logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MPC 600f - komunikat wrong cartridge po wymianie tuszu, co zrobić?

adam23nw 03 Sty 2007 17:19 3943 6
REKLAMA
  • #1 3400605
    adam23nw
    Poziom 11  
    Witam sprawa jak w temacie mianowicie złom nie chce już drukować i wyświetla tylko ten bzdurny komunikat wrong cartridge.
    Do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów a „cartridge” niedawno zmieniałem i jak na razie ubyło może jakieś 30%-40%, więc tusz na pewno jest we wszystkich.
    Może ktoś wie co można by z tym zrobić i z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3402556
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Komunikat "wrong cartridge" może wskazywać na zepsutą elektronicznie głowicę (czyli praktyczne nie do naprawienia). Ale ja zacząłbym od wyjęcia głowicy z karetki i starannego wyczyszczenia styków na niej oraz w karetce - może coś się zabrudziło, dlatego źle łączy i powoduje ten błąd.

W tym przypadku "cartridge" oznacza właśnie głowicę, a pojemniki z tuszem to "ink tanks".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3403047
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    Kolega ma racje w 98% padła głowica. Jest to uszkodzenie elektroniczne więc udrożnianie dysz nie pomoże.
    Większość klientów przynoszących sprzęt z taka usterką rezygnuje z naprawy po informacji o cenie nowej głowicy
  • Pomocny post
    #4 3403225
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Właśnie - nowa głowica kosztuje jakieś 3 razy drożej niż całe takie używane sprawne urządzenie. Można spróbować szczęścia, pozyskując głowicę ze sprzętu wykorzystującego taką samą, w którym zepsuł się np. zasilacz. Takich głowic używają m.in. znane i popularne drukarki Canon z serii S5xx i S6xx.
  • REKLAMA
  • #5 4905128
    pastczub
    Poziom 1  
    Ale jak wyjac ta glowice Gdzie ona jest?
  • REKLAMA
  • #6 4905223
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    To ta część gdzie wkładasz tusze, jest po prawej stronie dźwignia którą należy podnieś do góry. potem wyjnujemy z kosza całą głowice. Koszt głowicy około 220 zł netto. Na allegro widziałem nówki po 120 zł.
    Czy się opłaca czy nie, trzeba wziąć pod uwagę to, ze tu są tusze bez chipów i nawet orginały są tańsze od tych najnowszych z chipami.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #7 4970755
    gtyle
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    adam23nw napisał:
    Witam sprawa jak w temacie mianowicie złom nie chce już drukować i wyświetla tylko ten bzdurny komunikat wrong cartridge.
    Do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów a „cartridge” niedawno zmieniałem i jak na razie ubyło może jakieś 30%-40%, więc tusz na pewno jest we wszystkich.
    Może ktoś wie co można by z tym zrobić i z góry dzięki za pomoc.

Zgadzam się z kolegami, że to elektroniczna przyczyna uszkodzenia. Można spróbować jeszcze podnieść płytkę drukowaną na głowicy. Uwaga na delikatną taśmę! Na płytce znajduje się jakiś mikrokontrolerek. Gdy dostanie się wilgoć na płytkę, np. po eksperymentach z udrażnianiem, może dojść do utworzenia się mostka. Zwykłe przemycie płytki może okazać się rozwiązaniem. Aby oddzielić płytkę od głowicy należy odciąć 4 kołeczki mocujące. Po oczyszczeniu, najlepiej płytkę po prostu przykleić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z komunikatem "wrong cartridge" w drukarce Canon MPC 600f najczęściej wskazuje na uszkodzenie elektroniczne głowicy drukującej, która jest integralną częścią karetki, a nie samych pojemników z tuszem (ink tanks). Przyczyną błędu może być zabrudzenie styków głowicy lub karetki, które warto dokładnie wyczyścić. W przypadku uszkodzenia elektronicznego głowicy naprawa jest praktycznie niemożliwa, a koszt nowej głowicy jest znacznie wyższy niż cena używanej lub całej drukarki. Głowicę można spróbować pozyskać z innych modeli Canon serii S5xx i S6xx, które wykorzystują podobne komponenty. Aby wyjąć głowicę, należy podnieść dźwignię po prawej stronie karetki i wyciągnąć ją z kosza. Dodatkowo, możliwe jest oczyszczenie i zabezpieczenie płytki drukowanej na głowicy, na której znajduje się mikrokontroler, zwłaszcza jeśli doszło do zawilgocenia lub powstania zwarcia. Płytkę można oddzielić od głowicy przez odcięcie kołeczków mocujących, a po oczyszczeniu przykleić z powrotem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA