logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do wzmacniacza Onkyo 120W na domową imprezę?

WeePee 04 Sty 2007 18:13 1335 15
REKLAMA
  • #1 3405045
    WeePee
    Poziom 11  
    Witam W lutym wyprawiam domowš impreze, pokój standardowy tzw,,duży pokój,,;) Mam Wzmacniacz Onkyo 120W DoradŸcie jakie zrobic głoœniki zeby grały głoœno, żeby się nie przegrzały, i żeby wzmachor wytrzymał całš nockę...Jaka firma robišca głoœniki jest odpowiednia? Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3405062
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Takie sprzęty nie sa stosowane do całonocnych imprez. No chyba że z umiarem bo inaczej to spalisz go.A te 120W to na kanał czy napisane z tyłu wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #3 3405181
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Za ok500zl para Altusow140 i starczy w zupelnosci jak do zwyklego pokoju.
  • #4 3405813
    WeePee
    Poziom 11  
    Nie to jest 60 W na kanał

Dodano po 6 [minuty]:

Ale zakładasz że spali mi się wzmacniacz? Wieża chodziła u mnie non stoper 8 godz na imprze i wytrzymała a wzmacniacz mi się spali?
  • #5 3406178
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Jak podłączysz kolumny o odpowiedniej impedancji i będziesz kontrolował temperatórę wzmacniacza to napewno go nie uszkodzisz i będziesz mógł grać nim nawet tydzień.
  • #6 3407593
    Mery84
    Jesli masz ten wzmacniacz 8Ohm to moja sensowna rada to Altusy lub Mildtony. Maja wysoka skutecznosc wiec nie bedziesz musial mocno katowac wzmaka zeby dobrze zagralo a te kolumny jak na zwykly pokoj potrafia dac niezlego kopa. Sam mam pare Altusow140 i przeciaglismy na nich calego sylwestra w polowie imprezki odpuszczajac z glosnoscia bo bylo za duzo jak na zwykly pokoj 5x6m
  • REKLAMA
  • #7 3408429
    WeePee
    Poziom 11  
    Wzmacniacz ma impedancję 4-16 Ohm i zamierzam go chłodzic wiatraczkiem(takim od chłodzenia kompa) Co sšdzicie o głoœnikach alpharda? jeœli nie te to jakie w podobnej cenie?
  • REKLAMA
  • #8 3408468
    Mery84
    Nie kupuj zadnych Alpierdow i innego szrotu. Zaufaj kup pare kolumn Tonsila (nie koniecznie Altusy,Mildtony moga byc Space86 lub Polaris) i zapomnisz o wszystkich alphardach dibeisi i wogole innych wynalazkach ktore slyszales.
    Co do wzmacniacza to jesli nie ma wiatraka to go tam nie dawaj tworzy tylko zbedny szum a jesli producent nie dal wiatraka to wiedzial co robi. Konstruktorzy napewno przetestowali ten wzmacniacz i odpowiednio dobrali chlodzenie (radiatory). Jesli wzmacniacz przeszedl testy i nic mu sie nie stalo to ty uzywajac go madrze(odpowiednia impedancja glosnikow, zwracanie uwagi na przestery) tez go nie zabijesz.
  • #9 3408878
    michał 1985
    Poziom 27  
    Nie kupuj Alphardów.
  • #10 3410314
    WeePee
    Poziom 11  
    Ale przecież wiatrak chyba nie zaszkodzi prawda? poza tym wzmacniacz ten się naprawde grzeje i to szybko:( mam powód do niepokoju?
  • #11 3423834
    ronin-80
    Poziom 11  
    skoro sie grzeje to cos nie tak, sam ci sie grzeje czy pod kolumnami
    mi jak podlaczylem do radmora 5412 (8 omowego) kolumny samorobki jak sie okazało 4 om to sie grzał szybko a po kilku godzinach spaliłem jeden kanał

Dodano po 1 [minuty]:

skoro sie grzeje to cos nie tak, sam ci sie grzeje czy pod kolumnami
    mi jak podlaczylem do radmora 5412 (8 omowego) kolumny samorobki jak sie okazało 4 om to sie grzał szybko a po kilku godzinach spaliłem jeden kanał
  • #12 3425102
    WeePee
    Poziom 11  
    czesc Grzeje się pod kolumnami, wtedy jak głoœno słucham jak jest cicho to jest oki...to normalne?
  • Pomocny post
    #13 3425345
    michał 1985
    Poziom 27  
    Jak masz wyjście na płycie wzmaka na wiatrak to możesz go dać.A jak nie to może nie kombinuj bo nie wiadomo gdzie i jakie ma napięcie odpowiednie do wiatraka.Ale skoro producent nie dał to chyba wiedział co robił.To już Mery napisał.
  • Pomocny post
    #14 3425767
    Mery84
    To calkowicie normalne zachowanie kazdego wzmacniacza. Glosniej sluchasz zwieksza sie moc oddawana przez tranzystory koncowe a wraz z wieksza moca oddawana zwieksza sie ilosc oddawanego ciepla na radiator co ty odczuwasz jako grzanie sie amplitunera. Nie boj sie o Radmora ja mojego nieraz przegonilem po kilka godzin az sie zrobil bardzo cieply i zupelnie nic mu nie dolega. To wszystko jest tak skonstruowane zeby bylo niezawodne. Wiatrak sobie mozesz spokojnie darowac.
  • Pomocny post
    #15 3426219
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    ja zrobiłem kiedys taka impre na 8 ohmowych altusa ze 504 b na kosciach sanyo nigdy nie naprawianą szlak trafił i nie pomogły zabezpieczenia:-):-)<evil> a apropo twojego ONKYO to mysle ze on juz ma odpowiednie zabezpieczenia:-)a co do wiatraka ja uwazam ze wysmienity pomysł:-)i nie nalezy odradzac owszem bez wiatraka tez bedzie działac ale przy wiekszej mocy i dłuzszym słuchaniu stracisz na mocy przez koimpensacje temperatury bo uklad ograniczy prad łykany przez tranzystory a tym samym zmniejszy sie moc:-)zawsze tak jest ze na imprezie czym bardziej goracy wzmacniacz trzeba głosniej podkrecacac zeby miec taki sam poziom głosnosci jak wczesniej:-)
  • #16 3426418
    michał 1985
    Poziom 27  
    E tam nie prawda.Wzmak powinien się nagrzać do pewnej ustalolej temperatury na odpowiednim poziomie mocy.Ale to moje zdanie

Podsumowanie tematu

✨ Do domowej imprezy w dużym pokoju z wzmacniaczem Onkyo o mocy 60W na kanał (4-16 Ohm) zaleca się użycie kolumn o wysokiej skuteczności i odpowiedniej impedancji, aby uniknąć przeciążenia wzmacniacza i przegrzewania. Popularnym wyborem są kolumny Tonsil, takie jak Altus 140, Mildton, Space 86 lub Polaris, które zapewniają dobrą głośność bez konieczności nadmiernego obciążania wzmacniacza. Unika się natomiast głośników Alphard i innych tanich, niskiej jakości marek. Przegrzewanie wzmacniacza jest normalne przy dużej mocy i głośności, gdyż tranzystory końcowe oddają ciepło na radiatory. Wzmacniacz powinien mieć odpowiednie zabezpieczenia termiczne i dobrą konstrukcję chłodzenia, dlatego stosowanie dodatkowego wiatraka nie jest konieczne, a może wprowadzać niepotrzebny hałas. Jeśli wzmacniacz nagrzewa się nadmiernie, warto sprawdzić impedancję podłączonych kolumn, gdyż zbyt niskie obciążenie (np. 4 Ohm zamiast 8 Ohm) może prowadzić do uszkodzenia. Kontrola temperatury i unikanie przesterów pozwoli na bezpieczną, długotrwałą pracę urządzenia podczas imprezy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA