Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes A-klasse 170 CDI - nie odpala

mirkap 05 Jan 2007 10:03 21653 12
  • #1
    mirkap
    Level 12  
    właśnie kupiłem taki samochód, rocznik 1999, diesel
    dzisiaj rano nie chciał odpalić. na wyświetlaczu pokazał się tylko ERROR
    kilkaset kilometrów temu pojawiła się inspekcja (chyba olejowa) - nie skasowałem.
    czy to możliwe że auto nie chce odpalić bo nie wykonałem przeglądu (czytaj nie skasowałem inspekcji)?
    do tej pory wszystko było cudownie. motor pracował jak marzenie.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #3
    jajasiu
    Level 16  
    mirkap wrote:
    właśnie kupiłem taki samochód, rocznik 1999, diesel
    dzisiaj rano nie chciał odpalić. na wyświetlaczu pokazał się tylko ERROR
    kilkaset kilometrów temu pojawiła się inspekcja (chyba olejowa) - nie skasowałem.
    czy to możliwe że auto nie chce odpalić bo nie wykonałem przeglądu (czytaj nie skasowałem inspekcji)?
    do tej pory wszystko było cudownie. motor pracował jak marzenie.


    Nie jest to możliwe.Jaki napis dokładnie(np.Start Error)?Jaka skrzynia biegow?
  • #4
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    jajasiu wrote:
    Nie jest to możliwe

    nie wiem jak w mercedesie ale w BMW tak jest, a przynajmniej było bo nie wiem jak w tych nowych
  • #5
    -Jawor-
    Level 13  
    W Mercedesie przegląd olejowy nie ma NAJMNIEJSZEGO związku z problemami z opaleniem samochodu. To jest tylko informacja dla kierowcy o konieczności wykonania przeglądu i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
    Komunikat Start Error na wyświetlaczu licznika to informacja o problemach z immobilizerem i brakiem zezwolenia na odpalenie silnika. Bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie.
  • #6
    malygo
    Level 2  
    mirkap wrote:
    właśnie kupiłem taki samochód, rocznik 1999, diesel
    dzisiaj rano nie chciał odpalić. na wyświetlaczu pokazał się tylko ERROR
    kilkaset kilometrów temu pojawiła się inspekcja (chyba olejowa) - nie skasowałem.
    czy to możliwe że auto nie chce odpalić bo nie wykonałem przeglądu (czytaj nie skasowałem inspekcji)?
    do tej pory wszystko było cudownie. motor pracował jak marzenie.



    dziwny zbieg okolicznosci ze mam taki sam problem::prosze o pomoc

    dokladnie tez posiadam aklase 99 170cdi ,jezdzilem caly dzien po miescie bez zadnych problemow,a teraz niechce mi odpalic nie wiem czemu zadnych oznak,nic nie wyswietla sie na liczniku po prostu nie odpala,
  • #7
    malygo
    Level 2  
    Mi sie udalo naprawic ten problem o ktorym mowa,,dokladnie to problem pochodzil z czujnika polozenia walu,,tenze czujnik nie dzialal caly czas poprawnie i powodowal gaszenie silnika i bledy w ECU,,po wykasowaniu bylo dobrze ale bledy powracaly,po wymianie jest ok,wszystko sprawne,czujnik kosztuje troche kasy,ale nie robia podroby wiec nie ma wyboru,ceny rozne zalezne od dostawcy ja mialem za 280 plus 120 wymiana,i diagnostyka,pozdrwiam
  • #8
    avital
    Level 15  
    Witam
    START ERROR na zegarach to oznaka błedu w systemie immobilisera fabrycznego.
    Oferta uruchomienia poszła na PW.
  • #9
    tolio
    Level 14  
    witam odnawiam temat bo mam podobny problem na wyświetlaczu start error i rozruch jest niemożliwy. Mam pytanie czy w A klasie uszkadza się centralka immo i trzeba ją wymienić tak jak w vito . Zwracam się z prośbą do "avital" jak byś mógł mi przesłać jakieś wskazówki byłbym bardzo wdzięczny i zobowiązany.
  • #10
    avital
    Level 15  
    W CDI na 90 procent rozjechało sie synchro IMMO-ECU,
    Ja poprawiam treść w ECU i synchronizuje STAREM...
    P.S.
    Ponieważ jest z tego jeszcze ładny kawałek chleba a informacja przez internet rozchodzi się szybko wiec niestety wiecej wskazówek nie udzielam.
  • #11
    tolio
    Level 14  
    ok czy jest możliwość usunięcia immo z ecu tak jak w ecu vw edc15 robiłem to kiedyś w passacie i audi a6.
  • #12
    darioszef
    Level 11  
    u mnie jest tak przekrecam kluczyk pala sie kontrolki ale na wyswietlaczu nie wyswietla mi sie start error samochod w trakcie jazdy mi przestal dzialac i potem juz nie odpalil i nie wiem co jest grane w servisie jak podlaczyli pod kompa nic nie wskazalo, co to moze byc prosze o pomoc
    acha swieca zarowa gasnie normalnie
  • #13
    skobik
    Level 11  
    Witam
    To samo spotkało mojego wujka w Niemczech - A170CDI. Jeździł, później zaczyęło coś szwankować. Jak odpalał to przez kilka miesięcy, później stanął, a w chwili obecnej zero dechu. Aku wzięte z innego, rozrusznik kręci, a autko nie odpala. Odczytują błędy urządzzeniem AGV 4000. Pokazuje przy odczycie 1 błąd, ale go nie zapisuje. Czy to immo, czujnik położenia wału, czy też coś innego może być przyczyną? U nich to chyba zbyt duże koszty naprawy będą, więc może autko uda się sprowadzić. Jak się uda, to kto podejmie się naprawy (jestem z woj. opolskiego), chyba że coś trzeba będzie wymontować i wysłać to tak zrobię. Czekam na odpowiedzi
    Pozdrawiam