logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki parkowania VALEO do Passata B5 2000 - montaż i opinie

adams_pasek 05 Sty 2007 18:10 9233 6
REKLAMA
  • #1 3409383
    adams_pasek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam :)

posiadam passata B5 z 2000 roku, chce do niego zamontować czujnik parkowania

co sądzicie o firmie VALEO i o czujnikach na przód auta? 4 na tył i 4 na przód, jak wygląda podłączenie? macie jakieś sugestie?

chodzi mi dokłądnie o TE

po kilkunastominutowej rozmowie telefonicznej z przedstawicielem firmy sprzedającej czujniki valeo na allegro dowiedziałem się:

-valeo zaleca montaż od 45 do 65 cm nad ziemią, ale można też minimalnie niżej je zamieścić i powinno grać
    -przednie czujniki załaczają się na 30 sekund po wyłączeniu biegu wstecznego lub na 30 sekund po uruchomieniu silnika
    -czujniki można delikatnie psiknąć lakierem i nic im nie będzie
    -podpina się je pod przewód światłą cofania i pod jakiś przewód w stacyjce
    -belka z tyłu pod zderzakiem nie wywołuje zakłuceń (sprawdzone na wielu autach w tym na skodzie octavi)

z góry dziękuję za pomoc :) i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3410837
    wpac
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie interesowałem się jeszcze ale dla mnie czujnik to bez sensu niepotrzebny bajer .Wszystko byłoby fajnie jak by reagował na np. wystąjący pręt stalowy,rurę.Pasowało by miał duża selektywność i to wykrył .Bo na co mi to że to buczydło będzie piszczeć na prosta ścianę tu sobie poradze.Na to trzeba zwrócić uwagę.A sprzedawcy są po to żeby wcisnąć towar i już.Możesz się poradzić sprzedawcy ale wybór zostaw dla siebie.Może ktoś się jeszcze wypowie na temat czujników parkowania jak się spisują i nie koniecznie Valeo.I jakie przeszkody wykrywają.
  • REKLAMA
  • #3 3411363
    adams_pasek
    Poziom 12  
    dziękuję za odp :)

prosił bym o wypowiedzi innych :)

te czujniki to z myślą o mojej mamie, pojedzie gdzieś raz na ruski rok a i tak zawsze coś obetrze ;/
  • #4 3411578
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1405
    Mam zamontowane tylne czujniki i sobie to chwalę. Pokazują gdzie jest przeszkoda i w jakiej odległości. Z przednimi zapewne jest większy kłopot bo musisz brać pod uwagę iż przy cofaniu po łuku przód zachodzi za tor jazdy wobec tego muszą być dość dokładne
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 3644904
    adams_pasek
    Poziom 12  
    dokładne są :) fajna sprawa te czujniki tylko coś ostatnio z przodu jeden mi nawala, trzeba będzie zgłosić reklamację...

ale ogólnie polecam :)
  • REKLAMA
  • #6 3644910
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1405
    Pierwsze które dostałem też poszły do reklamacji drugie już pół roku działają jak trzeba. Stanowią spore ułatwienie przy parkowaniu
    Pozdrawiam
  • #7 14795195
    laskala
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Witam
    Czy do montażu czujnika parkowania w Passacie B5 r99 (sedan) konieczne jest zdejmowanie tylnego zderzaka??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu czujników parkowania marki VALEO w Volkswagenie Passacie B5 z 2000 roku, z zapytaniem o opinie i techniczne aspekty instalacji czujników zarówno z przodu, jak i z tyłu pojazdu (4 czujniki z przodu i 4 z tyłu). Producent zaleca montaż czujników na wysokości 45-65 cm nad ziemią, z możliwością minimalnego obniżenia. Przednie czujniki aktywują się na 30 sekund po wyłączeniu biegu wstecznego lub po uruchomieniu silnika. Instalacja wymaga podłączenia do przewodu świateł cofania oraz przewodu w stacyjce. Czujniki można zabezpieczyć lakierem bez ryzyka uszkodzenia. Belka tylna pod zderzakiem nie powoduje zakłóceń sygnału, co potwierdzono na różnych modelach, m.in. Skodzie Octavii. Użytkownicy chwalą czujniki za dokładność i ułatwienie parkowania, choć zdarzają się przypadki awarii pojedynczych czujników, które można reklamować. Pojawiło się również pytanie o konieczność zdejmowania tylnego zderzaka podczas montażu w Passacie B5 sedan z 1999 roku, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA