logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę nagrywać dźwięku oraz używać Skype !

Szogin 03 Sty 2007 19:09 2826 19
REKLAMA
  • #1 3401078
    Szogin
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam problem nie mogę nagrywać dzwięku no i tez rozmawiac przez Skype ?
    Co mam zrobić żeby działało ?
  • REKLAMA
  • #3 3401210
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    opisz dokłądniej problem....
    może to to:
    w panelu sterowania>dzwieki i urzadzenia audio>głos>testowanie sprzętu...i tam według instrukcji juz powinno iść.....

pozdro i powodzenia
  • #4 3401219
    kris91
    Poziom 15  
    albo w regulacji glosności musisz zmienic zródlo nagrywania ?
  • REKLAMA
  • #5 3401242
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Napisz z jakich źródeł próbowałeś nagrywać dźwięk.
  • #6 3414824
    Szogin
    Poziom 11  
    Testowanie sprzętu nic nie dało te suwaki nie skaczą jak ja mówię do mikrofonu.Mi pisze ze mam Zintegrowane audio Intel(r).Jak mam zmienic to zrodło nagrywania??
  • #7 3414847
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli kolega ma wmontowanę kartę na śledziu, to radzę wyłączyć zintegrowaną w BIOS'ie
  • #8 3418646
    Szogin
    Poziom 11  
    Jak ją wyłączyć.Może ktoś to opisać??
  • #9 3418859
    mnementh
    Poziom 14  
    W biosie powinna być gdzieś opcja onboard sound czy coś takiego - trzeba ustawić na disabled i wsio.
  • REKLAMA
  • #10 3418897
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jaki kolega ma BIOS. Ami, Award czy Phoenix ?
  • #11 3419224
    Szogin
    Poziom 11  
    Ami.

Dodano po 18 [minuty]:

OnBoard FDC: Auto
    OnBoard Serial Port: Auto
    OnBoard Infrared Port: Auto
    OnBoard Parallel Port: Auto
    Parallel Port Mode ECP+EPP
    EPP Version 1.9
    Parallel Port IRQ Auto
    Parallel Port DMA Channel Auto
    OnBoard Midi Port 330H
    Midi IRQ Select 5
    OnBoard Game Port 200H
    OnBoard IDE Both
    OnBoard LAN Enabled
    OnBoard AC'97 Audio Auto

Takie tak mam dane gdzie coś mam zmienić???Bo ja tam nie znajduje czegoś takiego jak OnBoard Sound
  • #12 3419324
    K!lleR
    Poziom 39  
    OnBoard AC'97 Audio Auto ustawić na [Disabled]
    OnBoard Game Port 200H ustawić na [Disabled]
    OnBoard Midi Port 330H ustawić na [Disabled]

Wyjść z BIOS'u zachowując zmiany

klikamy Save & Exit BIOS i wciskamy Y zatwierdzamy Enter
  • #13 3421123
    Szogin
    Poziom 11  
    Teraz to ja już wogóle nie mam głosu i w dodatku pisze mi ze nie wykrywa żadnego urządzenia.Ustawiłem tak jak pisał K!lleR ale efekt jest kiepski.
  • #14 3421148
    K!lleR
    Poziom 39  
    To co ja poradziłem odnosi się do zintegrowanej dźwiękówki z płytą główną. Tak wyłączone opcje jak to pokazałem, wyłączają dźwięk na płycie głównej. Teraz należy włożyć kartę na złącze PCI uruchomić komputer i zainstalować sterowniki dla tej karty.

K!lleR napisał:
    Jeśli kolega ma wmontowanę kartę na śledziu, to radzę wyłączyć zintegrowaną w BIOS'ie.
  • REKLAMA
  • #15 3422175
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    to w końcu chodzi o mikrofon czy co? Bo mikrofon trzeba włączyć w Regulacji głośności / Właściwości
    Wróć ustawienia w biosie do poprzednich ewentualnie reset biosu.
    Dlaczego zaraz grebać w Biosie, trzeba najpierw próbować z poziomu Windowsa. Bios to osteczność, tymbardziej jak ktoś niema w tym rozeznania.
  • #16 3422219
    K!lleR
    Poziom 39  
    Chodzi o to, że karta zintegrowana może być uszkodzona. Z tego co autor napisał wychodzi, że ma dwie karty dźwiękowe: zintegrowaną i na śledziu.
  • #17 3422490
    jozgaw
    Poziom 15  
    Tak jedna karta musi być wyłączona, żeby druga mogła działać czyli zintegrowaną powinno się wyłączyć - w Biosie powinno się zmienić - "OnBoard AC'97 Audio Auto" na "OnBoard AC'97 Audio Disabled" reszta bez zmian i powinno być OK (ja tak zrobiłem u kolegi i wszystko działało inaczej komputer po prostu "stawał dęba" czyli zwis) . Co się tyczy Skpe to rozumiem że mikrofon nie działa - trzeba prawym przyciskiem myszy na ikonę głośniczka na pasku zadań/Regulacja głośności/Opcje/Właściwości - włączyć mikrofon. Trzeba też w okienku Regulacja głośności/przycisk "Zaawansowane" zaznaczyć "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Dopiero teraz powinno się przeprowadzić test "Głosu"
  • #18 3422519
    K!lleR
    Poziom 39  
    :arrow: jozgaw Widać kolega pobieżnie czytał topic.
  • #19 3424109
    jozgaw
    Poziom 15  
    być może niedokładnie czytam ale kolega K!lleR też.
    Po pierwsze:
    Szogin napisał:
    Testowanie sprzętu nic nie dało te suwaki nie skaczą jak ja mówię do mikrofonu.Mi pisze ze mam Zintegrowane audio Intel(r).Jak mam zmienic to zrodło nagrywania??

Po drugie:
    Szogin napisał:
    Teraz to ja już wogóle nie mam głosu i w dodatku pisze mi ze nie wykrywa żadnego urządzenia.Ustawiłem tak jak pisał K!lleR ale efekt jest kiepski.

wniosek stąd że kolega Szogin ma tylko zintegrowaną kartę dźwiękową i nie pozostaje nic jak wrucić ustawienia Biosu i
    jozgaw napisał:
    Co się tyczy Skpe to rozumiem że mikrofon nie działa - trzeba prawym przyciskiem myszy na ikonę głośniczka na pasku zadań/Regulacja głośności/Opcje/Właściwości - włączyć mikrofon. Trzeba też w okienku Regulacja głośności/przycisk "Zaawansowane" zaznaczyć "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Dopiero teraz powinno się przeprowadzić test "Głosu"

po prostu trzeba włączyć i ustawić mikrofon i powinno być dobrze
  • #20 3425018
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Przede wszystkim zmiana ustawień w biosie nie potrzebna.
    Należy włączyć mikrofon ale nie w sposób jaki podajecie: wejść we właściwości audio i wybrać Nagrywanie. Tam dopiero wybrać (zaptaszkować) Mikrofon (czyli źródło).
    Ponadto sugeruję wejść w dxdiag i w zakładkę Dźwięk i sprawdzić czy jest pełne przyśpieszenie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku możliwości nagrywania dźwięku oraz korzystania z mikrofonu w Skype. Przyczyną może być nieprawidłowa konfiguracja źródła nagrywania w systemie Windows lub konflikt między zintegrowaną kartą dźwiękową Intel(r) a dodatkową kartą dźwiękową na złączu PCI. Zalecane jest sprawdzenie i włączenie mikrofonu w panelu Regulacji głośności (zakładka Nagrywanie) oraz testowanie sprzętu w panelu sterowania dźwiękami. W przypadku posiadania dwóch kart dźwiękowych, należy wyłączyć zintegrowaną kartę dźwiękową w BIOS-ie (opcja OnBoard AC'97 Audio ustawiona na Disabled), a następnie zainstalować sterowniki do karty PCI. Resetowanie ustawień BIOS-u jest wskazane, jeśli zmiany powodują brak dźwięku. Dodatkowo warto sprawdzić w narzędziu dxdiag, czy jest włączone pełne przyspieszenie dźwięku. Kluczowe jest prawidłowe ustawienie źródła nagrywania i włączenie mikrofonu w systemie Windows przed ingerencją w BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA