logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CPU215 Nie może sie połączyć z PC przy pomocy PC adaptera

dewil 04 Sty 2007 22:48 1712 3
  • #1 3406472
    dewil
    Poziom 1  
    Witam
    Posiadam:CPU 215-2 Profibas DP, problemw tym że nie mogę się z nim zkomunikować przy pomocy konwertera: Simatic S7 PC adapter V5.0.
    Od strony sterownika- MPI/DP a od strony PC- RS232.
    Wersja stepa:V4.0. w którym wybieram interfejs:PCadapter(MPI)
    Po podłączeniu kabla jest sygnalizacja zieloną diodą o zasilaniu na adapterze.
    Prędkoś ustawiona, a mimo to nie można się zkomunikować ze sterownikiem.
    Czy to na pewno wina kabla? Wydaje mi się że jest dobry, gdyz po wejściu w opcje "comunications" a następnie "double-click to refresh" pulsuje dioda "Activ" na adapterze oraz wykrywa adresy od 0 do 126. W momęcie jak jest wypięty kabel od PC wyskakuje komunikat:"Port could not be opened or is being used by anoder aplication"
    Czy to jest kwestia ustawień?
  • #2 3429156
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    cpu 215 to wskazuje na sterownik siemens S7-200, a te programujemy kablem PPI, w zakładce musisz ustawić nie MPI, tylko PPI. W przypadku gdy masz do sterownika podpięty moduł profibus, to możesz się połączyć przez profibusa, czyli odpowiedni konwerter i w zakładce jako komunikacja ustawiona na profibus
  • #3 3431570
    kosiorro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli co?? przy pomocy tego konwertera MPI/DP jak napisał dewil nie polaczymy sie z S7- 200??
  • #4 3432550
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    połączysz się, pod warunkiem, że do sterownika jest dopięty moduł porfibasowy, nie wiem, czy któraś 200-ka ma wbudowany. Jeśli tak, to wtedy łączysz się normalnie przez złacze profibus i na profibusa ustawiasz portokół.
    Natomiast jak nie masz takiego złącza, ani modułu rozszerzeń na profibus, to wtedy musisz mieć konwerter na PPI, wszystkie dwusetki gadają przez PPI, i ustawiasz protokół na PPI.
    A pozatym, to do dwusetki program MicroWin, a nie step..., chyba że to chochlik drukarski.
REKLAMA