logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć procesor Motorola 68HC11E9 z PC w radiu VW Beta4 Grundig?

Stechnij 30 Gru 2006 23:20 4070 9
REKLAMA
  • #1 3389272
    Stechnij
    Poziom 12  
    witam
    ptrzebuje pomocy przy komunikacji procesora motoroli 68hc11e9 z komputerem. Mam radio vw beta4 i tam znajduje sie ten wlasnie procesor. Posiadam interfejs ktory załaczam ponizej. Probowalem juz wielu kombinacji, procesora nie wylutowealem z radia, nozki txd, rxd i modb sa odlutowane. Polaczenie jest nastepujace: pin1 GND, pin2(modb) GND, pin17 RESET, pin20 RXD, pin21 TXD. procesor podlaczam do kompa, ktory ma celeron 500MHz, 192MB ramu. Uzywam programu motor11 w win98 i w dosie, probowalem tez programu motorola cracker6. Napiecia na maxie sa takie pin11 2v przy wysokim stanie, pin13 -10v, pin2 8,5V, pin6 -8,5V, napiecie zasilajace maxa jest 4,3 V. Na procesorze na nozkach rxd i txd wystepuje napiecie okolo 1,2V. Probowalem na kwarcu 8 i 4 MHz i nic. Czy ktos moze mi powiedziec co robie zle??
    Załączniki:
    • interfejs.doc (131 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3389295
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Najprawdopodobniej ubiłeś porty w procesorze i teraz kicha z tego wyjdzie, widać to po napięciach na nich pod obciążeniem procesora. Tylko po numerach się da. Procesory są wrażliwe na elektrostatykę, różnicę potencjałów... ogólnie to trzeba mieć trochę obycia z procesorami by nie ubić radia przy takiej zabawie, każdy głupi potrafi sciągnąć program i łopatologiczny sposób na podłączenie....

SławeK
  • #3 3391377
    jaro70
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Dorzuć stabilizację interfejsu (np.7805) z zewnętrznego zasilania i pamiętaj o połączeniu ze sobą mas -urządzenia i radia.
  • REKLAMA
  • #4 3391725
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Zacznij od początku tj doprowadź radio do oryginalnego stanu i sprawdź czy jeszcze żyje. Potem jeszcze raz sprawdź interface i podłączenia z radiem. Zmierz napięcia na portach przed podłączeniem interface. Robiłem kilka takich radyjek w wersji 1H0 035 152 czy 3B0.... i komunikacja jest bezproblemowa.
    Nie chcę Cię straszyć ale SlaweK ma często rację :)
  • Pomocny post
    #5 3391828
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam Sprawdz czy TX motki podłaczony do Rx w MAX i RX motki do TX MAXa Czesto problemem braku komunikacji jest sam system jak masz innego PC to sprawdz na innym Sam miałem przygody że działało i po jakims czasie nie działa U mnie działało na Win98 ME XP i jeszcze jedno radio tez musi byc zasilane
  • #6 3401165
    Stechnij
    Poziom 12  
    po zastosowaniu zewnetrzengo zasilania interfejsu, na portach proca txd i rxd pojawilo sie napiecie okolo 4V. Radio jest zasilane, po wlaczeniu nic nie jest wyswietlane na wyswietlaczu. Po odlaczeniu interfejsu, radia dziala normalnie, czyli wyswietlacz dziala i moge wpisywac kod. po odlaczeniu interfejsu napiecia na rxd txd i reset wynosza nie cale 5V(4.95). Masa radia jest polaczona z interfejsem. Jesli chodzi o liczenie kodu po numerach to mam maly poblem, bo mam kalkulator, ktorym juz uruchomilem inne radio. Z tym radiem mam taki problem ze w numerze znajduje sie litera, a w kalkulatorze nie moge wpisac liter tylko liczby. Czekam na kolejne wskazowki.
    dzieki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #7 3401323
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Wygląda na to, że procesor żyje i jest coś nie tak z interfacem. Sprawdź go jeszcze raz dokładnie, podmień MAX232. Czy robiłeś inne radia na nim, jesteś go pewien? Zawsze stosuje zewnętrzne zasilania interface to samo co do radia.
  • #8 3401773
    Stechnij
    Poziom 12  
    wymienialem maxa i nic. interfejs ten nie jest sprawdzony, kiedys probowalem na innym radiu i tez nie wyszlo.

Dodano po 1 [minuty]:

a moze ktos ma inny interfejs??
  • REKLAMA
  • #9 3402042
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Ja mam interfejs wg. tego schematu i działa. Podaj napięcie z radia +5V to co zasila ,motke ,na interfejs ,widocznie to z COMa jest za niskie.
  • #10 3403516
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ponieważ temat obraca się w okolicy rozkodowania radia a do tego żaden z jego uczestników nie wykazuje sensownego podejścia tylko "wymieniłem i nie działa" to temat zamykam. Nim się ktoś bierze za robotę wypada najpierw zrozumieć jak coś ma działać, wtedy łatwiej ustalić dlaczego a takie gdybanie do niczego nie prowadzi.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją procesora Motorola 68HC11E9 z komputerem PC w radiu VW Beta4 Grundig. Użytkownik podłączył procesor do komputera z systemem Windows 98, stosując interfejs z układem MAX232, jednak nie uzyskał poprawnej komunikacji. Pomiar napięć wskazywał na możliwe uszkodzenie portów procesora lub błędy w interfejsie. Zalecano przywrócenie radia do oryginalnego stanu, sprawdzenie poprawności połączeń, stabilizację zasilania interfejsu (np. 7805) oraz poprawne podłączenie linii TXD i RXD między procesorem a MAX232. Wskazano również na konieczność zasilania radia podczas komunikacji oraz na możliwość uszkodzenia portów procesora przez elektrostatykę lub niewłaściwe podłączenia. Próby wymiany układu MAX232 nie przyniosły efektu, a interfejs nie był wcześniej w pełni przetestowany. Wskazano, że do skutecznej komunikacji potrzebne jest zrozumienie działania systemu i poprawne przygotowanie sprzętu, a nie tylko wymiana komponentów. Temat został zamknięty z powodu braku konstruktywnego podejścia do rozwiązania problemu.
REKLAMA