logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S2313: Problemy z ładowaniem programu przez Bascom i PonyProg

greg8 04 Sty 2007 21:05 3290 10
REKLAMA
  • #1 3405832
    greg8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Robocik już gotowy więc trza program ładować i jazda. :D I tu napotykam na problem. Ani przez Basom ani przez PonyProg program nie wchodzi. Bascom niby znajduje procka podłączonego do LPT i orientuje się, że pamięć jest pusta ale programu nie chce ładować a PonyProg w ogóle nie wie, że mikrokontroler jest podłączony. Czy ktoś kto zbudował kiedyś swojego robota wie jak poradzić sobie z takim problemem?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3405860
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A jakiś schemat zdjęcia?
    To brzmi jak: Auto mi nie odpala :( Może ktoś miał podobny problem i wie jak poradzić?

ehhh
  • REKLAMA
  • #3 3405993
    greg8
    Poziom 11  
    ok, już wrzucam zdjęcia.

robot wykonany na schemacie stworzonym przez Tadle
  • REKLAMA
  • #4 3406517
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A co to za programator?
  • REKLAMA
  • #5 3409118
    greg8
    Poziom 11  
    Programator kupiony za 20zł na Allegro bo nie chcę kupować takiego za 200zł. Wszystko zrobiłem według instrukcji dołączonej do programatora i PonyProg wyświetla "Communication port not available (-16)"
    Może są jeszcze jakieś niedrogie (do 50zł) "wyższej klasy" programatory?? :-)
  • #6 3409211
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ależ to może być najzwyklejszy i b.dobry - w pełni sprawny programator STK200 - tak mi to wygląda. Tylko kolega autor jakoś dziwnie go chyba podłącza. Na schemacie narysował tylko RESET, SCK, MOSI i MISO a czy przypadkiem zapomniał dorysować czy poprostu nie podłączył do programatora masy i +5V ?????? niech to wyjaśni ;)

... druga sprawa , kolega autor widać, że chyba użył sobie napięcia 3,6V a jeśli tak? to czy zamierza też takim napięciem zasilać programator który ma???? przecież programatory STK200 mają w środku układ - bufor TTL , który może być zasilany napięciem +5V !!! .... w związku z tym proponuję koledze autorowi zrobić sobie do testów zasilanie +5V a w docelowym układzie może sobie zasilać go np z jakichś akumulatorków 3,6V.

.... ale niech nie zapomina o zasileniu programatora ;) bo wtedy będzie miał właśnie takie dziwolągowate efekty - co dla mnie nie jest wogóle dziwne

pozdrawiam
  • #7 3409596
    greg8
    Poziom 11  
    Do programatora podłączyłem masę i 3,6V.
    To bardzo miło, że programator jest dobry :-) :-)
    Zaraz sprawdzę czy będzie chodził na 5V

Dodano po 26 [minuty]:

Bascom niby załadował program (ale nie jestem pewien) :-) PonyProg nadal wyświetla ten sam komunikat. A robocik nie jeździ :-(
    :-)
  • #8 3409984
    mirekk36
    Poziom 42  
    jak to ? - "nie jestem pewien?" ;) .... no coś ty? to sprawdź czy załadował poprawnie? co do PonyProga to też musi działać tylko może nie ustawiłeś w setupie? - musisz tam dać ptaszka przy Paralell, wybrać LPT1 i co ważne ustawić "AVR ISP I/O" a następnie wybrać z listy po prawej na górze swój rodzaj procka. Jeśli już w jednym albo w drugim programie wczytasz to do procka to zrób Verify aby sprawdzić czy się wczytało

powodzenia

Dodano po 25 [sekundy]:

aha i napisz czy rzeczywiście kupowałeś go jako STK200 ?
  • #9 3410799
    greg8
    Poziom 11  
    W bascomie pisze , że Verify OK. Chyba program się załadował :-). PonyProg nadal wyświetla ten sam komunikat nawet po zmienieniu ustawień. Robocik niestety nadal nie jeździ:-(
    Chyba będę musiał jeszcze raz przeglądnąć całą elektronikę czy gdzieś jakieś kabelki się nie stykają i czy wszystko dobrze jest podłączone :-)
    Dzięki za pomoc bo z tym 5V to bym nie wiedział.

A tak przy okazji... Nie wie ktoś gdzie można kupić tylko te końcówki od programatora (chyba wiadomo o co chodzi )bo je łatwo doczepiać do elektroniki i płytek? :-)
  • #10 3410953
    mirekk36
    Poziom 42  
    no przecież na zdjęciu pokazałeś, że masz taką końcówkę czyli gniazdko wannowe 10pin ;) a kupić je można np tutaj:

http://www.seguro.pl/sklep/?podkat=175

ja zawsze montuję je na płytce niedaleko procesorka albo podłączam je na pająka jeśli i układ jest na pająka i zawsze programuję w systemie

... co do programowania - to skoro Bascom pokazuje verify ok to powinno być chyba dobrze ;) ale postaraj się skonfigurować sobie dobrze PonyProg'a (tylko zassij najnowszą wersję) a jak nie to ISPPROG'a i sprawdź sobie czy w różnych programach wszystko jest ok - wtedy będziesz miał 100% pewność. Ja na swoim STK200 zawsze i wszędzie działam na PonyProg i jest super

pozdrówka
  • #11 3411988
    greg8
    Poziom 11  
    wieeeelkie dzięki, właśnie o tą końcówkę mi chodziło. (będę ją potrzebował do następnej konstrukcji :-) )
    Mam PonyProga2000. ISPPROG'a mam ale jeszcze przez niego nie próbowałem ładować programu. A robocik nie jeździ chyba z powodu spalonego tranzystora którego potraktowałem przez 2s gorącą lutownicą :-) . Wymienię go i zobaczę czy będzie działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor ma problem z wgraniem programu do mikrokontrolera AT90S2313 za pomocą Bascom i PonyProg. Bascom wykrywa procesor i pustą pamięć, ale program nie jest poprawnie ładowany, natomiast PonyProg nie wykrywa mikrokontrolera i zgłasza błąd "Communication port not available (-16)". Używany programator to tani klon STK200 zakupiony na Allegro za 20 zł. Wskazano, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia programatora, zwłaszcza braku zasilania +5V i masy. Autor potwierdził podłączenie masy i zasilania 3,6V, a po zmianie na 5V Bascom potwierdził poprawne wgranie programu (Verify OK), jednak robocik nadal nie działa, co może być spowodowane uszkodzeniem tranzystora. Zalecenia obejmują dokładne sprawdzenie połączeń, konfigurację PonyProg (ustawienia portu LPT1, tryb AVR ISP I/O) oraz ewentualne użycie innych programów do programowania, np. ISPPROG. Poruszono także temat końcówek programatora (gniazdo wannowe 10-pin) i ich dostępności w sklepach elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA