logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-link Dl-524 jak skonfigurować aby działał jako switch + ap

I_Mat 03 Sty 2007 20:19 4406 6
REKLAMA
  • #1 3401387
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam

Czy jest możliwość ustawienia w/w routera aby pracował jako switch + ap?
    mam udostępniony internet za pomocą protokołu ppoe (akademik) i gdy podaje parametry dla sekcji wifi to niestety, ale komputer kolegi podpięty przez lan również korzysta z moich ustawień

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3401543
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    ustaw szyfrowanie na wifi wedle zyczenia a potem wyłacz dhcp ,kabel z rj45 podłacz nie do portu wan tylko do pozostałych portów
  • REKLAMA
  • #3 3401626
    I_Mat
    Poziom 14  
    kabel rj45 czyli chodzi o to, aby kabel od serwera podłączyć do innego wejscia niż port wan ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3401679
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    dokładnie tak
  • REKLAMA
  • #5 3401822
    I_Mat
    Poziom 14  
    teraz mam problem z łączeniem się przez wlan jako, ze aby się połączyć musi być okno logowania itp a nie moge stworzyć nowego połączenia typu dial-up dla karty wlan
  • #6 3401954
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    To w koncu gdzie masz dialup ustawiony na port WAN czy WLAN?
  • #7 3403354
    I_Mat
    Poziom 14  
    inaczej, gdy kabel wan jest podpięty do portu wan i mam ustawiony odpowiednio router na PPoE to mam dostęp do internetu przez wifi ale drugi komputer łączy się przez to samo ip (a chodzi o to, abym ja miał dostęp do neta przez wifi a drugi komp uzyskiwał ip z serwera czyli z moim nie miał nic wspólnego). gdy kabel wan podłączyłem do normalnego wejścia lan w routerze to drugi komputer łączy się normalnie jak przez switcha, uzyskuje dostęp do netu, własne ip ale mi przez wifi cały czas wyskakuje okno, ze musze się zarejestrować (strona generwowana przez serwer) a jeśli juz jestem zarejestrowany to musze się połączyć (tak jak w dial-up czy neostradzie) no i problem jest taki, ze nie moge zrobić takiego połączenia co jako urzadzenie wykorzystało by wifi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskutowano możliwość konfiguracji routera D-Link DL-524 tak, aby działał jako switch oraz punkt dostępowy (AP) w sieci z internetem udostępnianym przez PPPoE (akademik). Zalecane jest wyłączenie serwera DHCP w routerze oraz podłączenie kabla sieciowego do portu LAN zamiast WAN, co pozwala na uzyskanie przez podłączone urządzenia własnych adresów IP z głównego serwera sieci. Problemem pozostaje jednak konieczność logowania się przez stronę uwierzytelniającą (portal captive) przy połączeniu Wi-Fi, co utrudnia automatyczne nawiązanie połączenia typu dial-up przez kartę WLAN. Konfiguracja PPPoE na porcie WAN umożliwia dostęp do internetu przez Wi-Fi, ale powoduje, że drugi komputer podłączony przez LAN korzysta z tego samego adresu IP, co jest niepożądane. Podłączenie kabla do portu LAN rozwiązuje problem adresacji, lecz wymaga ręcznego logowania się w sieci Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA