logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

piec gitarowy + głośnik basowy -> czy to się uda?

Cuberius 03 Sty 2007 23:59 2352 8
REKLAMA
  • #1 3402522
    Cuberius
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Niedawno przesiadłem się z gitary elektrycznej na basową i potrzebuję pieca do ćwiczenia w domu i na próby.
    Gitarę elektryczną podpinałem pod raczej nieznany piec:
    http://i18.tinypic.com/2v02528.jpg
    Posiada on około 11" głośnik marki Eminence o nieznanych mi parametrach:
    http://i18.tinypic.com/4gslqaq.jpg
    Na piecu producent umieścił następujące parametry:
    - Power output 100 watts 8 ohms
    - Power consumption 140 watts
    Brzmienie i moc jest całkiem niezłe, bez problemu zagłuszałem perkusistę i resztę gitarzystów.

Jako, że moja wiedza o piecach, głośnikach, wzmacniaczach jest skromna chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość i sens podpięcia do tego pieca głośnika basowego (a jeszcze lepiej wykonania przełącznika między głośnikiem basowym a tym Eminence)...
    Nie oczekuję oczywiście jakiejś genialnej jakości dźwięku. Nie chcę po prostu zniszczyć tego głośnika i wyciągnąć z pieca niższe tony.
    Może ktoś podjął się już czegoś takiego wcześniej?
    Liczę na wyrozumiałość dla początkującego basisty i jakieś konkretne przykłady głośników itp. [;

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3402742
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    niekoniecznie jest to dobre rozwiazanie gdyz problem tkwi nie tylko w glosniku lecz takze w samym piecu. piec gitarowy nie nadaje sie do basu ze wzgledu m.in. na inna budowe korektora graficznego. mozna nawet basowka spalic piec a szkoda troche... polecalbym raczej piec typowo basowy stworzony specjalnie do tego instrumentu. naprawde nie warto psuc brzmenia basowki piecem gitarowym.
  • REKLAMA
  • #3 3403687
    Cuberius
    Poziom 12  
    To w sumie nie jest piec czysto gitarowy z tego co mówiła mi osoba, od której nabyłem go po okazyjnej cenie. [;
    Na elektryku też mam zamiar od czasu do czasu pograć, więc szkoda mi go sprzedawać.
    Zależy mi tylko na polepszeniu niskich tonów. Generalnie po rozkręceniu niskich tonów na 9 brzmi całkiem nieźle, ale boje się, że długo w ten sposób nie pociągnie.
    Z tego co słyszałem elektrykiem można pograć na piecu basowym, ale na odwrót raczej ciężko, więc może ktoś ma ochotę ewentualnie wymienić się piecem basowym na ten piec? :boss:
  • REKLAMA
  • #4 3404180
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Gralem spory czas na piecyku do elektryka bassem, i nie jest tak zle, tylko z tymi najnizszymi tonami - troche ich brakuje, ale oczywiscie trzeba uwazac i raczej nie rozkrecac zbytnio, bo mozna sobie zepsuc piec.

Jaka masz obudowe w tym piecu? bo do bassu koniecznie zamknieta albo bass reflex, jak masz otwarta to znaczy ze piecyk na pewno nie jest basowy. mozna probowac przerobic obudowe na zamknieta...
  • #5 3407963
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nic nie piszesz czy ta kolumna jest otwarta czy zamknięta! Sam wzmacniacz nie powinien się popsuć pod basem, no, bo niby, dla czego? Zagrożony jest tylko sam głośnik, który może wyskoczyć z magnesu, bo ma za małą zewnętrzną średnicę, a przy otwartym piecu stosunek basu do jednego kiloherca jest większy niż przy zamkniętej skrzyni. Ale i to można przeskoczyć! Dobuduj osobną większą kolumnę z otworami dyfuzyjnymi z garem minimum 15 cali a najlepiej z dwoma, dobrze wystrój i będziesz ją podłączał jako dodatkową do pieca odłączając tym samym głośnik z pieca i będziesz miał zarazem do elektryka i do basu! W korektorze chodzi przede wszystkim o stosunek basu do jednego kiloherca i to cala filozofia piecy, ale operując umiejętnie pokrętłem ,,BAS” możesz sobie ten stosunek dobrać tak żeby bas nie dudnił, tylko był w miarę czysty. Jeżeli uda Ci się zdobyć głośnik 18 cali, to jeszcze lepiej, żadna piętnastka nie dorówna osiemnastce, tak samo jak żadna dwunastka nie dorówna piętnastce, no, ale ze wzrostem cali rosną nie sadowicie koszty głośnika, dla tego takim powodzeniem cieszą się paczki do basu na dziesięciocalowych i mniejszych, co jest wielkim nie porozumieniem, no, ale zawsze lepszy rydz, niż nic, to tylko biznes!
    Pozdrawiam
  • #6 3408151
    Cuberius
    Poziom 12  
    Piec jest otwarty.
    Właśnie myślałem o zrobieniu oddzielnej kolumny i podłączeniu wzmacniacza do przełącznika między oryginalnym glośnikiem a kolumną basową.
    Jaki głośnik mógłbyś mi polecić?
  • Pomocny post
    #7 3410214
    janek11389
    Poziom 42  
    Cuberius napisał:
    Jaki głośnik mógłbyś mi polecić?

Na takie pytanie jest najtrudniej odpowiedzieć, a w zasadzie to nie ma na nie konkretnej odpowiedzi, a to dla tego, że problem jest o wiele poważniejszy jak by się wydawało i ilu będzie tu rozmówców tyle będzie podzielonych zdań! Na pewno interesuje Cię dobre brzmienie, no to musisz sobie wybrać głośnik, on tu gra pierwsze skrzypce, a raczej jego średnica, każdy ma inny klak, jak go przyłożysz do ucha i uderzysz końcem palca, to się przekonasz, że każdy ma inny ten klak! Jeżeli znowu chodzi o głośność, no to niestety ze sprawnością głośnika idą koszty, czym głośniejszy tym droższy! Do tego dochodzą gabaryty skrzyni, nie da się oszukać basu, to tak jak z bębnami, z tego największego jest najpotężniejszy bas! Duży wpływ ma też sam przedwzmacniacz, najkorzystniejsza jest lampa, na pewno chciałbyś żeby bas był bardzo miękki i długi, tu znowu decydujący wpływ ma sprzężenie zwrotne wzmacniacza. Jak sam widzisz żeby zrobić naprawdę dobry zestaw basowy, to niestety trzeba się przyłożyć. Można prościej, jak większość, kawałek skrzynki, mały głośniczek i już po kłopocie, to tak jak z samochodami maluchem zajedziesz i merolem też dojedziesz.
    Pozdrawiam
  • #8 3432394
    Cuberius
    Poziom 12  
    Ostatnio byłem w sklepie muzycznym ograć sobie kilka piecyków basowych i byłem zaskoczony.
    Np Ashdown PerfectTen 30W rozkrecony prawie na maxa byl strasznie cichy i pierdział niesamowicie. Mój gitarowo-keyboardowy rozkrecony na 3/10 brzmi o niebo lepiej i głośniej... Dopiero kiedy podłączyłem się do 100W Box'a poczułem różnicę.
    Wychodzi na to, że obecny piec w zupełności wystarczy mi do ćwiczenia i małych prób a muszę zbierać na coś powyżej 100W...
  • REKLAMA
  • #9 3432479
    janek11389
    Poziom 42  
    Powiem Ci, że jak masz końcówkę 300W, to dopiero czujesz pełen komfort, leciutko, bez żadnych limiterów i wysiłku szarpiesz delikatnie w struny. 100W to niby dużo, ale w rzeczywistości na bas to jest mało, zacznij od zasilacza, kup trafo, zbuduj zasilacz 2x63V, a reszta sama przyjdzie! Albo uderz w allegro i poszukaj starej końcówki minimum 200W, one chodzą za grosze, a skrzynkę sobie sam zrobisz, a za głośnik i tak trzeba zapłacić, czy w zestawie czy luzem!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor przesiadł się z gitary elektrycznej na basową i poszukuje pieca do ćwiczeń i prób, dysponując obecnie piecem gitarowym z 11-calowym głośnikiem Eminence o mocy 100W przy 8 omach. Pytanie dotyczy możliwości podłączenia do tego pieca głośnika basowego lub zastosowania przełącznika między oryginalnym głośnikiem a kolumną basową. W odpowiedziach podkreślono, że piec gitarowy nie jest optymalny do basu ze względu na inną charakterystykę korektora i konstrukcję, co może prowadzić do uszkodzenia sprzętu lub słabego brzmienia niskich tonów. Zalecane jest użycie dedykowanego pieca basowego lub budowa osobnej kolumny basowej z głośnikiem o większej średnicy (minimum 15 cali, najlepiej 18 cali) i odpowiednio zamkniętą lub bass reflex obudową. Wzmacniacz pieca gitarowego raczej się nie uszkodzi, ale głośnik może ulec uszkodzeniu przy zbyt dużym obciążeniu niskimi częstotliwościami. Wskazano, że efektywność i jakość basu zależy od głośnika, obudowy, mocy wzmacniacza oraz charakterystyki korektora. Autor rozważał zakup pieca basowego, ale testy wykazały, że jego obecny piec gitarowy o mocy 100W jest wystarczający do ćwiczeń i małych prób, choć do większej mocy i lepszego brzmienia potrzebny byłby wzmacniacz o mocy powyżej 100W, np. 200-300W. Sugerowano także poszukiwanie używanych końcówek mocy i samodzielne wykonanie kolumny basowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA