logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sterować ploterem CNC bezpośrednio LPT czy przez uC ?

takilogin 02 Sty 2007 09:19 4425 11
REKLAMA
  • #1 3395528
    takilogin
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich :-)
    Od niedawna zacząłem interesować się maszynami CNC
    Mam jedno podstawowe pytanie dotyczące sterowania.
    Chciałbym zbudować układ pracujący (na razie) w dwóch osiach XY na formacie mniej więcej kartki A3.
    Powiedzmy że mam podpięte silniki przez standardowe sterowniki, czyli im szybciej podaje impulsy na wejście tym szybciej obraca się silnik.
    Moje pytanie jest następujące:
    Czy lepiej będzie jak będę podawał impulsy sterujące bezpośredni z komputera (LPT), czy lepiej jak zrobię to przez sterownik z mikrokontrolerem, a komputerem będe ładował dane do niego?
    Dodam że muszę uzyskać konkretną liczbę impulsów w konkretnym przedziale czasowym i dlatego mam wątpliwości czy uzyskam to przy pomocy portu LPT.

Pozdrawiam
    Damianµµµ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3395617
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    muszę uzyskać konkretną liczbę impulsów w konkretnym przedziale czasowym

zależy jakie to parametry , w większość typowych programów CNC np Mach3 bez problemu można ustawić żądane parametry
    stosując typowe rozwiązania sterowników na pewno program da radę je wysterować
  • REKLAMA
  • #3 3395736
    takilogin
    Poziom 15  
    No właśnie chodzi mi o typowe sterowanie typu: KROK, TYŁ lub PRZÓD
    Miałem jedynie obawy czy jak podłącze to bezpośrednio do LPT czy będzie to płynnie pracowało. Ale skoro typowe programy CNC na tym chodzą to mój też powinien.
    Co do uzyskanych parametrów to np: chce uzyskać na jednym pinie wyjściowym 1200 impulsów w czasie 1s a na drugim powiedzmy 700 w czasie 1s. Chodzi mi tu o rysowanie prostych z jednego punktu do drugiego dlatego na dwa silniki musi być podana konkretna liczba impulsów w tym samym czasie.
  • #4 3395768
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Przy zakładanej przez kolegę częstotliwości silniki krokowe raczej nie nadążą. Albo zmniejszyć częstotliwość sterowania silników, albo zastosować serwa. Serwa zwiększą znacznie koszt maszyny. Jeżeli uda się na krokowcach uzyskać zakładaną częstotliwość kroków to należy liczyć się ze spadkiem ich momentu obrotowego.
    Pozdrowienia i sukcesów życzę.
  • #5 3395868
    takilogin
    Poziom 15  
    Podałem przykładową częstotliwość. A tak w ogóle to w jakich częstotliwościach najlepiej działają silniki krokowe ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3395919
    Mirek D
    Poziom 15  
    Np. 200-krokowe chodzą do 1000 Hz bez spadku momentu obrotowego, oczywiście zależy to jeszcze od jakości sterownika. Polecam stronę www.cnc.info.pl tam znajdziesz ogromną ilość informacji o silnikach, sterownikach do nich i najróżniejszych problemach dotyczących budowy maszyn CNC.
  • #7 3396054
    takilogin
    Poziom 15  
    hmmm.. chciałbym podpiąć pręt gwintowany M6 bezpośrednio do wału silnika...
    to jak sobie policzyłem przy taktowaniu 1000Hz głowica przesunie mi się
    1cm na 2s
    To bardzo wolno, będę musiał pokombinować z przekładniami
    Dziękuję za pomoc :-)
  • REKLAMA
  • #8 3396094
    Mirek D
    Poziom 15  
    Zamiast śrub użyj pasków zębatych (vide rozwiązania w drukarkach), o ile układ nie będzie zbyt masywny (waga podzespołu przesuwanego) uzyskasz znaczne prędkości nawet przy niższych częstotliwościach. Nie zapomnij o inercji takiego układu, musisz wyważyć między prędkością a masą układu wykonawczego.
  • #9 3397232
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    zgadzam się z przedmówcą , musisz wybrać pewien kompromis pomiędzy szybkością , masą i również ceną
    na początek zbuduj coś w miarę prostego , bazującego na elementach mechaniki z drukarki , poznasz zasady budowy , pracy obsługi programu sterującego nawet na tym etapie nie obejdzie się bez problemów
    dopiero później myślałbym o bardziej zaawansowanej konstrukcji
    Czy sterować ploterem CNC bezpośrednio LPT czy przez uC ?
    załączam zdjęcie właśnie z takim prostym projektem , nie jestem jego autorem i jest gdzieś na elektrodzie jak również strona domowa autora , ale na razie wyszukiwarka jest wyłączona na elektrodzie
    jak jesteś zainteresowany to mogę przesłać całość materiałów dotyczących budowy tego plotera
  • #10 3399086
    takilogin
    Poziom 15  
    acha mam jeszcze jedno pytanko:
    Jak to rozruchem i hamowaniem silnika? Pewnie nie mogę podać na sterownik od razu 1000Hz tylko muszę go rozruszać, bo pewnie będzie gubił kroki? A hamowanie ? Też muszę zwolnić aby "nie przejechać" mety ?
    Cały czas mam na myśli rozwiązanie gdzie pręt gwintowany będzie przedłużeniem wału silnika, a posuw będzie w granicach 0,5cm /s
  • #11 3399115
    Mirek D
    Poziom 15  
    Nie ma problemu, sterownik to załatwi sam. Po prostu po wykonaniu iluś tam kroków pozostawia zasilanie na ostatniej zasilanej fazie. Dlatego ważne jest aby tzw moment trzymający był większy od inercji układu. Luzowanie silników następuje dopiero po podaniu sygnału na wejście sterownika nazywane ENA (enable).
  • #12 3402567
    takilogin
    Poziom 15  
    ok
    Dziękuję wszystkim za pomoc
    Teraz nie pozostanie mi nic innego jak doświadczenia praktyczne :)
    Jak mi coś wyjdzie to się pochwalę
    Pozdrawiam :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru metody sterowania ploterem CNC dwuwymiarowym (XY) o formacie około A3, z silnikami krokowymi podłączonymi do standardowych sterowników. Poruszono kwestię generowania precyzyjnej liczby impulsów w określonym czasie, niezbędnej do płynnego ruchu silników. Zwrócono uwagę, że typowe programy CNC, takie jak Mach3, efektywnie sterują silnikami krokowymi bezpośrednio przez port LPT, co sugeruje, że bezpośrednie sterowanie impulsami z komputera jest możliwe. Jednakże przy wyższych częstotliwościach impulsów (np. 1000 Hz) moment obrotowy silników może się zmniejszać, co wymaga kompromisu między prędkością a momentem. Zalecane są silniki 200-krokowe, które mogą pracować do około 1000 Hz bez utraty momentu, choć zależy to od jakości sterownika. Wskazano, że mechaniczne rozwiązania, takie jak paski zębate zamiast śrub gwintowanych, mogą zwiększyć prędkość przesuwu przy zachowaniu niskiej inercji układu. Omówiono także kwestie rozruchu i hamowania silników krokowych, podkreślając, że sterownik sam zarządza płynnym startem i zatrzymaniem, utrzymując moment trzymający przez zasilanie ostatniej fazy, a luzowanie następuje po wyłączeniu sygnału ENA. Na początek rekomendowane jest zbudowanie prostego układu bazującego na mechanice drukarki, co pozwoli na praktyczne poznanie zasad działania i sterowania CNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA