logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea Maxdata 105076 - Trafo Sampo FEA620, problem z sygnałem i diodami LED

fachman 02 Wrz 2003 07:21 3733 31
REKLAMA
  • #1 313866
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Mam uszkodzone dwa identyczne egzemplarze. Objaw jest ten sam: bez sygnału zachowują się poprawnie, po włączeniu zapala się zielona lampka która po kilku chwilach przechodzi w pomarańczową. Natomiast gdy podam sygnał to w obu przygasa zielona, ale w jednym zaczyna pulsować a w drugim nie. Po odłączeniu trafa tego zjawiska nie ma , cały czas jest zielona jak podam sygnał. Wymieniłem miejscami trafa otrzymująć identyczne zachowanie. W monitorach siedzą trafa Sampo FEA620, niedawno udało mi się kupić FEA620B i po podstawieniu ...identyczny efekt. Wszystkie trafa na testerze rezonansowym zapalają 8 diód, rezystancja fajki do masy idzie w nieskończoność, pojemność fajki 2,7nF. Czy trafa siadają dopiero pod napięciem? wszystkie tak samo? No i najdziwniejsza rzecz: raz jeden po dłuższym staniu ruszył i pracował kilka godzin, po zgaszeniu nie wystartował ponownie. Pomoc albo mapa będzie mile widziana.
  • REKLAMA
  • #2 313963
    LUCOM
    Ocena: 72
    z dużym przwdopodobieństwem opisano to w Eurasie.....
  • #3 314005
    fachman
    Nie mam dostępu do Eurasa,
    a przy okazji dodam, że za każdym razem pada nie tranzystor kluczujący a IRF640 w układzie +B, ale ten układ zawiera nie jeden jak zwykle ale 2 takie tranzystory i po prostu nie wiem jak to działa. Po wymianie feta działa 1-3 min, potem obraz bardzo mocno ciemnieje ale najczęściej przgasa led i WN nie pracuje (poświęciłem w międzyczsie kilka fetów na dokładną diagnozę)
  • #4 314085
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    W B+ pracuje tylko jeden tranzystor Q301(FS10KM-6). Zobacz czy się nie przegrzewa, sprawdź kształt impulsu sterującego B+ wymień kondki przy trafku sterującym B+. Sprawdź Q304 i jego sterowanie.
  • #5 314103
    fachman
    Q301 pada na zwarcie, grzeje się piekielnie, ale niefortunnie jest na jednym radiatorze z Q304 więc trudno wyczuć który wydziele więcej ciepła.
    wymieniłem wszystkie większe diody w okolicy trafa i linii, profilaktycznie podstawienie Q304 nic nie dało. Zastanawia mnie to przebudzenie po kilku tygodniach stania.
  • #6 314303
    StynkS
    Poziom 21  
    A co "słychać" w impulsie z 3843 i w jego generatorze. Podmień elka w gałęzi B+.
  • #7 314323
    LUCOM
    Za Q301 musi być oryginał !!!
  • #8 314369
    fachman
    Muszę tego FS10 posadzić na oddzielny radiator, wtedy będzie jasność czy grzeje się także klucz. Jeśli nie to jest nadzieja że to nie trafro tylko otoczenie. Dziwne że nikt nie ma do niego schematu, jak pytałem na giełdzie to kazali zamówić i poczekać, a ja póki co niczego innego nie potrzebuję i jkoszty wysyłki uczynią horendalną cenę za sztukę.
  • REKLAMA
  • #9 314394
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    nie dziw sie, ten monitor kosztowal >1000zl wiec jesli ktos ma schemat to do tanszych pobratymcow z tego okresu (10 50 35) (wciaz czekam...)
  • #10 315226
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Jesli w bramce IRFa jest zenerka to ja wymien .
  • #11 315656
    fachman
    W tym modelu trafo chodzi razem z linią, jeśli założyć że trafo jest sprawne (bo tylko wtedy jest sens dłubania) FS10 uwala linia. Ale tu z kolei trudno podejrzewać cewki! nie mogły paśąć w obu bo reszta została przedzwoniona. Możliwe że coś siada dopiero pod napięciem, ale jak to wykryć? mój warsztat w tym momencie się kończy :(
  • #12 316748
    LUCOM
    W Eurasie podali:

Symptom:
    Line output transformer constantly breaks down.

Remedy :
    Check sweep voltage for output stage and resolder dry solder joints on driver (especially under hot glue).

może dokładnie pooglądać luty, ale myślę że to już za Tobą.
  • #13 316757
    fachman
    Płyta już dawno przelutowana oczywiście, ciekawe co autor porady miał na myśli pisząc "check sweep voltage"?
  • #14 316759
    candle
    Spec od monitorów
    sweep - skan, sprawdz przebieg na cewkach
  • #15 317181
    fachman
    Sprawdzę skopem, tylko do czego to potem odnieść? czy autorowi tipsu nie chodziło o sprawdzenie cewek?
  • #16 317188
    LUCOM
    sweep

1. czas. rozciągać się , posuwać się
    2. czas. zamiatać , przesuwać , tworzyć półkole , zagarniać
    3. rzecz. szeroki ruch , rozległa przestrzeń , wielki łuk , zamiatanie

Mnie się wydaje, że tutaj chodzi o zakres (skoki) napięcia B+ lub WN.
  • #17 317359
    candle
    Spec od monitorów
    sweep to zawsze i wszedzie ten moment kiedy dzialo rysuje linie - szeroki luk, zreszta po polsku tez mozna powiedziec "promien elektronow omiata ekran"
    sweep part of scan - rysowanie lini
    blanking/retrace - reszta
    :D bo mi sie kinescope plate przypomina :D
  • REKLAMA
  • #18 317381
    LUCOM
    candle
    wówczas nie chodziło o kineskop tylko o płytkę PK :-)

kinescope plate = cathode ray tube plate...

prawa strona dla polaka który liznął angielskiego śmieszna....
    lewa strona dla anglika który liznął polskiego śmieszna...

a ty candle gdzie jesteś ?

nooo sory ale zbaczam z tematu :-)
  • REKLAMA
  • #19 317384
    fachman
    Żeby jeszcze napisali ile to voltage powinno wynosić (w zależności od rozdzielczości, bo zaobserwowałem tam 180-210v w porywach, ale monitor działał!
  • #20 317392
    candle
    Spec od monitorów
    ehem.. ale to jest 15" i to jest ZA DUZO
    powinno ci sie konczyc na 160V

LUCOM :arrow: ale to sie nazywa crt board :)
  • #21 317404
    LUCOM
    właśnie brakowało mi tego, ale każdy anglik co naprawia Monitory wie o co chodzi :-)))

czyli plate rożne od board,

board kojarzy mi się z dużą płytą lub deską :-)

analogicznie
    szyjka kineskopu = rura kineskopu -> tak czy nie ?

Ach ten angielski......[/code]
  • #22 317407
    LUCOM
    jeśli to 15-ka to masz za dużo, to napięcie jest dobre dla 17-ki...
  • #23 317606
    StynkS
    Poziom 21  
    Panowie napięcie dochodzące do Q301 powinno wynosić ok. 200V bez względu na rozdzielczość.
    Nie widzieliscie nigdy monitora z regulatorem w którym FET jest w szereg a nie do masy???
  • #24 317612
    fachman
    Ja takiego jeszcze nie naprawiałem, nawet nie wiem jak wygląda taki układ z szeregowym FETem, nawet nie wiem że tutaj taki siedzi, dlatego są takie wyniki a ja już w pierwszym poście prosiłem o kawałek schematu.
  • #25 317615
    candle
    Spec od monitorów
    i co z tego ze masz 200V p-p jak liczy sie wartosc skuteczna? jak fet jest do masy masz przetwornice typu boos, jak fet (p-fet) jest w szeregu masz zwykly kontroler pwm bla
    mowa jest o napieciu za tym tranzystorem
  • #26 317625
    fachman
    Dałem ogłoszenie w dziale "Poszukuję schematu" że podaruję dużo punktów za ten schemat, wam wszystkim też bankowo roześlę za pomoc, pytanie tylko czy ktoś zechce się nim podzielić :)
  • #27 317723
    LUCOM
    tak na marginesie...
    Miałem coś podobnego, długo slęczałem, przebijały cewki
  • #28 407398
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam. Próbuje tez zlokalizowac usterkę i jest bardzo podobnie jak w przypadku autora tyle ze leci HOT. Po wlaczeniu z żarowką w kolektorze hota widac mniej wiecej ze prad jast ok jednak po chwili nasyca sie? i załącza na zwarcie. szukam schematu jednak nigdzie nic nie ma. Trafo raczej jest dobre a fet regulujacy prad hot tez jest ok, nie uszkadza sie. przy pracy z żarówą pojawia sie jakies wysokie napiecie daje sie zauwazyc nawet jakis waski zarys ekranu wiec raczej trafo jest ok wszystko wydaje sie byc sprawne wymienilem kond w B+ diode zenera w bazie feta q301 i dalej jest to samo q301 q304 sa sprawne sterowanie tez wydaje sie dobre. konczą mi sie pomysły, co robic?
  • #29 408050
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Jeżeli wszystko jest dobre, to sprzęt działa bez zarzutu...
    Ale żarty na stronę.
    Jeżeli sterowanie jest faktycznie dobre, to z jakiego powodu miałby się nasycać HOT?
    W zw. z tym, że 'z żarówką' obwody wn pracują w 'korzystniejszych' warunkach (mniejsze napięcia i prądy), proponowałbym przetestować trafopow. w warunkach bardziej rzeczywistych - w innym monitorze ('starego' typu); wystarczy podłączyć uzwoj. pierwotne, masy, bleeder i będziesz miał pewność.
  • #30 408278
    candle
    Spec od monitorów
    patrze w eurasa... gowno jest...

Podsumowanie tematu

✨ Dwa identyczne monitory Belinea Maxdata 105076 z transformatorem Sampo FEA620 wykazują problem z sygnałem i diodami LED: po włączeniu zapala się zielona dioda, która po chwili zmienia kolor na pomarańczowy, a przy podaniu sygnału zielona dioda przygasa i w jednym egzemplarzu pulsuje. Wymiana transformatorów na FEA620B nie rozwiązała problemu. Testy rezystancji i pojemności transformatorów wskazują na ich sprawność, jednak usterka pojawia się pod napięciem. Uszkadza się tranzystor kluczujący IRF640 (Q301 FS10KM-6), który przegrzewa się i pada na zwarcie, często współpracujący z tranzystorem Q304. Zalecane jest sprawdzenie impulsów sterujących, kondensatorów przy transformatorze oraz dokładne przelutowanie połączeń, zwłaszcza pod klejem termicznym. Wskazano, że tranzystor Q301 musi być oryginalny i najlepiej montowany na oddzielnym radiatorze. Dyskusja porusza także interpretację napięcia "sweep" (skanowania) na cewkach i napięcia B+, które powinno wynosić około 200V. Brak schematu serwisowego utrudnia diagnozę, a niektórzy sugerują, że problem może leżeć poza transformatorem, np. w układzie linii (HOT) lub cewkach. Wątpliwości budzi trwałość i jakość transformatorów Sampo FEA620, co rodzi pytania o opłacalność naprawy tych monitorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA