logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Głośnik(40cm)? Kolumny Vermona Regent. Wzmacniacz 120W.

WeePee 04 Sty 2007 15:32 3552 8
REKLAMA
  • #1 3404308
    WeePee
    Poziom 11  
    Czesc...Jestem posiadaczem kolumny Vermona Regent, i co prawda głośnik w niej spisuje się bez zarzutu, ale dmuchajšc na zimne zakładam możliwość jego wymiany na inny(nie wiem czy słusznie wyrzucam kase) Mój sprzęt to wzmacniacz 120W i chce do niego przede wszystkim podpasowac mój planowany zakup(zakładam że najlepiej będzie kupic głośnik 4Ohm) Doradzicie coś???:):?:
  • REKLAMA
  • #2 3404656
    WujekWszystkoZlo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie możesz sobie kupić pierwszego z brzegu przetwornika i wsadzić w kolumnę, to nie ma sensu. Nie napisałeś modelu ani parametrów kolumny, ilości i rodzaju przetworników a chcesz żeby doradzać. Moc wzmacniacza jest tu nieistotna.
    Jedyne co Ci mogę w tej chwili doradzić to zakup przetwornika maksymalnie zbliżonego parametrami do oryginalnego. Ta sama impedancja, ta sama skuteczność (jeśli będzie większa to pół biedy, można to skorygować) i co najmniej ta sama moc znamionowa.
    Moim zdaniem nie ma jednak sensu kupować głośnika na zapas jeśli oryginał dobrze służy, wyrzucanie pieniędzy w błoto.
  • #3 3404847
    WeePee
    Poziom 11  
    Faktycznie narazie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto...zgadzam się ale tak jak mówie mam impreze w lutym i potrzebuje dobrego głoœnika i boję się że ten mi wysišdzie:(Kolumna to 5 głoœników czyli, 4 syczki i ten jeden 40cm oczywiœcie ze zwrotnicš. Właœciwie to nie wiem ile on ma W bo jest na nim napisane 50VA więc chyba 50, dlatego boję się że może mu się coœ stac skoro wzmacniacz mam 120W:(
  • REKLAMA
  • #4 3405055
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    To jest Vermona Regent i wierz mi zarżnac taka bestie nie jest latwo to estradowa kolumna moze i ma tylko 50W ale przy jej skutecznosci (jak sie nie myle 97dB) podanie jej tych 50W bedzie skutkowalo taka jazda ze zwariujesz na tej imprezce. Zakladam ze to w jakims nieduzym pomieszczonku bedzie impreza.
  • REKLAMA
  • #5 3405953
    WeePee
    Poziom 11  
    Tak będzie to impreza w domu więc pomieszczenie jest normalne...boje się tylko o wzmacniacz ma 60W na kanał i zgłoszony jest do 1/3 (w zupełnoœci Vermonie wystarzczy) nie zagotuje się Co o tym sšdzisz?Jest to Onkyo.
  • #6 3406076
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    To tak jakby kupić drugi samochód bo liczy się na stłuczkę :).
    Ale jeśli już chcesz porady to kup coś tylko firmowego z Celestiona,Beymy itp o dużej skuteczności.Jak zobaczysz ceny to ci sie odechce kupowac na zpas.No chyba że kolega nie muwi nam wszystkiego?.
  • REKLAMA
  • #7 3407600
    Mery84
    Zostaw kolumienke w spokoju. Za zamiennik do Regenta o takiej samej mocy i skutecznosci zaplacisz kupe kasy. Co do Onkyo to przy 1/3 glosnosci to mozesz na nim przejechac 24h i nic nie ma mu sie prawa stac.
  • #8 3408420
    WeePee
    Poziom 11  
    Nie będe ukrywał że za dużo kasy od tak wykładac nie mam:) Co do 1/3 no to zamierzam jechac na 12 a zakres ma do 28...chodzi mi o to że nie chce narobic sobie obciachu tym że np mi się wzmachor spali:) Dzięki za rade
  • Pomocny post
    #9 3408481
    Mery84
    nie przesterowuj wzmacniacza i bedzie dobrze.
    Wogole to po co dwa tematy o tym samym??

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kolumn Vermona Regent rozważa wymianę 40 cm głośnika niskotonowego, obawiając się uszkodzenia przy współpracy z wzmacniaczem o mocy 120W. W dyskusji podkreślono, że dobór zamiennika powinien opierać się na parametrach oryginalnego przetwornika, takich jak impedancja (najlepiej 4 Ω), moc znamionowa i skuteczność (około 97 dB). Wymiana głośnika bez zachowania tych parametrów jest niezalecana i może być nieopłacalna. Moc wzmacniacza nie stanowi zagrożenia dla kolumny, zwłaszcza przy umiarkowanym poziomie głośności (np. 1/3 mocy). Zalecane jest unikanie przesterowania wzmacniacza. W przypadku konieczności zakupu nowego głośnika warto rozważyć produkty renomowanych firm takich jak Celestion czy Beyma, jednak koszty mogą być wysokie. Impreza planowana jest w pomieszczeniu domowym, co nie wymaga ekstremalnej mocy. Wzmacniacz Onkyo o mocy 60W na kanał jest wystarczający do zasilenia Vermona Regent bez ryzyka uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA