logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9500 - artefakty i restarty po instalacji sterowników Omega

tereferator 04 Sty 2007 02:37 1047 3
REKLAMA
  • #1 3402773
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam znajomy dal mi karte radka 9500 128 mb , jak twierdzil przegrzewala mu się i kupil nową .Karta po jakis 20 minutach wieszala u niego system .Jak tylko ją dostalem odrazu wymienilem pastę i kondensatory - nie wszystkie tylko te lutowane od spodu gdyż byly jakies lekko poobijane - nie wylane , ale wolalem mieć świerze .Karta po tych zabiegach śmiga mi ładnie , czasem są artefakty jakies kreseczki i przeklamania przed załadowaniem systemu ..,nie ma ich na poczatku tylko przy restarcie komputera .Dodalem wentylator na śledzu zeby sobie na nią dmuchal tak profilaktycznie -chociaz radiator nie grzeje się zbyt mocno.W tej chwili karta chodzi sobie na sterownikach ati , mozna grac w gry nic się nie wiesza żadnych artefaktow .Chcialbym ją udoskonalic - odblokowac dodatkowe potoki - jednak po zainstalowaniu sterownikow omegi przy ladowaniu się systemu restartuje się komputer .Dziwi mnie to bo u znajomego ponoć chodzily omegi ,niestety juz nie ma jak sprawdzic jaka wersja .Moje pytanie to czy karta jest uszkodzona ? ..czy wgrywam jakies złe omegi?.
  • REKLAMA
  • #2 3403100
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Czy zmieniał kolega BIOS karty? czy tylko sterowniki Ω
  • REKLAMA
  • #3 3403968
    tereferator
    Poziom 15  
    Poradzilem sobie ze sterownikiem .Najpierw z rozpędu zmodowalem karte przelutowujac rezystor na 256 bitow :).Pozniej sciaglem inną chyba starszą wersje omegi i weszła ,teraz mam radeona 9700 pro ..prawie bo chyba taktowanie nizsze , a podkrecac niema co gdyż karta się grzeje .Chyba ktoś ją kiedys przegrzał .Teraz mam problem z przegrzewaniem się karty ..jezeli chodzi na standardowym chlodzeniu wiesza się w grach ale po dosyc dlugim czasie , jezeli puszczę na nią dodatkowy nadmuch chodzi ok .Chcialbym zamontowac na niej chlodzenie od procesora ..ale nie wiem zabardzo jak przymocować .Czy bios byl zmieniany tego nie wiem ,chyba nie bo karta ma standardowe taktowanie.
  • #4 3415750
    tereferator
    Poziom 15  
    Czy jest inny sposob zeby odblokowac potoki nie instalujac omegi ? .Np podmiana biosu karty ,jaki mialbym wgrać bios zeby nie uleglo zmianie taktowanie karty ? .Na sterownikach omegi zauwazylem pojawiajace sie czasem przekłamania w grach ..smugi itp znikajace tekstury . Na orginalnych sterownikach ATI wszystko jest OK .
REKLAMA