logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Samsung G2711N - mikrotron dziwnie reaguje na omomierz, brak grzania

maryann 05 Sty 2007 15:07 6966 10
  • #1 3408575
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Kondensator ma pojemność, dioda podstawiona, przejścia transformatora i bezpiecznik bez podejrzeń. Mikrotron nie ma przebić do masy nawet ostukiwany, za to dziwnie zachowuje sie na omomierzu- w jedną stronę 0.56Ω w drugą... -0.07 : tak jakby z napięciem...
  • #2 3409031
    MAN_IN_BLACK
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    Witam

Sprawdz bezpiecznik wysokonapięciowy. Jest on zabezpieczony w takim podłużnym białym lu czarnym plastiku.

pozdrowionka
  • Pomocny post
    #3 3409042
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Uszkodzony magnetron. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3413098
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Chyba nie mierzysz magnetronu pod napięciem?
    Pomiędzy wyprowadzeniami jeśli jest przejście to normalne,ważne żeby do masy nie było.
    Sprawdź czy dochodzi W/N do magnetronu.
    Jeśli tak to prawdopodobnie magnetron się nie wzbudza i jest ubity nawet jeśli nie jest zwarty do masy to i tak jest uszkodzony.
    pozdrawiam
  • #5 3424182
    maryann
    Poziom 37  
    Podstawy z SE pamiętam, ale tu wynik nie jest jednoznaczny, dlatego pytałem bardziej doświadczonych- co jeszcze sprawdzić i jak.
    Dzięki!

Dodano po 1 [minuty]:

MAN_IN_BLACK napisał:
    Sprawdz bezpiecznik wysokonapięciowy

Pisałem, że bezpiecznik sprawdzony. Rozumiem, że jest więcej niż jeden w tym sprzęcie, no ale o sieciowy bym chyba tematu nie zakladał...

----------------------------------------------------------------------------------------

Więc jednak w tym, że każdy normalny już by wyrzucił sprzęt na złom, ale po rozmowie z klientem widzę jego desperację i chęć naprawy za nieprzyzwoite pieniądze. Sam magnetron kosztuje prawie dwie stówy. Czy mogę jakoś inaczej postawić pewną diagnozę, żeby się nie władować w koszty?

Moderowany przez skryn:

Posty scaliłem.

• Pomocny post
    #6 3426755
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Najprościej to podmienić magnetron i będziesz pewien na 100% ale z tego co pisałeś to nawet by mi się nie chciało bo ewidentnie się skończył.
    Pozdrawiam
  • #7 3428422
    maryann
    Poziom 37  
    Teraz: jak skończyć klienta(nie lubię chorych zleceń) , albo- co kupić tanio a podejdzie? Oryginał to OM75S(31).
  • Pomocny post
    #8 3437059
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    zobacz ceny w "robot serwisie" coś mi się zdaje że dużo taniej. ale czasem udawało mi się ożywić magnetron przez zasilenie przez tak ze 2 minuty kuchenki z 260V zamiast z 230 ( z autotrafa). Potem znów działał normalnie.
    Na wrocłaskiej giełdzie elektronicznej jest też importer na zamówienie z czeskiego www.AME.cz
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #11 3850186
    maryann
    Poziom 37  
    Dzięki. W międzyczasie(o ile jest cos takiego) trafiła do naprawy zupełnie inna mikrowela Samsunga z elektronicznym sterowaniem G2638C na padniętą klawiaturę. Magnetron miała dobry- co potwierdziłem montując z dwóch jedną!
    I tak się to skończyło.

Podsumowanie tematu

✨ W mikrofali Samsung G2711N występuje problem z magnetronem, który nie grzeje i wykazuje nietypowe wskazania na omomierzu (0,56 Ω w jedną stronę i -0,07 Ω w drugą), co sugeruje obecność napięcia. Sprawdzono kondensator, diodę, przejścia transformatora oraz bezpiecznik sieciowy bez podejrzeń uszkodzenia. Zalecane jest sprawdzenie bezpiecznika wysokiego napięcia, który jest zabezpieczony w plastikowej obudowie. Wskazano, że magnetron prawdopodobnie jest uszkodzony, nawet jeśli nie ma przebicia do masy i nie jest zwarty. Można potwierdzić diagnozę przez wymianę magnetronu na nowy lub używany. Jako oryginalny model magnetronu podano OM75S(31). Wskazano również możliwość tymczasowego ożywienia magnetronu przez zasilenie kuchenki z wyższym napięciem (260 V zamiast 230 V) na krótki czas. Podano źródła zakupu magnetronów, m.in. sklep ASWO oraz importer z Czech (AME.cz). W dyskusji pojawiła się także wzmianka o innym modelu mikrofali Samsung G2638C z uszkodzoną klawiaturą, gdzie magnetron był sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA