logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D400 - nie włącza się, kontrolki gasną, bateria nie ładuje się

polaq 04 Sty 2007 08:56 3805 10
  • #1 3402999
    polaq
    Poziom 11  
    Przy próbie włączenia Della D400 na ok5 sekund zaświecają się wszystkie kontroki oprócz ładowania bateri, po czym gasną. I nic się dalej nie dzieje.
    Bateria się nie ładuje. Czasem po podłączeniu zasilacza kontrolka ładowania baterii szyko mruga.
    Czy ktoś może miał już podobny problem, co może być przyczyną takiego zachowania i czy da się coś z tym zrobić?
  • #2 3403104
    jendrek007
    Poziom 12  
    sprawdz gniazdo zasilania w laptopie lub wtyk zasilający bo jak nie naladujesz baterii to nie wystartuje
  • #3 3404160
    polaq
    Poziom 11  
    jendrek007 napisał:
    sprawdz gniazdo zasilania w laptopie lub wtyk zasilający bo jak nie naladujesz baterii to nie wystartuje

A bez baterii on nie wystartuje? Próbowałem z baterią i bez baterii. i jest to samo. Może moja bateria padła? A może ktoś wie jak ją naładować bez laptopa?
  • #5 3407870
    polaq
    Poziom 11  
    Niestety pamięć też nie pomaga. Stawiałbym raczej na jakieś uszkodzenia w przetwornicy zasilania, tylko nie wiem z której strony to ugryźć. Może ktoś ma jakiegoś manuala albo jakieś wskazówki dotyczące zasilania w dellach serii d. Może jest tak, że system próbuje wstać, ale jakieś napięcie nie pojawia się w odpowiednim momencie i on się wyłącza.

Wczoraj 05.01.2007 udało mi się go odpalić. Ale po skręceniu dalej nie działa. Dzisiaj muszę poszukać jakiegoś zimnego lutu, albo mikropęknięcia płyty. by to nie była jakaś wewnętrzna warstwa laminatu...
  • #7 3428750
    polaq
    Poziom 11  
    Ten Service manual to jam mam, ale raczej to jest tylko instrukcja rozbierania laptopa na części.

W zasadzie sprzęt działa, ale... No właśnie jest jedno ale. Podczas pracy jak go nacisnę w okolicach włącznika zasilania to się zawiesza (w tej chwili mam skręcony sprzęt bez jednej śrubki właśnie w okolicach włącznika). Gdy go spróbuję włączyć skręconego kompletnie to występują objawy takie jak opisałem na początku
  • #9 3435782
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Proponuję koledze przyjrzeć się dokładnie wielo-złączu łączącym procesor z płytą główną. Niestety, będzie konieczne rozkręcenie komputera. Sądzę, że nie ma większego sensu doktoryzowanie się nad całym komputerem. Najprawdopodobniej przyczyna tego niedomagania tkwi właśnie tam. Należy uważnie przyjrzeć się wszystkim stykom na wielo-złączu łączącym procesor z MOBO. Najlepiej przy pomocy lupy. Jeden ze styków może nie mieć prawidłowego kontaktu i został nadpalony. Jeżeli rzeczywiście wystąpiła taka usterka to należy przeczyścić styki. Zarówno gniazda, jak i wtyczki i delikatnie odgiąć te przypalone styki w celu umożliwienia lepszego kontaktu po połączeniu obydwu elementów. Styki w wielo-złączach są bardzo małe i nie chcę tutaj sugerować, jakiego narzędzia należy użyć do ich odginania. Zaznaczam, że cała operacja wymaga wyczucia.
    Pozdrawiam.
  • #10 3436371
    polaq
    Poziom 11  
    Akurat ten model ma procesor w obudowie bga więc jest wlutowany w płytę główną.

Miałem cichą nadzieję, że odezwie się ktoś, kto taki komputer z podobnymi objawami naprawiał. Nie jestem laikiem komputerowym i wiem o co w tym wszystkim chodzi. Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie.
  • #11 4695501
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    polaq napisał:
    Akurat ten model ma procesor w obudowie bga więc jest wlutowany w płytę główną.

Miałem cichą nadzieję, że odezwie się ktoś, kto taki komputer z podobnymi objawami naprawiał. Nie jestem laikiem komputerowym i wiem o co w tym wszystkim chodzi. Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie.

Witam. Miałem identyczny problemze swoim Delem. Rozwiązanie jest dość trywialne . \rozebrać lapka, wyjąć płytę główną, HOT Air na procka i okolice. U mnie podziałało. \
    winny niedokręcony prawy zawias który powoduje wyginanie płyty głównej.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dell D400 nie uruchamia się poprawnie – po włączeniu na około 5 sekund zapalają się kontrolki oprócz ładowania baterii, które następnie gasną, a bateria nie ładuje się. Objawy utrzymują się zarówno z baterią, jak i bez niej. Możliwe przyczyny to uszkodzenie gniazda zasilania, problem z pamięcią RAM (zalecane jej wyjęcie i ponowne włożenie), uszkodzenia w przetwornicy zasilania lub zimne luty/mikropęknięcia na płycie głównej. Wskazano również na potencjalne problemy z wielo-złączem łączącym procesor z płytą główną, jednak w modelu D400 procesor jest wlutowany (BGA). Jeden z użytkowników zasugerował, że przyczyną może być niedokręcony zawias powodujący wyginanie płyty głównej, co skutkuje problemami z uruchomieniem – rozwiązaniem było rozebranie laptopa, wyjęcie płyty głównej i zastosowanie gorącego powietrza (HOT Air) na procesor i okolice. Dostępny jest również serwisowy manual do modelu D400, choć zawiera głównie instrukcje demontażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA