logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-box2 Philips - nieregularne zaniki sygnału, zmiana konwerterów nie pomogła

Gua77 29 Sie 2007 11:24 1401 8
REKLAMA
  • #1 4227719
    Gua77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam problem z D-Box2 Philips - dokładniej chodzi o to, że od czasu do czasu (czasami dość często - w każdym razie nieregularnie) sygnał ginie. Czy ktoś coś może podobnego miał na tym sprzęcie - dziwne jest to zachowanie - na początku myślałem, że to wina monoblocka - zmieniłem więc na 2 osobne konwertery z Diseqc 2.0 - problem występuje nadal.
    Czasami od razu po włączeniu tunera jest napis - kanał nie może być znaleziony - reboocik i gada ... działa, działa i ... bum nie działa :)

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4227848
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    DBOX2 niebedzie ci dzialal z diseqiem 2.0 zmien na 1.0 i to powinno rozwiazac twoj problem.
  • #3 4227904
    Gua77
    Poziom 11  
    mam po drodze multiswitcha a w d-box'ie ustawione diseqc 1.2 ... działa tak jak pisałem.

A dokładnie: Multiswitch MS-952 Terra 9 wejściowy 4 wyjściowy

gdzie w opisie jest:
    sygnały sterujące V/Lo H/Lo
    V/Hi H/Hi

11,5-14,5V/0kHz 16,5-19V/0kHz
    11,5-14,5V/22kHz 16,5-19V/22kHz
    satelita A B – DiSEqC 2.0
    lub Tone Burst
  • REKLAMA
  • #4 4230116
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Przyczyn może byc wiele od przegrzewającej sie avi do padającej pamięci przy betareseach, lub sterowania napięciem LNB, jeżeli ci sie zawiesi sprawdź napięcie na LNB, czy jest czy niema (spada do 0,8V).
    Jeżeli napięcie znika problem z zasilaniem LNB, jeżeli jest, to co opisywałem z pamięciami,
    sprawdź jeszcze czy nie przegrzewa sie pre-procesor (procesor sterowania) sorry ale nie pamietam co w philipsie jest zastosowane :(
  • #5 4230370
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Podłącz tylko jeden konwerter do dBox-a aby określić uszkodzenie.
    Aby sprawdzić czy wina leży po stronie tunera czy też instalacji.
    Pozdrawiam !
  • #6 4230517
    Gua77
    Poziom 11  
    byk napisał:
    Przyczyn może byc wiele od przegrzewającej sie avi do padającej pamięci przy betareseach, lub sterowania napięciem LNB, jeżeli ci sie zawiesi sprawdź napięcie na LNB, czy jest czy niema (spada do 0,8V).
    Jeżeli napięcie znika problem z zasilaniem LNB, jeżeli jest, to co opisywałem z pamięciami,
    sprawdź jeszcze czy nie przegrzewa sie pre-procesor (procesor sterowania) sorry ale nie pamietam co w philipsie jest zastosowane :(

ok posprawdzam jutro i dam znać. Rozumiem, że podczas normalnej pracy powinno być między 15 a 18 V ?

Dodano po 1 [minuty]:

adrena napisał:
    Podłącz tylko jeden konwerter do dBox-a aby określić uszkodzenie.
    Aby sprawdzić czy wina leży po stronie tunera czy też instalacji.
    Pozdrawiam !

1 konwentera nie dam niestety rady podłączyć bo:
    1) dach dość stromy (ale to bym jeszcze obszedł :) )
    2) mam 2 quady i bez multiswitcha nie pogada :(
  • REKLAMA
  • #7 4232944
    Gua77
    Poziom 11  
    sprawdziłem napięcie na LNB podczas zawieszenia kanału. Napięcie 13,56 V ... Jakieś dalsze wskazówki ? Co mogę jeszcze sprawdzić ? Jak sprawdzić tą pamięć ?
  • REKLAMA
  • #8 4235889
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Nie wiem czy nie pisałes wczesniej czy nie doczytałem-że instalacje masz tak rozbudowaną.
    jezeli ma więcej nic rok proponuje sprawdzic kable i złączki, wyczyścic styki przesmarowac wazelina techniczną (tylko i wyłacznie), a pewnie problem zniknie.
    Napięcie jest dość niskie ale w normie, ale przy zaśniedziałych stykach będa problemy
  • #9 4235966
    Gua77
    Poziom 11  
    instalacja jest nowiutka - więc z tym raczej problemu być nie powinno.
    co do instalacji - 2 konwertery QUATRO Inverto IDLP-40QTL 0,4 dB
    multiswitch taki jak wcześniej pisałem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieregularnych zanikań sygnału w tunerze D-Box2 Philips. Użytkownik zauważył, że zmiana z monoblocka na dwa osobne konwertery z obsługą DiSEqC 2.0 nie rozwiązała problemu. Jeden z uczestników dyskusji zasugerował, że D-Box2 nie współpracuje poprawnie z DiSEqC 2.0 i należy przełączyć na DiSEqC 1.0. W instalacji znajduje się multiswitch Terra MS-952, który obsługuje sygnały sterujące DiSEqC 2.0 oraz Tone Burst, a w tunerze ustawiono DiSEqC 1.2. Możliwe przyczyny problemu to przegrzewanie się procesora sterującego, uszkodzona pamięć tunera lub problemy z zasilaniem LNB. Pomiar napięcia na LNB podczas zaniku sygnału wykazał 13,56 V, co jest w normie, lecz zalecane jest sprawdzenie kabli i styków, ewentualne oczyszczenie i zabezpieczenie wazeliną techniczną. Instalacja jest nowa, a konwertery to Inverto IDLP-40QTL Quatro 0,4 dB. Zalecane jest także testowanie działania tunera z jednym konwerterem, jeśli to możliwe, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętu lub instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA