logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 3397585
    neos87
    Poziom 11  
    "Uprawiam" elektronikę zawodowo i mam pytanie czy orientuje się ktoś może gdzie można przyjmować zlecenia na projektowanie schematów urządzeń elektronicznych? Nie jestem wybredny co do typu urządzeń... Za propozycje i sugestie z góry dziekuję.
    Dodano:
    Moja ciekawość związana z tematem nie pozwala mi ostatnio spać dlatego ponawiam pytanie. Jeszcze raz proszę jeśli miałby ktoś coś na myśli odnośnie zleceń na schematy elektroniczne
  • REKLAMA
  • #2 3651863
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Po pierwsze, to nie pisz postu pod postem, bo podpadniesz i dostaniesz bana.
    Po drugie, to w dobie Google ciężko jest wymyślić schemat który ktoś zechce kupić (a jaka byłaby np. cena pewnej ładowarki do akumulatorów Ni-Cd, Ni-H z rozpoznawaniem typu i wszelkimi bajerami?), a nie ściągnąć gdzieś za friko.
    Kolejny problem jaki widzę to skąd pewność że schemat nie zawiera błędów?
    Poza tym, teraz schematy to przeważnie aplikacje mikrokontrolera z podpiętymi peryferiami. I za co tu płacić? Czy masz na myśli również pisanie kodu i sprzedaż?
  • #3 3652642
    victoriii
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Zgadzam sie z przedmowca, ze z samym schematem moze byc problem. Wprawdzie ostatnio zdarzylo mi sie miec zlecenie na wlasnie sa, schemat, lecz jest to zazwyczaj od ludzi troche starszej daty ktorzy mysla, ze jak beda mieli schemat to zmontuja sobie w pajaku i bedzie hulalo. Ja sam nie przyjmuje takich propozycji bo skad mam sam wiedziec, ze schemat ktory narysuje bedzie dzialal. Doswiadczenie uczy, ze zawsze nalezy zrobic prototyp, poprawic wystepujace w nim bledy i dopiero mozna uznac prace za gotowa. DLatego jesli chodzi o powazne zlecenia, to wymagany jest i owszem schemat, ale i tez jedna lub kilka sztuk dzialajacego modelu.
REKLAMA