logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlock z Motorola V220 przy użyciu kabla USB?

mahonxx 05 Sty 2007 13:58 4296 7
REKLAMA
  • #1 3408300
    mahonxx
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam.
    Kupiłem v220 z simlock'iem w orange i chcę ściągnąć locka.
    Posiadam kabelek USB, ale nie ma pojęcia jak sie do tego zabrać.
    Poza tym po podłączeniu telefonu do kompa rozpoznaje motkę, ale próbuje ją jeszcze zainstalować i domaga sie jakiś driver'ów.
    Prosze o pomc i z góry dziękują.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3408419
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    sterowniki masz w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic644428.html#3339399
    co do simlocka to ja w tej motce zawsze sciagam flash backupem v2.3 wchodzisz w zakladke other features i naciskasz Remove Subsidy Lock (telefon w trybie bl czyli *#czerwona sluchawka oraz bez kart sim, jak nie pomoze do daj karte sim )
    jezeli chodzi o program zamieszczony przez piranka to jest on badziewny niestety nie sciaga simlocka z zadnego tel jaki mialem (oczywiscie te z ktorych powienen sciagac) ;)
  • REKLAMA
  • #4 3408738
    piranek21
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Nie zamieszczam tylko podaje link to tematu związanego ze zdejmowaniem simlocka z motorolek.
  • REKLAMA
  • #5 3410900
    mahonxx
    Poziom 12  
    Dzięki poćwicze temat.
    Nie wiem tylko dlaczego system widzi telefon jako Motorolę V 220, a jeszcze chce instalować urządzenie. Wydaje mi się że zainstalowane są tylko driver'y do kabelka, a nie do telefonu. Może ktoś juz to przerabiał.

Pozdrawiam i dzięki.
  • #6 3416397
    mahonxx
    Poziom 12  
    Pomocy!!!!!!

Po próbie zdjęcia simlock'a przy pomocy flash backup v2.3, telefon włącza się tylko na chwilkę a potem dupa. Oczywiście nie zrobiłem beckup przed zdejmowaniem i teraz nie wiem co zrobić:-(. Ściągnąłem jakieś oprogramowanie, ale flash backup nie widzie tych rozszeżeń. Ja mam *.smf , powinny być *.fsw lub *.shx nie wiem o co chodzi i co mam zrobić.
    Proszę jeszcze raz szanownych kolegów o pomoc.
    pozdrawiam
    mahonxx
    ps. to mój pierwszy raz, więc łopatologia jest wskazana
  • #7 3416520
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Ściąg sobie program RSD i flashe pod niego znajdziesz na elce lub na matraxie.
    Możesz też odpowiedzieć mi n a jedno pytanie, czy warto było smemu to robić? Nie masz doświadczenia więc będzie bardzo ciężko Ci postawić tą motkę o ile wogóle się uda. Jakbyś poszedł z simlockiem do komisu zapłacił byś 25zł. teraz naprawa tego będzie kosztować dużo, dużo więcej.
    pozdr
  • #8 3421088
    mahonxx
    Poziom 12  
    Dzięki.
    Przeładowałem softa , ale jak nie działało tak nie działa. Moto włącza się, ale zaraz wyłącza próbowałem różnych flash'y i nic. A jeśli chodzi o to czy warto? -oczywiście, ze tak, 25 pln to nie wyzwanie, a z to sianko nauczyć się czegoś to chyba warto:-), pewnie i tak skończę w serwisie. Jęsli ktoś ma pomysł co można zrobić to....
    Pozdrawiam, będę knuł dalej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telefon Motorola V220 z simlockiem operatora Orange i chce zdjąć blokadę przy użyciu kabla USB. Po podłączeniu telefonu do komputera system rozpoznaje urządzenie, ale wymaga instalacji sterowników. Wskazano linki do forum z odpowiednimi sterownikami oraz programem Flash Backup v2.3, który umożliwia zdjęcie simlocka przez funkcję "Remove Subsidy Lock" w trybie BL (dostęp przez kod *#czerwona słuchawka) bez karty SIM lub z kartą SIM, jeśli to konieczne. Użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem telefonu po próbie zdjęcia simlocka, gdyż telefon włącza się tylko na chwilę i wyłącza, a Flash Backup nie rozpoznaje plików z rozszerzeniem *.smf, oczekując *.fsw lub *.shx. Zasugerowano użycie programu RSD do flashowania, dostępnego na popularnych serwisach, jednak podkreślono, że samodzielne zdejmowanie simlocka bez doświadczenia jest ryzykowne i może skutkować uszkodzeniem telefonu. Koszt zdjęcia simlocka w serwisie wynosi około 25 zł, co jest rekomendowane dla osób bez doświadczenia. Użytkownik zdecydował się kontynuować próby samodzielnie, mimo problemów z softem i stabilnością telefonu po flashowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA