logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Clatronic CTV275DK - Jak naprawić odchylanie pionowe i drganie obrazu?

jacamar 02 Sty 2007 19:50 2363 11
REKLAMA
  • #1 3397587
    jacamar
    Poziom 13  
    Witam
    Mam problem z odchylaniem pionowym w TV Clatronic CTV 275DK, mianowicie nie mogę rozciągnać obrazu w pionie to znaczy nie do końca.
    Jedyna regulacja jest na prku oznacz. 203.(nie wiem jaka jest jego wartość)
    Niestety nie mam schematu tego TV a wyszukiwarka jest nieczynna.
    Układ odchylania jest na ( TA 8445K ) wszystkie kodensatory w aplikacji scalaka wymienione.
    Objaw jest taki że rozciągam obraz mniej więcej po jednej czwartej od góry i od dołu czarne pasy ( obraz idealny ) przy próbie dalszego rozciągania górna część idzie niewspółmiernie do dołu i kiedy góra jest na miejscu , dołu jeszcze brakuje zaczyna obraz drgać, kiedy znów trochę zwężę drganie ustaje.
    Bardzo proszę o sugestie na temat przyczyn takiego objawu lub jeśli to możliwe schemat samego bloku odchylania pionowego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3397644
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Jak napięcia zasilania prawidłowe to po wymianie elektrolitów w aplikacji TA 8445- mam nadzieję,że pojemności rzędu 1000uF i większe też wymienione ,pozostaje wymiana samego TA
  • REKLAMA
  • #3 3397706
    jacamar
    Poziom 13  
    Tak jak napisałem wszystkie elektrolity wymienione i te w zasilaniu TA również podejrzewam potencjometr montaż. ale nie wiem jaką ma wartość ma oznaczenie 203 i mierzy się jakoś dziwnie nie stabilnie.
  • #4 3397742
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    203= 20 i 000 czyli 20K.
  • #5 3399441
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Myślę,że bez wymiany scalaka się nie obejdzie.Przerwy w potencjomeyrze skutkowały by raczej chwilową utratą wysokości.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3399455
    jacamar
    Poziom 13  
    Czy istnieją jakieś zamienniki TA 8445K i czy ewentualnie można zastąpić go innym z serii nap. TDA.
  • #8 3402442
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.
    Wymień kondensator (około 2,2uF/35V) w nodze 5 TA8445 i to na nowy, dobrej jakości (nie zaszkodzi tantalowy), a jeżeli nie masz nowego, to wypróbuj kilka sztuk. Układ jest bardzo wrażliwy na jego jakość. Napięcie zasilania na nodze 7 ma wynosić około 26V. Wymień kondensator 470-1000uF oraz sprawdź dokładną wartość omomierzem rezystora około 1,5R w szeregu z cewkami odchylania V. Sprawdź rezystory w otoczeniu układu ustalające liniowość (noga 11) i na koniec pozostaje sam TA8445K.
  • #9 3402861
    jacamar
    Poziom 13  
    Witam
    Właśnie dziś spodziewam się dostawy TA , cały układ odch. pion. został praktycznie wymieniony ( aplikacja TA , oraz wsio od zrudła, STV 2110A aż do cewek,tantal również )
    Jaki będzie efekt wymiany TA na pewno dam znać , a za dotychczasowe porady bardzo dziękuje.

pozdrawiam

ps.Napięcie zasilania TA mam dokładnie 29.8V, napięcie linii z przetwornicy 115v.
  • REKLAMA
  • #10 3405524
    jacamar
    Poziom 13  
    Witam
    No niestety wymiana scalaka TA 8445K nic nie pomogła nadal ten sam objaw,
    wymieniłem praktycznie wszystko w układzie odchylania pionowego.
    W momencie kiedy zwęże potencjometrem obraz idealny stabilny bez drgań , kiedy jednak rozszerzam obraz górna część rozszerza się szybciej niż dolna i kiedy jednak uda mi się pokryć cały ekran to obraz
    zaczyna drgać i widać że od połowy ekranu do góry obraz jest za mocno rozciągnięty natomiast u dołu niedociągnięty.I jeszcze ciekawe spostrzeżenie , kiedy jest nadawany program panoramiczny to jest wszystko w porządku.
    Napięcie z przetwornicy reguluje się od 114V do 140V.
    Brak koncepcji proszę o dalsze wskazówki.

pozdrawiam
  • #11 3409072
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Jak widzisz, nie sprawdziłeś wszystkiego w 100% dokładnie. Sprawdzajac rezystory, wylutuj jedną końcówkę. Wymień na początek rezystor wartości około 1R podający zasilanie w szeregu z diodą na pion z trafa WN. Potem element po elemencie jeszcze raz dokładnie i cierpliwie, oczywiście elementy znaczące w tym temacie. Nie jest to przecież układ skomplikowany. Cudów nie ma. I jeszcze jedno: w panoramie przecież nie widzisz jaka jest liniowość u dołu więc skąd możesz wiedzieć, że jest dobra. Nie skupiaj się na takich nieistotnych i błednych rozważaniach.
    Powodzenia.
  • #12 3409369
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    jaki układ steruje odchylaniem ?
    sprawdz sprzężenie zwrotne ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odchylania pionowego i drgania obrazu w telewizorze Clatronic CTV 275DK. Obraz nie rozciąga się prawidłowo w pionie – przy próbie pełnego rozciągnięcia górna część obrazu rozciąga się szybciej niż dolna, co powoduje drgania. Regulacja odbywa się potencjometrem oznaczonym jako 203 (20 kΩ). Układ odchylania pionowego oparty jest na scalaku TA8445K, którego wszystkie kondensatory elektrolityczne zostały wymienione, w tym kondensatory o dużej pojemności (1000 µF i większe) oraz kondensator 2,2 µF/35V na nodze 5. Napięcie zasilania na nodze 7 scalaka wynosi około 29,8 V. Pomimo wymiany scalaka TA8445K i wszystkich elementów w układzie odchylania pionowego, problem drgań i nierównomiernego rozciągania obrazu pozostaje. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia rezystorów, zwłaszcza rezystora około 1 Ω w szeregu z diodą i cewkami odchylania pionowej, oraz rezystorów ustalających liniowość na nodze 11 scalaka. Zwrócono uwagę, że obraz panoramiczny nie pokazuje problemu, co może wynikać z innego trybu pracy układu. Sugerowano cierpliwe i dokładne testowanie elementów układu, wylutowywanie końcówek rezystorów dla pomiarów oraz sprawdzenie sprzężenia zwrotnego układu odchylania. Potencjometr montażowy 203 jest stabilny, a przerwy w nim powodowałyby raczej chwilową utratę wysokości obrazu, co nie występuje. Nie znaleziono zamienników scalaka TA8445K z serii TDA, ale scalak jest dostępny i tani w sprzedaży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA