logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu?

m666 01 Sty 2007 21:59 3462 4
REKLAMA
  • #1 3394694
    m666
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    chciałbym zastosować napęd do obracania podstawą teleskopu w poziomie. Z pewnością najlepszy do tego będzie silnik krokowy. Silnik ten musiałby obracać około 20-25 kg w lewo i w prawo z jak największą precyzją. Napędzałby gumową rolkę, która następnie obracałaby podstawą teleskopu i zarazem nim całym. Silnik byłby umieszczony obok jednej z nóg trójnogu. Czytałem trochę na temat silników krokowych, ale nie mam pojęcia jakie parametry powinien taki mieć. W załączeniu kilka zdjęć, które wyjaśnią gdzie ma być silnik i jak "to wszystko" ma wyglądać.
    pozdrawiam
    Maciek
    Załączniki:
    • Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu? 14hamal.jpg (14.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu? 13hamal.jpg (15.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu? 12hamal.jpg (26.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu? 94s.jpg (69.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki silnik krokowy do poruszania podstawą teleskopu? 91s.jpg (60.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3394832
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    silniki znajdziesz na www.wobit.com.pl.
    Sugeruje silnik dwufazowy (najtaniej znajdziesz na www.akcesoria.cnc.info.pl) sterownik na ne555 plus gotowa koncowka z wobitu (silnik okolo 400 zl, koncowka okolo 300 zl).
    W trybie pracy pelnego kroku na obrot przypada 200 impulsow ne555 (czyli 1,8stopnia) jesli to za mala precyzja to mozesz sterowac polkrokowo dzieki czemu uzyskasz 2 razy wieksza precyzje i znacznie wiecej energii kinetycznej.

powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3394980
    m666
    Poziom 2  
    Czy mógłbyś podać jakiś przykład silnika z wobitu, który mógłby się nadać?
  • REKLAMA
  • #4 3395063
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    w wobicie silniki sa bardzo drogie wiec polecam akcesoria cnc.
    Nie wiem jaka mase ma poruszyc wiec trudno jest mi cos polecic. Jesli masz klucz dynamometryczny to najpierw sprawdz jakiej potrzebujesz sily. Jesli parametry w Ncm lub Nm nic ci nie mowia to patrz na prad pobierany przez faze (4A zapewne wystarczy). Co do sterownikow to w cnc sa bardzo drogie wiec taniej dostaniesz w wobicie. Musisz jedynie dobrac do silnika. Ostatnio kupilem 2 silniki z cnc za niecale 400 zl (6A na faze) i sterownik z wobitu (kolo 300 zl) na 6,7A. Jest na tyle silny ze nie da sie go zablokowac reka (trzymajac za rdzen rotora). Wszystko oczywiscie jest kwestia przekladni (mniejsza predkosc, wieksza moc).

powodzenia
  • #5 3395108
    m666
    Poziom 2  
    Tak jak pisałem około 25kg, a klucza o którym piszesz nie mam, więc nie mam jak sprawdzić siły.
REKLAMA