logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pic12c508A - jak ustawić bity żeby zaprogramować ten z końcówką B?

mawalach 01 Sty 2007 18:45 2624 7
REKLAMA
  • #1 3393906
    mawalach
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z tym ukladem mam program napisany do pic12c508B wie ktos moze jak ustawic bity zeby mozna bylo zamprogramowac tego pic12c508A programem z B nie wiem za bardzo jaka jest w nich róznica wyprowadzenia sa chyba takie same napewno cos z bitami bo gdy programuje podczas weryfikacji wywala blad 0000h programuje programatorem JDM
    w zalaczniku jest kod zródlowy i schemat jest cos do pic12c508A ale nie wiem jak go skompilowac do hex jak by ktos mógł mi pomóc byłbym bardzo wdzieczny
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • pic12c508A - jak ustawić bity żeby zaprogramować ten z końcówką B? shema.jpg (119.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 12c508b(.asm source).zip (6.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3394168
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam
    Dlaczego nie użyłeś PIC12F508 ? Przy PIC12C (czyli jednokrotnego zapisu) masz tylko jedno podejście. Różnica miedzy 508A a 508B nie jest zbyt wielka. W pliku źródłowym bit CP (code protection) jest wyłączony czyli nie jest to przyczyną błędu podczas programowania. Dla pewności sprawdziłem to ładując hex'a do IC-Prog. Znając życie to na 99,9% znowu JDM dał ciała i to on jest powodem występowania błędu pod adresem 0x00.

To nie fuse bity decydują czy hex'a można wgrać czy nie. Jedynie przy załączonym zabezpieczeniu przed odczytem programator zwraca błąd podczas weryfikacji lecz nawet w tym wypadku (na sprawnym programatorze) uC jest poprawnie zaprogramowany.
  • REKLAMA
  • #3 3394219
    mawalach
    Poziom 11  
    to mozna zastosowac pic12f508 ma taka sama budowe jak pic12c508A i czy nie koliduje to ze program jest pod 12c508B
    programowalem programatorem jdm 2 jest w zalaczniku co moze byc z nim nie tak ze sa bledy i czy tym programatorem zaprogramuje pic12f jak nie to jakiego polecacie sprawdzonego pozdrawiam i dziekuje za pomoc
    Załączniki:
    • pic12c508A - jak ustawić bity żeby zaprogramować ten z końcówką B? jdm-sch.gif (11.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3394362
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Tak - było by wskazane żeby użyć uC z flashem. Układy CMOS używane są przeważnie w urządzeniach fabrycznie produkowanych gdzie są taśmowo programowane i tylko raz. Programowi nie robi to różnicy czy jest to PIC12C508 czy PIC12F508 czy ma na końcu A,B czy też X. A co do JDM'a to nie potrafię pomóc bo mam wstręt do niego i osobiście go nie używam. Na forum był on niejednokrotnie „oklepywany” więc wystarczy poszukać. Zasada jest prosta – jeśli CP jest wyłączone a programator zwraca błąd to wina leży po stronie programatora.

Nie chcę być dla kolegi niemiły ale wspaniale było by gdyby kolega popracował nad stylem wypowiedzi ponieważ kilka krotonie czytałem te posty zastanawiając sie np. czy jest to pytanie czy stwierdzenie.
  • #5 3394410
    mawalach
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc pozdrawiam
  • #6 4505830
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Ja taksze poszukuje pomocy do zaprogramowania podobnego ukladu tj PIC12C509A. W sumie sa one jednakowe z tym ze 509 ma wieksza pamiec niz 508. Do zaprogramowania uzylem programatora TE-20X ( to chyba cos podobnego jak JDM z tym ze ma dodatkowo slot na karte z chipem ) W trakcie programaowania wyskakuje blad 0x00 i uklad poniewaz jest OTP nadaje sie tylko na smietnik. Dzisiaj pojechalem do sklepu i kupilem dwa nastepne ale teraz jestem bardziej ostrozny i dlatego tez postanowilem poprosic o pomoc.
    Wsad jaki mam to program sterujacy silnikiem w modelu RC ( oto link : opis http://www.rcdesign.ru/articles/electronics/esc i wsad : http://www.rcdesign.ru/content/download/2748/11028/file/esc.zip )

Poniewaz we wczesniejszym liscie jest opisany programator wiec jesli sie on dadaje to go zrobie . Jaki program uzyc do zaprogramowania , Ic prog czy inny. Dodam ze ja mam w kompie zainstalowany Windows XP.

Pozdrawiam

Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #8 4537288
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Ponownie powracam do tematu programowania PIC508 bo mam problem. Otoz na tej stronie jest opis regulatora do silnika DC do samolotu. Program jaki nalezy wpisac do ukladu PIC jest w formie tekstu. Kiedy go zaznaczam i nastepnie zapisuje , zapisuje sie w formie txt ja zas mam go zapisac w formie hex aby nastepnie zaprogramowac uklad scalony. Z innej strony sciagnolem program do regulatora w formie hex i nastepnie probowalem go podmienic ale nie wiem czy dobrze to robie.Poniewaz uklad mozna tylko raz zaprogramowac boje sie ze jesli cos zle zrobie to bedzie nadawal sie do wyrzucenia.Prosze o porade.

http://www.infolaser.net/franpr/tecnica/esckit/esckit.html

Pozdrawiam

Wosiekpl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem mikrokontrolera PIC12C508A przy użyciu programu i ustawień przeznaczonych dla PIC12C508B. Użytkownik zgłasza błąd weryfikacji (adres 0x0000) podczas programowania programatorem JDM, co jest najprawdopodobniej spowodowane wadliwym programatorem, a nie nieprawidłowymi bitami konfiguracyjnymi (fuse bits). Różnice między PIC12C508A a PIC12C508B są niewielkie, a wyprowadzenia identyczne, więc problem nie leży w samym kodzie czy ustawieniach bitów ochrony kodu (CP). Zalecane jest użycie mikrokontrolera z pamięcią Flash, np. PIC12F508, który jest bardziej uniwersalny i łatwiejszy w programowaniu. W dyskusji pojawia się także pytanie o konwersję kodu źródłowego do formatu HEX oraz o alternatywne programatory, gdyż JDM jest często krytykowany za niestabilność. Dodatkowo poruszono temat zamiany PIC12C509 na PIC12F629 oraz problemów z programowaniem układów OTP, gdzie błąd programowania oznacza trwałe uszkodzenie układu. Użytkownicy polecają stosowanie programatorów takich jak IC-Prog oraz zwracają uwagę na konieczność poprawnego formatu plików HEX do programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA