logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do radiówki bez zgłaszania do dostawcy?

rekin01 31 Gru 2006 20:25 3344 6
REKLAMA
  • #1 3391874
    rekin01
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Mam taki problem.W domu mam komputer podłączony do internetu radiowego.Jest odpalone filtrowanie IP i MAC.Teraz chciałem podłączyć jeszcze laptopa,ale tak,żeby obydwa komputery chodziły niezależnie od siebie.NIe chcę zgłaszać drugiego komputera do dostawcy internetu,bo wiadomo,dodatkowy abonament.Później wogóle zabiorę ten pierwszy i zostanie tylko laptop.Czy można to jakoś technicznie załatwić?Mam router D-Link 802,11g/2.4GHz Wireless Router,ale to chyba nie załatwia sprawy.POtrzebne byłoby coś jak router z wbudowaną kartą sieciową,która działałaby jak ta w komputerze i której można zaprogramować MAC i IP.Proszę o jakieś sugestie.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 3392064
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dodatkowo, do tego routera, potrzebujesz AP.

Ustawiasz go w tryb AP Client i łączysz się z dostawcą.
    Przewodem podpinasz do portu WAN routera, na którym ustawiasz MAC i IP jakie wcześniej były na komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 3392560
    rekin01
    Poziom 16  
    Czy jest coś takiego co łączy obydwa te urządzenia,tzn.AP i router?
  • REKLAMA
  • #4 3392838
    pnhd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    musialoby to byc urzadzenie z dwoma niezaleznymi radiami.
    a tobie potrzeba dwa urzadzenia. jedno jako klient odbierajacy neta od dostawcy i ap z routerem wifi. na to drugie polecam linksys wrt54gl. to pierwsze moze byc np. ovislink wl5460ap.
  • #5 3393911
    rekin01
    Poziom 16  
    Od routera do komputerów mogę sobie spokojnie puścić kablem.Mam już router taki jak napisałem kilka postów wyżej.Wydaje mi się,że powinien się nadać.czyli w takiej sytuacji potrzebowałbym tylko Acces Pointa?
  • #6 5607256
    1kazik2
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A ja mam... Mam internet radiowy 512kb/sek i posiadam także router Sitecom WL-173 v1 001 (z Holandii) i czy jak dokupię AP który pracuje w trybie client i ustawie w nim MAC i IP mojej obecnej karty sieciowej z radiówki to będzie mi to działało że router i ap pójdą cały czas (24/7) a komputery ten który sobie włączę to na nim będę miał internet. Bo do tej pory musi cały czas chodzić komputer z zasilaczem 400wat ;/

Post był raportowany - zobowiązuję kolegę do poprawy pisowni przed napisaniem kolejnej wiadomości. [mbo]

Dzięki za Odp.
  • REKLAMA
  • #7 5607708
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Będzie działać.

Jaki ma cel cytowanie prawie całej poprzedniej wiadomości ? [mbo]

Podsumowanie tematu

✨ W celu podłączenia dwóch komputerów do internetu radiowego bez zgłaszania drugiego urządzenia do dostawcy, konieczne jest zastosowanie dodatkowego Access Pointa (AP) pracującego w trybie klienta (AP Client). AP łączy się z dostawcą, a następnie przewodem WAN łączy się z routerem, na którym należy ustawić adres MAC i IP przypisane wcześniej do pierwszego komputera. Router D-Link 802.11g/2.4GHz samodzielnie nie rozwiązuje problemu, ponieważ potrzebne jest urządzenie z funkcją klienta radiowego, które emuluje kartę sieciową komputera i pozwala na programowanie MAC oraz IP. Rozwiązaniem jest zestaw dwóch urządzeń: jedno jako klient odbierający sygnał radiowy od dostawcy (np. AP w trybie client), a drugie jako router WiFi (np. Linksys WRT54GL). Połączenie kablowe od routera do komputerów jest możliwe i zalecane. Takie rozwiązanie pozwala na niezależne działanie komputerów bez konieczności rejestracji każdego z nich u dostawcy i umożliwia późniejszą wymianę urządzeń bez dodatkowych opłat abonamentowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA