logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje wsad do kości 24RF08 dla laptopa IBM T30

cyzyk123 04 Sty 2007 21:59 3443 7
REKLAMA
  • #1 3406169
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam

Tak jak w temacie poszukuje wsadu do kości 24RF08 do laptopa T30 (oczywiscie ze znanym haslem, chociaz nie jest to konieczne) Pozdrawiam i góry dziekuję za pomoc

Ewentualnie czy ktos posiada taka kosc tylko czysta, wie gdzie taka zakupic (bo nie jestem pewien czy kosc nie jest uszkodzona)

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 3406313
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Witam, czy sprawdzałeś na stronie IBM-a, wydaje mi się że są tam najnowsze wersje bios-u. Jeżeli masz załozone hasło zaprogramuj kość bios-u w zewnętrznym programatorze. O ile pamiętam było oprogramowanie do usuwania hasła w bios-ie.
    Tu masz link do nowej wersji bios: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-42720

A tu sposób usunięcia hasła biosu. I po tym linku mam jeszecze więcej wrogów (kasa za usunięcie hasła). Link: http://sodoityourself.com/hacking-ibm-thinkpad-bios-password/

Pozdrawiam
    ArteXL
  • REKLAMA
  • #3 3406393
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Bios jest ok wina lezy na 100% w RF2408 tylko nie jestem pewien czy kosc jest zamazana czy fizycznie uszkodzona, na poczatek chce ja perzeprogramowac, jednak nie posiadam wsadu do T30.... a jedynym sposobem jego uzyskania jest zgranie z innego sprawnego laptopa .... oczywiscie pomijam temat szeroko omawiany w innych watkach dotyczacych programowania RF2408 i pozniejszych problemow z laptopem, ponownego kalibrowania itp..... poprostu szukam wsadu :) i ewentualnie kosztu zakupu kostki RF2408

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3406419
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Pod drugim linkiem masz soft do zaprogramowania kości eeprom. Wsad masz na stronie IBM (pierwszy link).

Pozdrawiam ArteXL
  • REKLAMA
  • #5 3406609
    cyzyk123
    Poziom 17  
    ArteXL napisał:
    Pod drugim linkiem masz soft do zaprogramowania kości eeprom. Wsad masz na stronie IBM (pierwszy link).

Pozdrawiam ArteXL

Dzieki ArteXL za pomoc jednak znam to druga strone od od jakiegos czasu, na niej znalazlem link do programatora RF2408, natomiast troche mylisz pojecia, W kosci RF2408 nie siedzi bios tam jest tylko przechowywane haslo supervisor, sama kosc ma pojemnosc 1kb i wniej sa sumy kontrolne itp (sam niewiem dokladnie :) ) Ja niem mozliwosci zgrania nic z tej kosci poniewaz przy staracie laptopa jest CRC1 (jestem pewien ze laptop nie jest uszkodzony fizycznie, na 99% jest tylko zamazanie kosci RF2408)

Pozdrawiam i czekam nadal na wsad do RF2408 do T30
  • Pomocny post
    #6 3407601
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    24RF08 do T30
    Załączniki:
    • H1LU.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #7 3408409
    cyzyk123
    Poziom 17  
    PitD wielkie dzieki :spoko:

PS jakie jest haslo bo w offsecie 0x330 niewidze hasla tylko jakies smieci ? Czyzby haslo bylo H1LU

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest wsad do kości EEPROM 24RF08 stosowanej w laptopie IBM ThinkPad T30, zwłaszcza z uwzględnieniem znanego hasła supervisor, choć nie jest to konieczne. Problem dotyczy możliwości uszkodzenia lub zamazania zawartości kości 24RF08, która przechowuje hasło supervisor i sumy kontrolne, a nie BIOS. Próba odzyskania wsadu z innego sprawnego egzemplarza jest utrudniona ze względu na zabezpieczenia CRC1. W dyskusji wskazano na dostępność najnowszych wersji BIOS-u na stronie IBM oraz oprogramowania do programowania i usuwania hasła BIOS, jednak nie rozwiązuje to problemu z samą kością 24RF08. Użytkownik poszukuje czystej kości lub jej wsadu do przeprogramowania. Wątek porusza kwestie techniczne dotyczące programowania kości EEPROM, zabezpieczeń hasłem supervisor oraz problemów z kalibracją po reprogramowaniu. Wspomniano także o możliwym haśle H1LU w ofsecie 0x330 wsadu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA