logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie rozmów Skype - problem z dźwiękiem z głośników w Gold Wave

MES Mariusz 17 Maj 2007 23:45 37918 10
REKLAMA
  • #1 3895973
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Jakiś czas temu miałem potrzebę nagrania rozmowy prowadzonej przez Skype. Chciałem to zrobić tak jak zawsze robię, z zapisem dźwięku, wykorzystując program Gold Wave, uprzednio wybrawszy stosowne urządzenie nagrywające w systemowym mikserze audio (wybrałem wszystkie urządzenia, odznaczając ich wyciszenie).

Zapis powiódł sie tylko dla mikrofonu (słowa wypowiadane przeze mnie), natomiast nie dało sie zapisać dźwięku, który wypuszczany był na głośniki.

Co prawda istnieje program do zapisywania rozmów na Skype ( http://www.powergramo.com/download.htm ), zastanawiam się jednak dlaczego nie sprawdził się mój sposób.
  • REKLAMA
  • #2 3896077
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Jak wybierasz urzadzenia nagrywajace mozesz wybrac tylko jedno. Jest jeszcze opcja (w zaleznosci od karty) zeby nagrywal WHAT U HEAR. W tym przypadku bedzie nagrywal wszystkie dzwieki wydobywajace sie z karty.
    Zmiany ktore dokonywales byly to zmiany w opcjach odtwarzania, a nie w opcjach nagrywania
  • REKLAMA
  • #3 3896121
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    basman123 napisał:
    Jak wybierasz urzadzenia nagrywajace mozesz wybrac tylko jedno. Jest jeszcze opcja (w zaleznosci od karty) zeby nagrywal WHAT U HEAR. W tym przypadku bedzie nagrywal wszystkie dzwieki wydobywajace sie z karty.
    Zmiany ktore dokonywales byly to zmiany w opcjach odtwarzania, a nie w opcjach nagrywania

Z pewnością były to opcje nagrywania (Realtek). Widzę jednak, że suwaki coś nie są dostępne (ciekawe dlaczego).

• #4 3896147
    basman123
    Poziom 23  
    jezeli z pewnoscia byly to opcje nagrywania to musiales tam miec opcje "zaznacz" a nie "wycisz". a jak wybierasz juz opcje nagrywanie mozesz wejsc jeszcze do wlascicwosci i dodac brakujace suwaki
  • #5 3896471
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    basman123 napisał:
    jezeli z pewnoscia byly to opcje nagrywania to musiales tam miec opcje "zaznacz" a nie "wycisz".

Zerknij na obrazek Nagrywanie rozmów Skype - problem z dźwiękiem z głośników w Gold Wave

basman123 napisał:
    a jak wybierasz juz opcje nagrywanie mozesz wejsc jeszcze do wlascicwosci i dodac brakujace suwaki

No właśnie wszystkie możliwe suwaki mam dodane. Tyle, że są jakby nie aktywne.
  • #6 3896719
    basman123
    Poziom 23  
    Faktycznie... dziwna sprawa. A we wlasciwosciach mozesz dodac jeszcze jakies suwaki?
  • REKLAMA
  • #7 3896771
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    basman123 napisał:
    Faktycznie... dziwna sprawa. A we wlasciwosciach mozesz dodac jeszcze jakies suwaki?

Mogę dodawać, i wszystkie dodałem. Nie wiem, dlaczego tak jest, może to kwestia aktualizacji sterowników. Na szczęście dedykowany program z linku wyżej działa, i wszystko nagrywa się tak, jak trzeba.
  • #8 4555206
    stonoga58
    Poziom 11  
    Ja obserwuję pewną ciekawostkę. Na notebooku ACER 4082WLMi mogę :D nagrac GoldWavem i siebie i rozmówcę na Skype. Karta Realtek i tez zablokowane :!::?: poszczególne suwaki w opcjach nagrywania.
    Na stacjonarnym kompie tez Realtek i tez zblokowane suwaki nagrywania, nie potrafię nagrać skype, nagrywa tylko mnie i to b. słabo.
    Ale heca, wszystko ustawione niby tak samo.

Na innych kompach mam rozblokowane suwaki i wtedy nagrywa tylko jedno żródlo
  • #9 4555593
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Próbował kolega przeinstalować sterowniki do karty dźwiękowej? Pytam, bo zdarzało mi się że dołączane oryginalnie blokowały funkcje i dopiero zainstalowanie innych (niekoniecznie nowszych!) pomagało.
  • REKLAMA
  • #10 4557423
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Jest proste rozwiązanie dodatek do skype "Pamela MP3 Call Recorder", w wersji darmowej można nagrać 15 minut rozmowy.
  • #11 4560174
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Jakby nie pomogło pozostaje jeszce instalacja poprawki KB888111 i dopiero sterownik dźwięku

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywania rozmów Skype za pomocą programu Gold Wave, gdzie dźwięk z mikrofonu jest rejestrowany poprawnie, natomiast dźwięk odtwarzany na głośnikach nie jest zapisywany. Przyczyną jest ograniczenie w systemowym mikserze audio, gdzie można wybrać tylko jedno urządzenie nagrywające, a suwaki regulacji dźwięku w opcjach nagrywania są często zablokowane lub nieaktywne, co może wynikać z ustawień sterowników karty dźwiękowej Realtek. Rozwiązaniem jest użycie opcji "What U Hear" (jeśli dostępna) lub dedykowanych programów do nagrywania rozmów Skype, takich jak PowerGramo lub Pamela MP3 Call Recorder. W niektórych przypadkach pomocna może być reinstalacja sterowników dźwięku lub instalacja poprawki KB888111, która odblokowuje funkcje nagrywania. Różnice w działaniu miksera i dostępności suwaków występują między różnymi komputerami, nawet przy identycznych kartach dźwiękowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA