logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 318 93' kłopot z połączeniem się przez komputer...

ArtiVip 01 Sty 2007 22:12 2121 10
REKLAMA
  • #1 3394728
    ArtiVip
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, potrzebuje pomocy mam taki problem, w bmw, że nie mogę się połączyć przez gniazdo diagnostyczne, nic nie idzie, na liczniku świecą się wszystki kontrolki tzn. ABS, AIR BAG, i taka kontrolka od hamulców chyba takie kółeczko. Air Bag miga, a po jakiś 10 min świeci na stałe! Co to może być jaka jest tego przyczyna mam nadzieje, że ktos mi pomoże! Będę wdzięczny, z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 3394736
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    Czym się łączysz :?:

Ale jak widze że - chyba takie kółeczko - to chyba, źle widze dalsze poczynania.
  • REKLAMA
  • #3 3394799
    ArtiVip
    Poziom 11  
    Łączę się programem CarSoft, a dokładnie robiło to dwóch ludzi którzy się na tym znają, ale nie dali rady, więc piszę na forum! wiesz cos na ten temat, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #4 3395010
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    Jesli to jest bmka z czujnikami uderzenia na blotnikach to zapomnij o komunikacji carsoftem.
  • #5 3395020
    ArtiVip
    Poziom 11  
    nie mam pojęcia czy ona ma czujniki w zderzaku!! a czym można sie połączyć!! Bo carsoftem nie działa nic połączył mi się z Abs-em, ale pokazało tylko jakies kółeczka i krzyżyki i wersje Absu! a reszta milczy! co jest grane?

Dodano po 1 [minuty]:

acha na błotnikach tak, czy to będą takie pomarańczowe prostokątne puszki pod maską?
  • #6 3395040
    vymiathatch
    Poziom 31  
    No to mierniczek w dlon i szukanko na pieszo :)
    Z tego co piszesz masz problem z abs-em to jest latwo sprawdzic no i z tego co wywnioskowalem z opisu "chyba takie kółeczko" to z czujnikiem zurzycia okladzin hamulcowych. Radzilbym zajrzec do lewego przedniego kola.
  • #7 3395046
    ArtiVip
    Poziom 11  
    klocki oraz okładziny wymienione, a kontrolki świecą! nie wiem co się dzieje, a co może być z Air Bagiem? A dlaczego Car sfoftem nie da rady się połączyć?

Dodano po 2 [minuty]:

co jeszcze może być przyczyną świecenia sie tych kontrolek?
  • Pomocny post
    #8 3395089
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ja nie twierdzilem ze nie sa wymienione. Podpowiadam tylko gdzie warto zajrzec. Co do poduszek to duzo nie masz do sprawdzania jedna poducha, dwa napinacze i 2 czujniki uderzen czolowych.
  • #9 3395096
    ArtiVip
    Poziom 11  
    a jak sprawdzić ABS??

Dodano po 1 [minuty]:

a gdzie się znajdują czujniki uderzeń?? to se te pomarańczowe puszki pod maską?
  • REKLAMA
  • #10 3395119
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Zaczynasz mnie oslabiac :) Miernikiem, masz tam 4 czujniki zadne cuda dobry miernik i odpinaj po koleii kazdy i mierz rezystancje. Poza tym zacznij od sprawdzenia zasilania ukladu bo moze bezpiecznik ci sie spalil?
  • #11 3395147
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Cos zakłuca transmisję na K lub L. NIe ch fachowcy walczą bezpośrednio. Carsoft robi to auto. No chyba że mają taki Carsoft.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy BMW 318 z 1993 roku, w którym nie można nawiązać połączenia diagnostycznego przez gniazdo OBD za pomocą programu CarSoft. Na liczniku świecą się kontrolki ABS, Air Bag oraz kontrolka hamulców (prawdopodobnie czujnik zużycia okładzin hamulcowych). Air Bag miga, a po około 10 minutach świeci się na stałe. CarSoft łączy się jedynie z modułem ABS, ale wyświetla nieczytelne symbole i wersję ABS, natomiast reszta systemów nie odpowiada. Możliwą przyczyną problemów z komunikacją jest obecność czujników uderzeń (prawdopodobnie pomarańczowe prostokątne puszki pod maską) montowanych na błotnikach lub zderzaku, które mogą zakłócać transmisję danych na liniach K lub L. Zalecane jest manualne sprawdzenie czujników ABS miernikiem rezystancji, odpinając je kolejno, oraz kontrola bezpieczników zasilających układ. W przypadku poduszek powietrznych do sprawdzenia są jedna poduszka, dwa napinacze i dwa czujniki uderzeń czołowych. Problemy z komunikacją mogą wynikać z zakłóceń transmisji lub niekompatybilności CarSoft z tym modelem BMW wyposażonym w czujniki uderzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA