nic nie wykazały, to nie jest wirus w [pamięci tylko w poszczególnych plikach, pisałem rownież ze skanowałem skanerami anty dziś skanowałem online mks i activescan niestety bez efektu.

Dodano po 4 [minuty]:

program z tego linku wykazał:

AVG Antivirus Found Generic2.NUT

Dr.Web Found Trojan.Encoder.10

Norman Virus Control Found W32/Cups.A
  • Pomocny post
    #11 3391118
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Uzyj: ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/drweb-cureit.exe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z robakiem infekującym pliki .txt, .jpg i .mp3 poprzez dodawanie rozszerzenia .exe, co powoduje przekierowanie do fałszywego programu antywirusowego. Przeprowadzono skanowanie systemu wieloma programami antywirusowymi i antyspyware (m.in. MKS 2006, Panda Online, Norton 2006, Spybot, AVGAS, XoftSpySE), jednak bez skutecznego usunięcia zagrożenia. Podejrzenie padło na SpySheriff lub Hacktool:Exploit/ByteVerify, lecz objawy nie do końca się zgadzały. Zalecano użycie narzędzi do usuwania spyware, takich jak SmitfraudFix oraz Dr.Web CureIt, a także skanowanie zainfekowanych plików na serwisie Jotti. Po zastosowaniu Dr.Web CureIt udało się wyleczyć przynajmniej jeden zainfekowany plik i kontynuować skanowanie systemu. Problemem pozostaje infekcja plików, a nie aktywność wirusa w pamięci operacyjnej. Wskazano konieczność ręcznego oczyszczenia zainfekowanych plików lub ich odzyskania, gdyż standardowe skanery nie zawsze wykrywają i usuwają tego typu robaki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA