logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować dodatkową kolumnę 40W do pieca basowego Squier BP-15?

robciu_12 16 Mar 2008 13:54 1817 9
REKLAMA
  • #1 4915104
    robciu_12
    Poziom 10  
    Siemka mam piec basowy squier bp 15 ma on wyjscie na dodatkowa kolumne. Chciałbym taką kolumne zrobic sam mysle ze okolo 40 w o ile to mozliwe. Pomóżcie bo nie wiem jak sie do tego zabrac.:|

Moderowany przez Artur k.:

Zmieniłem tytuł postu.

• REKLAMA
  • #2 4915110
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Jaki masz budżet na to przeznaczony ?? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4915130
    robciu_12
    Poziom 10  
    Nie wiem chce sie dowiedziec ile musiałbym ukulac. A jakie głosniki musiałbym kupic??? bo z obudową nie ma problemu.
  • #4 4915186
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Eminence Delta 15" jest polecany do kolumn dla gitar basowych. Z tym, że jego cena to +/- 300zł. No i napewno nie wykorzystasz jego możliwości tylko na piecu ;) Do tego przydał by sie porządny Head. Chcesz ta kolumnę do zespołu czy do cwiczeń w domu ?? Stawiam, że do zespołu... Eminence sobie spokojnie poradzi. Ale nie wiem czy jest sens budowac taka kolumnę pod piecyk... Jak dla mnie szkoda głośnika, który tylko będzie sie męczył przy pełnej mocy bo zapewne końcówka mocy w piecyku sie łatwo przesteruje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4915202
    robciu_12
    Poziom 10  
    Ta kolumna to tylko na próbe wiec ten glosnik to chyba odpada jak bedzie head to sie o nim pomysli ale wracajac do piecyka czy da rade zrobic jakas kolumne ale cos kolo 40 watt???

[

Może spytam innaczej czy moge zrbic cos takiego gwizdek + głosnik basowy- zwrotnice to w kolumne i podpiac do pieca? czy to bedzie jakis pożdny dzwiek czy raczje jakies pierdniecie?
  • #6 4915366
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Zależy na jakich głośnikach to zrobisz. Bez sensu jest zbudowanie paczki, która zagra niewiele lepiej niż głośnik w combie tylko poto, żeby była osobna kolumna. Jak robic to raz a porządnie. Z czasem do tego Eminence dokupił byś Head i był by porządny zestaw. Ale jak juz tak sie upierasz to możesz zrobic np. 2x10" chociażby na "estradowym" STX'ie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4915406
    robciu_12
    Poziom 10  
    Czyli że 2x10'' i do stx? tylko pytanko co to te stx bo ja jeszcze slaby w tych tematach?

Dobra teraz wiem ze to firma :cry:ale ze mnie ciapa

Dodano po 19 [minuty]:

A jak złączyc te 2 głosniki jakaś zwrotnicą czy jak??
  • #8 4915649
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Nie, poprostu łączysz głośniki równolegle bądź szeregowo zależy od impedancji głośników.
    Do kolumny basowej nadają się http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=373&vItemDB=itemdb
    Tylko dostępne sa w wersji 4 Ohm. Po podłączeniu ich szeregowo impedencja kolumny będzie wynosic 8 Ohm czyli tyle ile zapewne będzie odpowiednie dla końcówki mocy. Pozdrawiam.
  • #9 4916843
    robciu_12
    Poziom 10  
    A czego mam uzyc do polączenia szeregowego?? Sa jakies specjalne druciki?? A wogule jakich drucikow uzyc do łaczenia??(jestem kompletnie zielony)
  • #10 4918043
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wystarczy mostek TDA 7294 ten głośnik lepiej pogra. Niż na tym Squierze. Możesz użyć wyjścia line-out z tego wzmacniacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy dodatkowej kolumny basowej o mocy około 40W do wzmacniacza basowego Squier BP-15, który posiada wyjście na dodatkową kolumnę. Zalecane jest użycie głośników basowych o odpowiedniej impedancji i mocy, np. Eminence Delta 15" lub głośników STX 2x10" 4 Ohm, które można łączyć szeregowo, aby uzyskać impedancję 8 Ohm kompatybilną z końcówką mocy wzmacniacza. Do łączenia głośników stosuje się połączenia szeregowe lub równoległe, zależnie od impedancji, a do połączeń wystarczą standardowe przewody głośnikowe. Zwrotnica nie jest konieczna przy prostym łączeniu dwóch głośników basowych. Budowa kolumny powinna uwzględniać odpowiednią obudowę, a do uzyskania lepszej jakości dźwięku i mocy warto rozważyć zakup osobnego headu (wzmacniacza mocy). Wskazano również, że budowa kolumny o mocy 40W jest możliwa, ale należy dobrać głośniki i impedancję tak, aby nie przeciążać wzmacniacza. Wspomniano także o mostku TDA 7294 jako opcji wzmacniacza do lepszego nagłośnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA