logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda ATA IV ST340016A 40GB – brak wykrywania, wymiana elektroniki?

marlon23 05 Sty 2007 22:24 1192 3
REKLAMA
  • #1 3410633
    marlon23
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam dysk Barracude ATA IV Model: ST340016A 40Gb. Po podpięciu go do kompa, wogóle nie jest wykrywany. Trzymając go w rękach, nie czuć żeby pracował. Czy to jest uwalona elektronika?? Dodam, że ostatnim razem chodził dobrze, ale został wyciągnięty razem z kieszeniom w trakcie pracy kompa. Jeśli elektronika padła, to czy można podmienić na inną, czy tylko z tego modelu??
  • REKLAMA
  • #2 3411326
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    marlon23 - najlepiej jak bedzie ta sama elektronika. Możesz sprawdzac zgodnosc firmware, ale najlatwwiej sprawdzac "na optyke" - czyli elektronika musi wygladac idenytcznie.
    Co do modelu dysku - teoretycznie pojemnosc nie jest zapisana w elektronice, a na talerzach, wiec powina starczyc taka sama elektronika z tej serii
    dyskow.
  • REKLAMA
  • #3 3411335
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Jeśli był wyjęty z włączonego kompa i nie słychać żeby pracował, to może sprawdź bezpieczniki na wejściu zasilania w elektronice dysku. Całe szczęście, że nie poleciał ci zasilacz. Ludzie to mają głowy!
  • #4 3411969
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Poruszaj moleksem w gniazdku zasilania dysku - mam kilka takich, które po prostu nie mają styku po wyszarpnięciu kabelka. Co do tej wyciągniętej podczas pracy kieszeni - ja bawiłem się tak z kilkoma dyskami (systemowymi), że podczas odczytu je odłączałem (system zamarzał), ale po włączeniu chodził dalej.

Co do elektroniki to daj TYLKO I WYŁĄCZNIE IDENTYCZNĄ. Nieco inna i możesz pożegnać się z danymi (tu znowu moje doświadczenia z dwoma caviarami 850 - różnica jednej literki na którymś układzie i dysk nie odczytał danych, po powrocie do oryginalnej elektroniki wszystko chodziło)

Cytat:
    Całe szczęście, że nie poleciał ci zasilacz. Ludzie to mają głowy!

Przy nowszych komputerach zasilacz nie powinien polecieć (mówię tu o zasilaczach a nie "wyrobach zasilaczopodobnych"). Podłączałem w trakcie pracy pod kompa klasy pentium HDD, który ciągnął amper z 5v i półtora z 12(40MB Western Digital) i jedyne co, to restart. Oczywiście są to moje doświadczenia, więc któś może w nieodpowiednim momencie, w nieodpowiednim czasie i nieodpowiednim sprzęcie tak zrobić i d... zbita
REKLAMA