logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie MGSM 2.0PC do centrali CA-5 – schemat i konfiguracja ustawień

strazak26 30 Gru 2006 23:59 4994 12
  • #1 3389417
    strazak26
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam
    mam problem z uruchomieniem tego modułu razem z centralą . Jak go podłączyć do centrali i co zmienić w ustawieniach centrali żeby było ok.
    Proszę o pomoc..
  • #2 3390417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3391783
    strazak26
    Poziom 13  
    To jeszcze rozumiem, ale jakie zdarzenie przypisuję wyjściu np:Out2,jaki czas?? co zaznaczam w oprogramowaniu modułu jeżeli służy tylko jako powiadomienie, i jak wogóle podłączam moduł?? zasilanie to rozumiem +12 i masa , a pod I1 podłączam Out2 centrali??, robię zworkę na J11 i to wszystko?? czy jeszcze jakis przewód??

Jeżeli możesz to wyjaśnij mi to..
    Pozdr
  • #4 3391850
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3391915
    strazak26
    Poziom 13  
    No to teraz wiem już więcej..Dzięki..ale co rozumiesz pisząc "masy połączyć razem", no i co z ustawieniami modułu??
  • #6 3391925
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3392519
    strazak26
    Poziom 13  
    A czy biorąc zasilanie modułu z zacisków AUX i COM centrali CA5 dobrze robię????????czy musi to być zasilanie niezależne??/ a Out2 z I1, i com centrali z Gnd modułu czy to nie jest podwajanie przewodu coma? Chyba że zasilanie źle biorę.
  • #8 3392751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3393048
    strazak26
    Poziom 13  
    Dzięki Maćku za pomoc , również najlepszego w Nowym Roku, ale jeżeli możesz dać mi tel to bym z Tobą porozmawiał , bo cos nie chce mi to działać, chyba że nie to O.K.
    pozdr

Dodano po 36 [minuty]:

powiem pokolei jak podłączam:
    do modułu przychodzą 4 żyły
    +12 z OUT3 centrali
    masa z com centrali
    I1 z OUT 2 centrali
    GND z com centrali
    Zworka na J11 zdięta a wejście 1 -NC 24H

W centrali CA-5 OUT 2 jako alarm włamaniowy(001)
    Nie wiem czy gdzieś jeszcze muszę coś obciążyć jakieś WY czy WE???

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście pomyliłem I1 zworka założona i opisane jako NO 24H
    reszta WE wyłączona
  • #10 3393170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3393346
    strazak26
    Poziom 13  
    hmmm
    co ja piszę chyba jestem jeszcze wczorajszy... oczywiście pod Out 1 tak jak pisałeś. Sprubuje tak jak mówisz najpierw na stole...
    narazie Wielkie dzięki
  • #12 3394744
    strazak26
    Poziom 13  
    Próbowałem na stole i nie działa i myśle że to wina modułu, mam go już 2 lata (wgrywałem do niego uaktualnienie- chyba nie przez to nie działa) i może coś z nim nie tak.
    Jutro postaram się o inny i sprawdzę
  • #13 7706543
    mario.wp
    Poziom 11  
    Witam, podłaczę się do tematu, gdyż dotyczy takiej samej konfiguracji (ca-5 i n2.0)

Mam problem z konfiguracją centrali, aby po wyzwoleniu alarmu czujką ruchu lub sabotażem otrzymać sms-a o treści włamanie, a gdy zadziała czujka dymu sms-a o treści pożar. Przy ponizszym podłaczeniu i konfiguracji po wyzwoleniu alarmu dowolnym zdarzeniem otrzymuję sms-a o treści "Pozar", nastepnie moduł dzwoni na telefon, po chwili wysyła drugiego sms-a o treści "włamanie" i znów dzwoni. Nie mam pomysłu jak to odseparować.

W tej chwili moje podłaczenie wyglada tak:
    - wyjście centrali zacisk -Out1 podpiete do I1 modułu (oprogramowane w ca-5 jako "alarm włamaniowy" z czasem alarmu 60s - podpiety również sygnalizator akustyczny). W module zworka J11 założona.
    - wyjście centr. Out2 podpiete do I2 modułu (oprogramowane w ca-5 jako "Alarm w manipulatorze" FS 48 opcja 2, gdyż gdybym oprogramował jako "Alarm włamaniowy" to z założenia wyzwolenia włamaniowe również wyzwolą OUT2). Wejście w ca-5 do którego podpieta jest czujka dymu oznaczona jest jako "24 pożarowa" z odznaczoną opcją: "wywołuje alarm na wyjściu OUT1". Zworka J12 w module również założona.

Wyglada więc na to że każde zdarzenie jest nadal sygnalizowane na wyjciu OUT1 i OUT2, dlatego moduł informuje kolejno o zdzarzeniach z wejść I1 i I2, tylko dlaczego zaczyna od Pozaru na wejściu I2? Nie mam ustawionych żadnych opóźnień na wyjściach. Bardzo prosze o pomoc, bo juz trzeci dzień nad tym siedzę :)
    Dodam, jeśli to przydatna informacja, ze dwie czujki ruchu oraz dymu pracują w konfiguracji 2EOL/NC każda podłaczona do osobnych wejśc (sprawdzałem też w konfiguracji EOL z tym samym skutkiem)
    Dodam również że to mój pierwszy zainstalowany alarm "domowy" - dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i konfiguracji modułu MGSM 2.0PC z centralą alarmową CA-5. Kluczowe jest prawidłowe połączenie wyjść centrali z wejściami modułu, w szczególności podłączenie wyjścia OUT2 centrali do wejścia I1 modułu z założoną zworką J11 i ustawieniem wejścia jako NO 24h. Masy (COM centrali i GND modułu) muszą być połączone, aby zapewnić wspólny potencjał. Zasilanie modułu nie powinno być pobierane z wyjścia AUX centrali ze względu na ograniczoną wydajność prądową (400 mA), lecz z wyjścia OUT1, które ma większą wydajność (3,15 A). W oprogramowaniu centrali należy przypisać odpowiednie zdarzenia (np. FS-48 i FS-49) i ustawić czas działania wyjścia (np. 4 sekundy). Moduł wymaga dodatkowej konfiguracji, takiej jak numer telefonu, sieć i treść SMS-ów. Zalecane jest testowanie modułu osobno ("na stole") przed podłączeniem do centrali. W przypadku problemów z działaniem modułu, możliwa jest jego awaria lub konieczność aktualizacji oprogramowania. W dalszej części dyskusji pojawia się problem z rozróżnieniem powiadomień SMS o różnych zdarzeniach alarmowych (włamanie, pożar) przy podłączeniu dwóch wyjść centrali do dwóch wejść modułu, co wymaga dalszej konfiguracji i separacji zdarzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA