logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A-klasse 170 CDI 1999 - ERROR na wyświetlaczu, nie odpala po inspekcji

mirkap 05 Sty 2007 10:03 23603 12
REKLAMA
  • #1 3407495
    mirkap
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    właśnie kupiłem taki samochód, rocznik 1999, diesel
    dzisiaj rano nie chciał odpalić. na wyświetlaczu pokazał się tylko ERROR
    kilkaset kilometrów temu pojawiła się inspekcja (chyba olejowa) - nie skasowałem.
    czy to możliwe że auto nie chce odpalić bo nie wykonałem przeglądu (czytaj nie skasowałem inspekcji)?
    do tej pory wszystko było cudownie. motor pracował jak marzenie.
  • REKLAMA
  • #2 3407853
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    jest to możliwe
  • #3 3409034
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    mirkap napisał:
    kilkaset kilometrów temu pojawiła się inspekcja (chyba olejowa) - nie skasowałem.
    czy to możliwe że auto nie chce odpalić bo nie wykonałem przeglądu (czytaj nie skasowałem inspekcji)?

Nie jest to możliwe.Jaki napis dokładnie(np.Start Error)?Jaka skrzynia biegow?
  • REKLAMA
  • #4 3409147
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    jajasiu napisał:
    Nie jest to możliwe

nie wiem jak w mercedesie ale w BMW tak jest, a przynajmniej było bo nie wiem jak w tych nowych
  • #5 3409574
    -Jawor-
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    W Mercedesie przegląd olejowy nie ma NAJMNIEJSZEGO związku z problemami z opaleniem samochodu. To jest tylko informacja dla kierowcy o konieczności wykonania przeglądu i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
    Komunikat Start Error na wyświetlaczu licznika to informacja o problemach z immobilizerem i brakiem zezwolenia na odpalenie silnika. Bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie.
  • #6 3981680
    malygo
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    mirkap napisał:

dziwny zbieg okolicznosci ze mam taki sam problem::prosze o pomoc

dokladnie tez posiadam aklase 99 170cdi ,jezdzilem caly dzien po miescie bez zadnych problemow,a teraz niechce mi odpalic nie wiem czemu zadnych oznak,nic nie wyswietla sie na liczniku po prostu nie odpala,
  • #7 4394483
    malygo
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mi sie udalo naprawic ten problem o ktorym mowa,,dokladnie to problem pochodzil z czujnika polozenia walu,,tenze czujnik nie dzialal caly czas poprawnie i powodowal gaszenie silnika i bledy w ECU,,po wykasowaniu bylo dobrze ale bledy powracaly,po wymianie jest ok,wszystko sprawne,czujnik kosztuje troche kasy,ale nie robia podroby wiec nie ma wyboru,ceny rozne zalezne od dostawcy ja mialem za 280 plus 120 wymiana,i diagnostyka,pozdrwiam
  • #8 4394764
    avital
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam
    START ERROR na zegarach to oznaka błedu w systemie immobilisera fabrycznego.
    Oferta uruchomienia poszła na PW.
  • REKLAMA
  • #9 4955801
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 133
    witam odnawiam temat bo mam podobny problem na wyświetlaczu start error i rozruch jest niemożliwy. Mam pytanie czy w A klasie uszkadza się centralka immo i trzeba ją wymienić tak jak w vito . Zwracam się z prośbą do "avital" jak byś mógł mi przesłać jakieś wskazówki byłbym bardzo wdzięczny i zobowiązany.
  • #10 4955826
    avital
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    W CDI na 90 procent rozjechało sie synchro IMMO-ECU,
    Ja poprawiam treść w ECU i synchronizuje STAREM...
    P.S.
    Ponieważ jest z tego jeszcze ładny kawałek chleba a informacja przez internet rozchodzi się szybko wiec niestety wiecej wskazówek nie udzielam.
  • #11 4955842
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 133
    ok czy jest możliwość usunięcia immo z ecu tak jak w ecu vw edc15 robiłem to kiedyś w passacie i audi a6.
  • #12 6986240
    darioszef
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    u mnie jest tak przekrecam kluczyk pala sie kontrolki ale na wyswietlaczu nie wyswietla mi sie start error samochod w trakcie jazdy mi przestal dzialac i potem juz nie odpalil i nie wiem co jest grane w servisie jak podlaczyli pod kompa nic nie wskazalo, co to moze byc prosze o pomoc
    acha swieca zarowa gasnie normalnie
  • REKLAMA
  • #13 9025652
    skobik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    To samo spotkało mojego wujka w Niemczech - A170CDI. Jeździł, później zaczyęło coś szwankować. Jak odpalał to przez kilka miesięcy, później stanął, a w chwili obecnej zero dechu. Aku wzięte z innego, rozrusznik kręci, a autko nie odpala. Odczytują błędy urządzzeniem AGV 4000. Pokazuje przy odczycie 1 błąd, ale go nie zapisuje. Czy to immo, czujnik położenia wału, czy też coś innego może być przyczyną? U nich to chyba zbyt duże koszty naprawy będą, więc może autko uda się sprowadzić. Jak się uda, to kto podejmie się naprawy (jestem z woj. opolskiego), chyba że coś trzeba będzie wymontować i wysłać to tak zrobię. Czekam na odpowiedzi
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes A-klasse 170 CDI z 1999 roku nie odpala, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "ERROR" lub "START ERROR". Problem nie jest związany z nie skasowaniem inspekcji olejowej, która w Mercedesie pełni jedynie funkcję informacyjną i nie blokuje rozruchu silnika. Komunikat "START ERROR" wskazuje na usterkę systemu immobilizera fabrycznego, co wymaga diagnostyki i ewentualnej naprawy w warsztacie. Częstą przyczyną problemów z odpalaniem jest uszkodzony czujnik położenia wału korbowego, który powoduje błędy w ECU i gaśnięcie silnika. Wymiana tego czujnika rozwiązuje problem, choć jest kosztowna. W niektórych przypadkach konieczna jest synchronizacja lub naprawa centralki immobilizera (IMMO) z ECU, co można wykonać za pomocą specjalistycznego sprzętu (np. STAREM). Próby usunięcia immobilizera z ECU, znane z innych marek (VW, Audi), są dyskutowane, ale nie potwierdzone dla tego modelu. Diagnostyka komputerowa może nie zawsze wykazać błędy, co utrudnia identyfikację usterki. Wskazane jest skorzystanie z usług specjalistycznego serwisu, zwłaszcza przy problemach z immobilizerem i czujnikiem wału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA