Witam, mam w planach zbudowanie robota który będzie się obracał w dwóch osiach, jeden talerz będzie obracał się o 360 stopni a następny o 180 stopni. Wczoraj siedziałem do 4 nad ranem i czytałem o serwomechanizmach, silnikach krokowych itp, jednak ciągle mam pewne wahania. Czytałem, że dla początkującego lepiej jest wybrać serwomechanizmy jak silniki korkowe, ponieważ te drugie potrzebują skomplikowanych układów określających położenia ramienia, enkoderów itp. W serwomechanizmach jest o wiele łatwiej bo układ zlicza impulsy i "wie" gdzie jest ramię. Jak to z tym jest? Wystarczy, że kupię jakieś serwo w sklepie RC, znajdę do niego odpowiedni sterownik, zaprogramuje procesor i to wszystko, bez układów określających położenie? Serwo będzie musiało dać sobie radę z około 3kg obciążeniem, wiec jeśli producent pisze, że moment serwa to 30N/cm to znaczy, że będzie akurat? Od napędu wymagam aby był dość dokładny. Jestem świadom, że ciężko jest znaleźć serwo 360 stopni, ale znalazłem takie, "serwo windowe do zagłówek", które ma kąt 360 stopni. Trudno znaleźć serwo o kącie 180 stopni( sklepy nie podają przeważnie żadnej informacji o kącie, co mnie dziwi, może dlatego, że praktycznie nie miałem nigdy styku z modelarstwem rc prócz zdalnie sterowanego samochodzika
). Będę bardzo wdzięczny za pomoc, nie chce nic robić na szybkiego, bez uprzedniego upewnienia się.