logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji S7-200 CPU214 z PC przez interfejs PPI/USB FTDI

alll 07 Lip 2009 19:27 5130 11
  • #1 6749916
    alll
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam,
    problem jak w temacie. Zakupiłem cpu214 + interfejs PPI/USB(robiony).
    Po uruchomieniu STEP7-Micro/Win naciskam Communications uruchamiam odświeżanie i (brak komunikacji :( ).Ustawienia książkowe:Baud rate 9.6 kbps,PC/PPi cable address:0,interface PC/PPI USB Cable, Interfejs w menadżerze urządzeń widnieje jako :Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowe/Producent :FTDI /Lokalizacja 0 (USB<>PPI converter for CPU S7-200).

Wszystko pięknie, a nie działa
    Proszę szanownych kolegów o pomoc w zlokalizowaniu problemu
  • #2 6750211
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Bo to nie jest typowy kabel PC/PPI USB, którego wybierasz w programatorze. Zakładam, że jest to zwykły konwerter RS-485<=>USB co dodatkowo informuje mnie, że zrobiony został na FTDI, czyli musisz ustawić sobie tą własną przejściówkę na któryś z portów COM i podłączyć się do tego portu COM w programie - proste jak metr drutu w kieszeni :)
  • #3 6750387
    alll
    Poziom 12  
    spróbowałem -ustawiłem com6 dałem refresh . Program przeskanował wszystkie adresy od 1 do 126 z dwoma prędkościami 9.6 i 19.200kbps i nic"error communications time out"

Może robię coś źle proszę o wytłumaczenie krok po kroku ,będę wdzięczny
  • #4 6754127
    asher
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Nie zapomnij o ustawieniach "Set PG/PC Interface" (interfejs, port itd) oraz ustawieniach samego kabla. Z tego co kojarzę to do konwerterów na FTDI można dociągnąć kawałek softu do konfiguracji prędkości, numeru portu itp.
    Inna sprawa że wykorzystując konwertery lub kable "robione" nie zawsze można się dobrze skomunikować z s7200 i nie w każdym trybie pracy portu (po stronie sterownika):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1335964.html
  • #5 6755597
    alll
    Poziom 12  
    Co do przejściówki to system wykrywa mi ją jako połączenie pc/ppi usb.
    W związku z tym nie jestem pewien czy jest to zwykłe usb<>485

Czy ktoś z forumowiczów może mi sprawdzić tą przejściówkę ?
  • #6 6756855
    gural81
    Poziom 10  
    Miałem podobny problem. Posiadam pc adapter usb<=>mpi, który miał bez problemu współpracować z s200 i s300. Z s300 nie ma problemu, natomiast z s200 nie połączył się mimo prób z przeróżnymi ustawieniami. Problem rozwiązałem tak: posiadam 2 kabel rs232/ppi podłączylem go przez rs232adapter do pc i chula mi bez problemu
  • #7 6758583
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Cytat:
    Miałem podobny problem. Posiadam pc adapter usb<=>mpi

Tylko, że skoro to jest kabel USB<=>MPI to jest tylko do S7-300. Do S7-200 musi być przejściówka na PPI.

Co autora to jeśli jest to samoróbka, to co ze sterownikami tego kabla. Jest on widziany w systemie? I sprawdziłbym wszystkie prędkości komunikacji
  • #8 6759656
    alll
    Poziom 12  
    Interfejs w menadżerze urządzeń widnieje jako :Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowe/Producent :FTDI /Lokalizacja 0 (USB<>PPI converter for CPU S7-200).

Jest widziany w systemie jw.
    chyba muszę zakupić zwykły rs232<>485 i zobaczyć.
    Ponawiam pytanie czy jest ktoś w stanie sprawdzić mi tą przejściówkę?
  • #9 6774255
    alll
    Poziom 12  
    Czy możliwe jest to ze nie mogę się połączyć gdyż jest to CPU214(stare)?
  • #10 6780357
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Wiek sterownika nie ma znaczenia, jeśli przejsciówka obsługuje prędkość 9600, to powinno pracować.
    Spróbuj jeszcze ze zwykłą przejściówką 232/485. Ja się łączę właśnie zwykłym konwerterem.
  • #11 6830601
    rogi555
    Poziom 11  
    Witam.

Włanie dzisiaj miałem podobny problem. U mnie pomogło odwiedzenie managera urządzeń, gdzie okazało się, że porty com ze sobą kolidują (z niewiadomych przyczyn miałem ustawione dwa COM2). Też przy próbie połączenia skanowało dwoma prędkościami i nic nie znajdowało. Pomogło wyłączenie nieużywanego COMa. Może też spróbuj.

Pozdrawiam
  • #12 6840096
    alll
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź, ale u mnie nie pokazuje przejściówki jako com-a
    tylko jako interfejs usb-ppi :( już mi ręce opadają.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku komunikacji między sterownikiem Siemens S7-200 CPU214 a komputerem PC za pomocą samodzielnie wykonanego interfejsu PPI/USB opartego na układzie FTDI. Pomimo poprawnego wykrycia urządzenia w menadżerze urządzeń jako konwerter USBPPI, program STEP7-Micro/Win nie nawiązuje połączenia, zgłaszając błąd timeout. Dyskusja wskazuje, że typowy kabel PC/PPI USB różni się od zwykłego konwertera RS-485USB i wymaga odpowiedniej konfiguracji portu COM oraz ustawień interfejsu w oprogramowaniu. Użytkownik próbował skanowania adresów i zmiany prędkości transmisji (9.6 i 19.2 kbps) bez skutku. Zalecane jest sprawdzenie ustawień "Set PG/PC Interface", sterowników FTDI, oraz ewentualne użycie standardowego kabla RS232PPI lub RS232485, gdyż nie wszystkie samoróbki zapewniają poprawną komunikację z S7-200. Wskazano również, że wiek CPU214 nie wpływa na możliwość połączenia, jeśli interfejs obsługuje wymaganą prędkość. Jeden z użytkowników rozwiązał podobny problem stosując kabel RS232/PPi zamiast USBMPI, który jest dedykowany dla S7-300. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe konflikty portów COM w systemie, które mogą uniemożliwiać komunikację. Ostatecznie problem może wynikać z nieodpowiedniej konstrukcji lub konfiguracji interfejsu USBPPI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA