logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dbox2 - brak odbioru kanałów przy sygnale 62% i SNR 49%

MARKO13 02 Sty 2007 22:30 2693 7
REKLAMA
  • #1 3398355
    MARKO13
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie już wyczerpałem swoje pomysły,sygnał mam na tunerku sig 62% snr 49% natomiast żaden kanał nieodbiera,próby zmiany IMAGE nic niedały,zmiana listy też nic,prosze o rade co jeszcze moge zrobiś.pozdrawiam wszystkich w nowym roku....
    ps.diseq odpiełem i nadal klops...
  • REKLAMA
  • #2 3398501
    ju23
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    w tym temacie moze byc kilka przyczyn w moim przypadku pomogła wymiana konwetera,załozenie wentylatora tez moze pomóc,
  • REKLAMA
  • #3 3398557
    MARKO13
    Poziom 13  
    Raczej to wykluczam bo sprawdzałem na dwóch antenach i ten sam efekt.pozdro....
  • #4 3399378
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Moge go teraz wyrwac za grosze jak pisales ostatnio.Grzeb dalej to bedzie napewno za grosze.Sprawdz czy masz 12V ostatni ci go brakowalo,sprawdz tranzystor TC11 BC369,najlepiej podmien.Drugi tranzystor to TF9 BC818 smd.Sprawdz napiecia na glowicy wedlug schematu jak masz jak nie to jest na elektrodzie.

Pozdrawiam wyrywacz za grosze!!!
  • REKLAMA
  • #5 3400964
    MARKO13
    Poziom 13  
    geco-nichciałbyś przeczytać takiego postu ,tak to zabrzmiało,może troche przedobrzułem pokłon w Twoim kierunku.Apropo napięć na głowicy wszystkie są takie jak mają być sprawdziłem ze schematem,tranzystory TS11 czyli bc369 jest ok na wyjsciu ma prawie 12v.I tranzystor smd TF9 też ok napięcie 11,8.pozdro....[/b]
  • REKLAMA
  • #6 3402954
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Zapomnialem sie zapytac o CXA2092Q czy potym jak znlazles brak napiecia i naprawie braku 12V miales obraz czy tylko grafike.Uklad sie grzeje moze on pad i nie daje obrazu.Ten uklad jest stosowany tez w telewizorach Sony i z tego co pamietam mialem cos takiego ze grafika byla a byl brak obrazu ale glowy niedam sobie obciac.Najlepiej wpisz w wyszukiwarce CXA2092 i pszukaj cos na ten temat.
  • #7 3403760
    filippp126
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wejdź na www.dvhk.pl tam Ci pomoga
  • #8 3404462
    MARKO13
    Poziom 13  
    Stało się to tak przed wyszukaniem braku zasilania na układ 2092 zmieniłem IMAGE bo przypuszczałem że to jego wina ale okazało się że ten właśnie układ był kiedyś wymieniany i faktycznie była pęknięta ścieżka zaraz przy układzie właśnie zasilająca układ w 12v gdy uruchomiłem tuner, eurozłącze zaczeło chodzić tak jak powinno ,natomiast z kanałami był już problem i tak jest do dziś,co można było sprawdzić wszystko zrobiłem tuner widzi satelite natomiast kanały nie chodzą nawet FTA.pozdrawiam....

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

witam Dbox narazie śmiga, wygrzałem całą płyte a zwłaszcza avie mam nadzieje że tak zostanie,doszłem do tego bo od wczoraj był wyłączony i stał w zimnym jak go włączyłem to przez 5minut chodził i potem znowu klops więc pomyślałem że może to pomoże.pozdrawiam i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Dbox2, który mimo sygnału o sile 62% i SNR 49% nie odbiera żadnych kanałów, w tym FTA. Próby zmiany listy kanałów i ustawień IMAGE nie przyniosły efektu. Wykluczono problem z anteną, gdyż testowano na dwóch różnych. Sugerowano wymianę konwertera oraz zastosowanie wentylatora dla poprawy chłodzenia. Sprawdzono obecność napięcia 12V na głowicy oraz stan tranzystorów TC11 (BC369) i TF9 (BC818 SMD) – oba poprawne. Zwrócono uwagę na układ CXA2092Q, który może się przegrzewać i powodować brak obrazu mimo obecności grafiki. W tunerze stwierdzono pękniętą ścieżkę zasilającą 12V przy układzie CXA2092Q, która po naprawie przywróciła działanie eurozłącza, lecz problem z kanałami pozostał. Ostatecznie poprawę przyniosło wygrzanie całej płyty, zwłaszcza układu AV, co sugeruje problem termiczny wpływający na odbiór sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA