logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Modecom 400W FEEL II - opinie i doświadczenia użytkowników

Hubert_1 01 Sty 2007 11:05 2171 25
REKLAMA
  • #1 3392591
    Hubert_1
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    kupiłem w piątek ten zasilacz(400wat FEEL II), pochodził u mnie do wczoraj czyli 3 dni i się spalił. Opalił styki przy napędach a reszty nie zdążył bo się kapnąłem że cos smierdzi i go wylączyłęm. Niby zasilacz trochę lepszy od mojego IMPET 300 wat(za 60zł). Ale tamten chodzi do dzisiaj 4 rok :D.
  • REKLAMA
  • #2 3392596
    bahamas
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Hubert_1 napisał:
    kupiłem w piątek ten zasilacz(400wat FEEL II), pochodził u mnie do wczoraj czyli 3 dni i się spalił. Opalił styki przy napędach a reszty nie zdążył bo się kapnąłem że cos smierdzi i go wylączyłęm. Niby zasilacz trochę lepszy od mojego IMPET 300 wat(za 60zł). Ale tamten chodzi do dzisiaj 4 rok :D.

Chyba pech... Mam Modecoma od 2 lat, to najbardziej cichy zasilacz jaki miałem i nie sprawia żadnego problemu. tfu,tfu
  • #3 3392601
    Hubert_1
    Poziom 24  
    pewnie tak, mam go na gwarancji wiec pojade wymienić na nowy.
  • #4 3392611
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja mam Modecoma mc-400 i powiem, że to był trafiony wybór. Cichy ,trzyma napięcia, bajka. Zapłaciłem 160zł.
  • #5 3392614
    Hubert_1
    Poziom 24  
    te zasilacze są dobre, mój kuzynek co lubi podkręcać miał ten sam i pochodził 2 lata. Może był spadek napiecia w sieci lub cos innego, elektrowie nie dwały rady (imprezy itp). Albo wadliwa seria.
  • #6 3392627
    deboo
    Poziom 18  
    Modecom to bardzo dobra firma np zasilacze z serii MC ale za to zasilacze z serii Feel to kompletna porażka nie włożyłbym tego do kompa choćby od tego miało zależeć moje życie....na swoim przykładzie doświadczyłeś co to znaczy niszczenie sobie opinii producentów przez to ze produkują tańsze=szitowe zasilacze....jak np Chieftec rewelacyjne zasilacze od sirteca (HPC) ciche i wydajne, teraz produkukowane sa zailacze Chiefteca przez Delta Electronics(GPS) zasilacze sa głośniejsze i trochę gorzej trzymają linie....
  • REKLAMA
  • #7 3392664
    Hubert_1
    Poziom 24  
    chciałem kupić chiefeca ale nie mieli, musiał bym czekaC koło tygodnia. Ta seria MC jest dużo droższa od mojego Feel-e ?
  • #8 3392668
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    dołącze do was i spytam czy te zasilacze Modecom są ciche - bardzo mi na tym zależy - chcę wyciszyć komputer.
  • REKLAMA
  • #9 3392690
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    ,,Opalił styki przy napędach a reszty nie zdążył bo się kapnąłem że cos śmierdzi i go wyłączyłem ,, i tylko opalił nic nie uszkodził ?. Rozumiem zasilanie AGP płyty gł. ale napędów ? One pobierają mało prądu.
  • #10 3392705
    Hubert_1
    Poziom 24  
    nie sprawdzałem tego napędu jeszcze ale pewnie jest uszkodzony. Odrazu go odłączyłem.

Dodano po 1 [minuty]:

płyta jest wporządku, podłączyłem do starego zasilacza, a jeszcze wiatrak siadł z tyłu obudowy.
  • #11 3392715
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    ModeCom nie produkuje żadnych zasilaczy :!: Przykleja jedynie swoje naklejki na zasilacze produkcji FSP lub L&C.
    FSP to mniej więcej to samo, co Fortron. Dawniej z nieco zawyżoną mocą w stosunku do Fortrona (np. MC 350W, to Fortron 300W).
    L&C robi tak sławne i "znakomite" zasilacze, jak Megabajt, Tracer, itp. ModeComy produkcji L&C to dokładnie to samo, tylko 2x lub 3x droższe.
    Jeszcze jakieś pytania? Zresztą były już gdzieś podobne wątki, wystarczy poszukać.
  • #12 3392789
    Hubert_1
    Poziom 24  
    co byście polecili pod tą konstrukcje:
    P4 1,5GHz 478
    płyta msi agp 4x
    3x sdr 133 MHz /128/256/256
    GeForce 2 mx 400 64Mb
    HDD samsung 40 Gb ATA 100
    CD-RW liteon 52/32/52
    DVD-ROM liteon 48/16
  • #13 3392792
    Figi
    Poziom 37  
    Porządny 200W da sobie spokojnie radę.
  • REKLAMA
  • #15 3392867
    Figi
    Poziom 37  
    deboo napisał:
    Modecoma Mc 350,Fortrona 350,Chiefteca 350W[...]
    Znowu "kilowatomania" daje o sobie znać? Ja rozumiem zapas mocy, ale dobieranie zasilacza 2 razy mocniejszego niż potrzeba, to już chyba drobna przesada...

deboo napisał:
    Jak to ile? Przecież jest napisane, że 350W. Sprzedawca wykorzystuje fakt, że jest to dobry zasilacz i wytrzymuje chwilowe obciążenie ponad 400W.
  • #16 3392980
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wnoszę iż koledze siadł napęd i w wyniku wzmożonego poboru prądu spowodował przegrzanie laminatu i styków. Komp chodził poprawnie więc moc zasilacza wystarczająca. Proszę sprawdzić miernikiem napięcia na zasilaczu być może to on to spowodował a jak masz w normie to zasiłka sprawna.
  • #17 3393013
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    jozgaw napisał:
    dołącze do was i spytam czy te zasilacze Modecom są ciche - bardzo mi na tym zależy - chcę wyciszyć komputer.

Kolega ma Modecoma 350ATX2.0 z 12cm wiatrakiem. Jest bezgłośny.
    Ja mam Modecoma 350GTF i nie narzekam. Choć musiałem wymienić wiatrak (80mm) po roku bo warczał.
  • #18 3393251
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    ja takze polecam zasilacze ModeCom'a..sam mam 300W (nie jest to zaden Feel) od ponad dwoch lat i jestem bardzo zadowolony..wersja z jednym 80cm wiatrakiem, praktycznie bezglosny..jak na 300W to bardzo dobrze sobie daje rade..mam 3 dyski, nagrywarke,procesor przekrecony z 1700+ na 3200+ no i dodam jesczcze bardzo prodozerna karte DVB SkyStar2..napiecia zawsze w normie i przez ten czas mnie niegdy nie zwiodl.. poelcam jesczcze raz..tylko ka raczej bym omijal te Feel'e..to jest produkcji L&C jak ktos powiedzial wyzej a te ktore sa sprzedawane pod marka ModeCom sa to Fortrony.. :)

pozdro
  • #19 3393525
    deboo
    Poziom 18  
    kolega figi reprezentuje kolejną grupe ludzi.... po co miec zapas mocy... w razie czego przecież nie można podkrecić podzespołów ,rozbudować konfiguracji komputera....a wydatek 80zł na zasilacz 350W według mnie nie jest jakimś tam ogromnym wydatkiem.....czy gdyby pana komputer pobierał 295W to czy kolega figi kupiłby 300W zasilacz ?? jeżeli tak to n/c wierzyć w internetowe kalkulatory(na każdym innym podawane są różne wartości)......
  • #20 3393554
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Miałem 2 komputery stacjonarne i zawsze brałem obudowy Modecoma z ich zasilaczami. Chodziły 2 lata zero problemów, żadnych zwisów czy innych bajek.
  • #21 3393594
    Figi
    Poziom 37  
    :arrow: deboo
    A czy kolega ma jakiekolwiek pojęcie ile komputer zaprezentowany przez autora będzie pobierał mocy? Ja twierdzę, że pod obciążeniem nie będzie to więcej niż 150W. Ciekawe jak bardzo można rozbudować tą konfigurację, skoro procesor jest na Socket 478, a płyta ma tylko AGP 4x. Nie sądzę, aby po ewentualnej rozbudowie komputer pobierał więcej niż 180-190W (w naprawdę już ekstremalnych przypadkach).
    Kolega oczywiście powie pewnie, że autor może wymienić płytę główną, wraz z procesorem, grafiką i pamięcią. Oczywiście, że może. Tylko czy w takim wypadku nie lepiej kupić nowy komputer wraz z nowym zasilaczem? Idąc tropem "kup sobie na później", należałoby w zasadzie doradzić koledze zakup zasilacza o mocy 1,5kW, bo całkiem możliwe, że za 20 lat tyle będą pobierały komputery. Tylko gdzie tu logika, gdzie tu sens? Tym bardziej, że nowe komputery, znając producentów, będą miały nowe standardy zasilania i trzeba będzie kombinować z przejściówkami.
    Jeśli kolega chce mieć duży zapas mocy, to może kupić porządny zasilacz 250W. Do tego zresztą całość się i tak zapewne sprowadzi, bo dwustu-watowe zasilacze, nowe lub z małym "przebiegiem" (bo tylko takie wchodzą przecież w grę), dostać dziś trudno.

P.S. Nie znalazłem kalkulatora mocy, który podawałby rzeczywiście poprawne dane. Ich wskazania należy w zasadzie traktować właśnie w ten sposób - to co pokażą, to jest moc, jaka będzie potrzebna przy rozbudowie zestawu.
  • #22 3394819
    lukkil
    Poziom 20  
    kolego Figi,
    skoro mowisz ze trudno dostac dobry, nowy zasilacz 200W (masz tutaj racje, tak samo jest z 250W) to po co go polecasz?
    w sumie to troszke sobie przeczz bo kolega moim zdaniem powiniem zaaplikowac dokladnie tak jak powiedzial deebo zasilacz 300-350W bardziej wlasnie 350W bo roznice w cenie sa nieduze..i to nie jest zadna kilowatomania na mily Bog..takze nie jest to zaden jak to powiedziales trop "kup sobie na później"..

pozdro
  • #23 3394992
    Figi
    Poziom 37  
    Nowe zasilacze 200W ostatnio znikają ze sklepowych półek (co nie znaczy, że zniknęły całkowicie). Mało używane można jeszcze spokojnie kupić w komisach (nie polecam Allegro, bo to kupowanie kota w worku).
    Natomiast zasilacze 250W są cały czas dostępne w sprzedaży w wielu sklepach. Ot, cała różnica.
  • #24 3395037
    lukkil
    Poziom 20  
    brawo, ale jaki sens ma kupowanie takiego zasilacza? pare groszy, naprawde nieduzo kasy dokladasz i masz mocniejszy i lepsza 350W jakiegos ModeCom'a..wskazujac na tego 250W tez pewnie masz na mysli jakas dobra firme ktora nie kosztuje powiedzmy 20zl..

pozdro
  • #25 3404230
    Hubert_1
    Poziom 24  
    wymienili na nowy, oby nie siadł:D
  • #26 3406856
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Moim zdaniem ModeCom to kolejny szajs typu codegen czy megabajt , jeden ubił mi Athlona XP wraz z Asusem , a drugi padł po około godzinie pracy . W tej chwili posiadam Linkworda 430W z PFC i śmiga jakieś 3 lata bezproblemowo 24h/dobę. Jak myślisz o dobrym zasilaczu to napewno nie będzie to nic z wyrobów ModeCom'a ,polecam Chieftec'a to chyba jedyna marka która coś sobą reprezentuje za normalną cenę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zasilacz Modecom 400W FEEL II, który po trzech dniach użytkowania uległ uszkodzeniu, powodując przypalenie styków przy napędach. W dyskusji pojawiły się opinie, że seria FEEL jest niskiej jakości i często krytykowana, natomiast seria MC Modecom jest oceniana jako cicha, stabilna i godna polecenia, choć droższa. Wskazano, że Modecom nie produkuje własnych zasilaczy, lecz stosuje podzespoły firm FSP (Fortron) lub L&C, co wpływa na jakość i cenę. Użytkownicy zalecają wybór zasilaczy o mocy 300-350W dla konfiguracji z procesorem Pentium 4 1,5 GHz, płytą MSI AGP 4x, kartą GeForce 2 MX 400 i kilkoma dyskami. Podkreślono, że zasilacz o mocy zbyt niskiej może prowadzić do awarii, ale przesadny zapas mocy jest niepraktyczny. Polecano marki Chieftec jako solidną alternatywę, a także zwracano uwagę na konieczność sprawdzenia napięć i ewentualnych wadliwych napędów, które mogły spowodować przeciążenie i uszkodzenie zasilacza. Wskazano również, że zasilacze Modecom FEEL produkowane przez L&C są mniej godne zaufania niż Modecom MC oparte na Fortronie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA