logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CREATIVE 2.1 SBS380- jak zmniejszyć dudnienie basu w "P

Saliom 01 Sty 2007 02:14 9742 21
REKLAMA
  • #1 3392433
    Saliom
    Poziom 10  
    Zaczne od tego, iż nie znam się na elektronice, schematach itp. Najwyżej mogę "dokształcać" się wilkipedią.
    Kiedy słucham muzyki(CREATIVE 2.1 SBS380) na kompie to dudnienie zniekształca czasami utwór, nie słyszę niektórych melodii które brzmią prawidłowo w „słuchawkach”, co proponujecie?
  • REKLAMA
  • #2 3392436
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    jakiego programu używasz do odtwarzania muzyki?, powinny tam być regulatory poziomu basu i sopranów, poprzestawiaj te ustawienia i zobaczymy.
  • #3 3392811
    Saliom
    Poziom 10  
    uzywam winamp-a 5.32, nieczaje jak ustawić
  • #4 3392893
    Tarru
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Przy głośniejszym słuchaniu słyszysz dudnienie, ponieważ w tych tańszych zestawach głośnikowych subwofer jest strojony wysoko tak aby był on głośny a nie miał dobrego zejścia. Jeżeli chcesz uzyskać coś lepszego z tego głośnika to możesz spróbować pobawić się i poprzedłużać bass reflex (ta rurka w subwoferze). Weź kawałek plastikowej rurki o średnicy takiej aby wchodziła na oryginalny bass reflex z lekkim oporem i zakładaj tą rurkę odpowiednio dobierając jej długość.
  • #5 3393262
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    w załączniku jest widok winampa, poreguluj tymi suwakami opisanymi na dole, przesuń je do dołu
    Załączniki:
    • CREATIVE 2.1 SBS380- jak zmniejszyć dudnienie basu w "P winamp.jpg (43.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3394271
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Kolega seta1 chyba już wyjaśnił. Poza tym, jak rozumiem pokrętło regulacji basów na tylnej ściance subwoofera jest skręcone na niminum? :>

Pozdrawiam, Mietas
  • #7 3394327
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    bawienie sie korektorem nic nie da. z tego co pamietam to sbs to seria najtanszych glosnikow - czyli oszczednosc gdzie tylko sie da. najpierw sprobuj dociazyc subwoofer. stawiajac 10kg czegos na nim powinno troche zmniejszyc drgania scianek. jesli nadal sub dudni to wloz upchana wate w tunel bassreflex.
  • #8 3394905
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ciężko cokolwiek tu poradzić,Te sub-y mają słabe zejście.W papierach pisało że schodzą do 40Hz z subem.Ale na ucho to bez zniekształceń max 80Hz ;).Miałem kiedyś stare kolumny Diora i producent podawał od 60Hz -20kHz to w porównaniu do tego suba to wymiatały.
  • #9 3396437
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Dodam coś jeszcze: jak głośniczek 'basowy' o średnicy 7cm ma odtworzyć basy z tzw. stopy od perkusji, lub efekty wybuchów w filmach? ;) Z tego wniosek: najlepiej, gdyby autor kupił sobie cosik lepszego. A jak nie, to nic lepszego tu chyba nie poradzimy.

Pozdrawiam, Mietas
  • #10 3397275
    Saliom
    Poziom 10  
    Dzieki za wszystkie propozycje, jak któraś zaskutkuje to dam znać :)
  • #11 3408887
    badkupa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wywalić ten szajs na śmiecie to jest to co należy z tym marketingowym szajsem zrobić
  • REKLAMA
  • #12 3412709
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Wróciłem dzisiaj od kumpla który miał (chyba ) ten zestaw (2.1) i już teraz wiem o co chodziło z tymi basami. Faktycznie trochę za dużo jest basu - ja lubię bas, ale dla mnie to była przesada. No nic, jeżeli jużchcesz 2.1 creativa to weź sobie P380 - na pewno lepszy od twojego aktualnego, a ma nawet nawet dźwięk.

Pozdrawiam
  • #13 3422065
    Saliom
    Poziom 10  
    tylko ustawienie equalizer coś o drobinke polepszyło ale jak podgłosze winamp to sie nic nie zmienia, ale kiha pozostaje mi tylko kupić jakieś dobre słuchawki a na dobre "głośniki" niemam kasy :cry::|

Niefachowe określenie 3molo
  • REKLAMA
  • #14 3423491
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Jak wspominałem w poprzednim poście - za ok 100zł możesz kupić 2.1 Creativa P380. Na pewno lepszy, mocniejszy i ma regulację basu :)
  • #15 3423957
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kup coś co ma 20cm i 90dB zrób obudowe 30 litrów i tunel o średnicy około 8cm długość tak, zeby strojenie było około 40-45Hz. Obudowe Creative otwórz odetnij od subwoofera kabel i przeciągnij przez BR do nowej kolumny basowej->pasywnej.

Inna sprawa, ze ten Creative, może mieć fabrycznie podbite 50-60Hz...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 3425056
    Mietas_2
    Poziom 14  
    A gdyby dać jakiś filtr bezpośrednio przed gośnikiem odcinający trochę basu? (wiem, że to brzmi nielogicznie, zmniejszać bas w subwooferze ;) )
  • #17 3426456
    Saliom
    Poziom 10  
    Tremolo napisał:
    Kup coś co ma 20cm i 90dB zrób obudowe 30 litrów i tunel o średnicy około 8cm długość tak, zeby strojenie było około 40-45Hz. Obudowe Creative otwórz odetnij od subwoofera kabel i przeciągnij przez BR do nowej kolumny basowej->pasywnej.

Inna sprawa, ze ten Creative, może mieć fabrycznie podbite 50-60Hz...

Jestem ciemny co do tego postu, nie wiem czy jestem w stanie takie cudeńko zmontować, proszę o jakieś kursy, aby sie dokształcić, a w ogóle czy to się opłaca :|:?:
  • #18 3428104
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Całe forum jest kursem robienia czegos takiego, temat, który zadałeś jest zadkością. Forum jest forum elektronicznym, więc o wierceniu w drewnie trzeba isę gdzie indziej dowiedzieć.

Prosta geometria + wzór A*B*C na pojemność (objętość wewnętrzną). Przejrzeć jakieś 10-20 tematów o STX czy Tonsilu czy dział DIY gdzie są gotowce łącznie ze schematami, rysunkami, których nigdzie nie znajdziesz.

Te forum wymaga co najmniej umiejętności czytania rysunku technicznego i schematów elektronicznych. I szukania w watkach, które już były.
    Opłacać się opłaca. W Castoramie potniesz deski (tylko nie pomyl wymiarów), w domu je pokleisz wyżynarką zrobisz dwie dziury wiertarką 4 na złącze głośnikowe.

przykład: w tanim subwooferze masz głośnik powiedzmy za 30 złotych a subwoofer kosztuje 99 (allegro). oczywiście jakość jest za 30 zlotych. Ty możesz za 20 zlotych kupić deski i subwoofer za 80 złotych? Przy okazji nieźle się pobawić. Tu 100 złotych tam 100 zlotych tyle, że samorób może grac tak jak subwoofer za 200-300. A jak dorwiesz ciekawy głośnik to i około 1000.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 3428960
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Kup sobie zestaw Tonsil Sub-Sat 1.1(głosniki GDN 13cm w ukł. band-pass) albo lepiej Sub Sat 2.2(2x20cm GDN) a nie jakiegos Creativa i poczujesz co to jest granie z dobrym dźwiekiem z komputera,cena pewnie podobna a jesli nawet dorzucisz coś to nie pożałujesz jednej złotówki.Wiem co mówię posiadam najprostszy zestaw Tonsil Sub-Sat 1.1 i to nie ma co porównywac z Creativem.Same satelitki juz graja lepiej od Creativa.Do tego Diora Ws 354 i zabawa jest przednia.
  • #20 4957807
    silver2007
    Poziom 10  
    Szczerze... ten zestaw z subem SBS-380 jest totalnie do bani!
    Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że wraz z tym modelem Creative schodzi na psy..
    a zawsze myślałem że to najlepsza firma jeśli chodzi o głośniki KOMPUTEROWE (bo tak w ogóle to z tych, z którymi miałem do czynienia
    najlepsze to TONSIL, KODA oraz KLARITY (ale tych ostatnich nigdzie w necie nie można znaleźć, a szkoda).

Mam rozwiązanie: jeśli Creative - kup starszy model!
    Ja polecam nawet 8-letnie 2.0 a basik - miodzio!
    Tylko że prądożerne są.

A teraz uwaga - ciekawostka!

Opisany tu problem dotyczy SBS-380... a ja mam głośniki (już pożółkłe)
    SBS380 (dokładnie SBS380E) - poszukajcie w google i...
    NIC NIE ZNAJDZIECIE - tylko te badziewne czarne z subem - tu widać że dublują symbole :/
    A ten sprzęt (nawet podłączony pod mój domowy zestaw akumulatorków - 7,2V 1300 mAh
    - a na głośnikach podane że zalecany zasilacz to 14V i 1,2A to bass) - jest bardzo mocny!
    Jak rozkręciłem, to moc faktycznie zgadza się z podaną na głośnikach,
    elektronika w środku pięknie, przejrzyście rozplanowana,
    widoczna końcówka mocy ze sporym radiatorem.. miodzio :D

Wniosek oczywisty: nie kupować NOWEGO badziewia - tylko starsze,
    kiedy szło się na JAKOŚĆ nie zaś na ilość :-)
    Jeszcze dobrym zestawem są takie dziwne modele 2.1 firmy Cambridge Soundworks
    - z przodu na głośnikach jest właśnie ta firma, a z tyłu "Creative" :P Sprzęt "na oko" 8- letni!

PS.Może mi ktoś to wyjaśni - to powiązanie firm :-)
  • #21 4957883
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Hmm właśnie nie wiem, ale posiadam głośniki T7900 z których jestem zadowolony (zasilacz niczego sobie 13,5V/6A) ale nie o tym... i rozkręcałem oczywiście, na wszystkich głośnikach oraz na tylnej sciance suba też mam cambridge soundworks... a co do tego suba, to wstaw kawałek gąbki tudzież czegokolwiek tłumiącego (najlepiej do ścianek bocznych poprzybijać) i będzie oki :)
  • #22 6254630
    piotr6671
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cambridge Soundworks i creative to jedna i ta sama firma która się połączyła w jedność

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw głośnikowy Creative 2.1 SBS380 i zgłasza problem z dudnieniem basu, które zniekształca dźwięk podczas odtwarzania muzyki na komputerze. Problem ten wynika z niskiej jakości subwoofera, który jest strojony na wysoką głośność kosztem jakości zejścia basu. Proponowane rozwiązania obejmują regulację korektora graficznego w programie Winamp, jednak efekty są ograniczone. Inne sugestie to mechaniczne modyfikacje subwoofera, takie jak przedłużenie tunelu bass reflex rurką, dociśnięcie subwoofera ciężarem w celu zmniejszenia drgań obudowy oraz wypełnienie tunelu bass reflex watą lub gąbką tłumiącą. Wskazano, że korektor graficzny nie rozwiąże problemu z powodu konstrukcji taniego zestawu. Zalecane jest rozważenie zakupu lepszego zestawu głośnikowego, np. Creative P380 lub zestawów Tonsil Sub-Sat 1.1 lub 2.2, które oferują lepszą jakość dźwięku i regulację basu. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące strojenia subwoofera, objętości obudowy i częstotliwości granicznych basu. Wspomniano, że Creative i Cambridge Soundworks to powiązane marki. Podsumowując, problem dudnienia basu w SBS380 wynika z ograniczeń konstrukcyjnych subwoofera, a poprawa jakości wymaga albo mechanicznych modyfikacji, albo inwestycji w lepszy sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA