logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać kod do radia Blaupunkt w Fiacie Ducato bez serwisu?

dexter43100 03 Wrz 2003 01:29 22793 18
  • #1 315054
    dexter43100
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam problem z radiem Blaupunkt(i tyle o nim wiem bo modelu nigdzie nie ma, tu jest link do strony gdzie jest jego zdjecie i specyfikacja: http://www.blaupunkt.de/7640371316_main.asp )Otoz zakupilem samochod Fiat Ducato gdzie bylo to radio,gralo az do odlaczenia zasilania,bo teraz chce kod ,ktorego nie posiadam.Czy jest jakas możliwość zdjęcia/uzyskania/tego kodu bez koniecznosci odwiedzania jakichs serwisow lub podobnych rzeczy?za pomoc z gory dziekuje
  • #2 315220
    dpuzio
    Poziom 11  
    czść
    Jeżeli radio oczekuje na kod to jest mozliwość bez rozbierania tylko musisz znaleść kogoś na FORUM kto ma TZW. 'KALKULATOR" i pogadać z tą osobą żeby podała ci kod.
    A jeżeli radyjko nie pyta się o kod to musisz dać komuś kto zajmuje sie naprawą radi (SERVIS lub jakiś znajomy ).
    Pozdrowienia
  • #3 315276
    dexter43100
    Poziom 11  
    właśnie radio chce kod(wyskokauje code po włączeniu,po czym sa 4 kreski i mozna wpisywac)tak wiec jeśli w takiej sytuacji można uzyskć kod to czy ktoś w tym pomoże??
  • #4 315290
    mmirpol
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witaj.
    Jest to radio FIAT SCUDINO CC MID Blupunkta na procesorze Motoroli MC68HC11PA8 i w nim zapisany jest kod do tego radia .
    Napisz na forum prośbe o wyliczenie kodu po numerach i podaj je BP........
    i Seral 7 640 .... .... moze ktoś łaskawy kto posiada kalkulator wyliczy ci kod .
    Pozdrawiam Mirek .
  • #5 315296
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Pojedź do serwsu Fiata i po przedstawienu dokumentów i wniesieniu opłaty podadzą kod. Ale jak radio jest na liście lewizny to będą problemy...
    A kalkulator tego może nie policzyć. Jest to radio z bezpośrednim wprowadzaniem kodu klawiszami numerycznymi (kod z przedziału 1111 do 6666).
  • #6 315308
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Kalkulator go nie policzy
    (przynajmniej ten z ETLu)
    Trzeba odczytać pamięć w procesorze
    Jeśli radio jest od innego samochodu pisało by "CANCHECK"
    Pozdrawiam
    Sławek 8)
  • #7 315327
    djlj24
    Spec od car audio
    Nie Sławku. Jak się wsadzi do Fiata będzie CODE. Jak odłączysz od CANa to będzie CANCHECK. Wielokrotnie sprawdzone i pozbawione CANCHECKA :-)
  • #8 315342
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Czy radia od Fiata które sprawdzają obecność lini CAN np Punto MID, HIGH, SCUDINO i pewnie od Alfa Romeo działają z każdym autem czy tylko z konkretnym jak Renault, Peugeot, Citroen ?

Pozdrawiam
    Sławek 8)
  • #9 315344
    djlj24
    Spec od car audio
    Tego nie sprawdzałem, bo Fiaty mają inaczej złącza niż Alfy (właśnie ten CAN). Sądzę (mam ku temu podstawy ale nie będę pisał publicznie jakie), że będą chodziły wzajemnie. Tylko pozostaje problem przodu bo w każdym modelu jest inny.
  • #10 315367
    dexter43100
    Poziom 11  
    Wiec tak:to radio chyba dziala we wszystkich samochodach(przynajmniej gdy je wsadzilem do opla corsy gdzie jest zlacze ISO to tez chce kod i wszystko tak jak we fiacie)A co do kodu to da sie go policzyc przez jakis kalkulator czy nie?
  • #11 315447
    djlj24
    Spec od car audio
    No tak ale w innym autku po wpisaniu kodu zobaczysz CANCHECK, już miałem przez to więcej roboty bo się na to niaciąłem.
  • #12 315474
    dexter43100
    Poziom 11  
    no tak:( to w takim razie co musze zrobic?
  • #13 315505
    dexter43100
    Poziom 11  
    nie doczytalem poprzednio zbyt dokladnie..z tego rozumiem ,ze jesli bym radia dalej uzywal we fiacie(skoro poprzednio gralo)to po wpisaniu kodu bedzie gralo?i czy w takim wypadku jest mozliwosc przeliczenia tego kodu?i rozumiem,ze jesli chcialbym wlozyc to radio do innego samochodu trzeba juz je komus oddac do "przerobienia"?
  • #14 315514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 315518
    dexter43100
    Poziom 11  
    dzieki za info sprawdze to:)
  • #16 315754
    dexter43100
    Poziom 11  
    Niestety w tym radiu zadnego kodu nieznalazlem wiec problem z tym kodem mam nadal
  • #17 316321
    Arro
    Poziom 15  
    Witam ja również mam podobny problem z blaupunktem tyle ze moj jest w astrze byl troche felerny i go wyjalem bede wdzieczny za jakies wskazowki
  • #18 3809050
    adamk5
    Poziom 1  
    Witam, ja mam również problem ze świeżo nabytym Blaupunktem. Otóż mam radio, kod itp. ale ono wcale o ten kod nie pyta... Po włączeniu pokazuje się napis IDENTIFY i...nic. W żaden sposób nie mogę nic zrobić żeby pojawiło się CODE. Może ktoś wie co z tym zrobić. Z góry dziękuję.
  • #19 3809118
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    po pierwsze radio w fiacie po pierwszym wpisaniu zle codu nie pokaze zeby wpisac jest pełna blokada , tak jak w Alfa Romeo , po drugie będzie działao w kazdym samochodzie tylkotrzeba pominąc Cany

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uzyskania kodu zabezpieczającego do radia Blaupunkt zamontowanego w samochodzie Fiat Ducato, które po odłączeniu zasilania wymaga wpisania kodu. Radio to model FIAT SCUDINO CC MID oparte na procesorze Motorola MC68HC11PA8, w którym kod jest zapisany w pamięci procesora. Kod jest czterocyfrowy, z zakresu 1111-6666, i można go wpisać bezpośrednio za pomocą klawiatury numerycznej. Uzyskanie kodu bez wizyty w serwisie jest możliwe, jeśli ktoś posiada tzw. "kalkulator" do wyliczania kodów na podstawie numerów seryjnych radia (BP i numer seryjny zaczynający się od 7 640). Jednak kalkulatory dostępne publicznie (np. z ETL) często nie działają, a w niektórych przypadkach konieczne jest odczytanie pamięci procesora radiowego. Radio może wyświetlać komunikat "CODE" lub "CANCHECK" w zależności od tego, czy jest zamontowane w oryginalnym pojeździe czy innym samochodzie. W przypadku używania radia w innym aucie niż Fiat, pojawia się blokada "CANCHECK" i konieczne jest przerobienie radia przez specjalistę. Niektóre użytkownicy sugerują, że kod może być czasem znaleziony na elementach wewnętrznych radia, jednak w omawianym przypadku kod nie został tam odnaleziony. Oficjalnym sposobem uzyskania kodu jest wizyta w serwisie Fiata z dokumentami pojazdu i wniesienie opłaty, choć może to być problematyczne, jeśli radio pochodzi z nielegalnego źródła. Radio Blaupunkt z Fiata działa również w innych samochodach z złączem ISO, ale wtedy pojawia się konieczność wpisania kodu i ewentualna blokada "CANCHECK". Po wpisaniu poprawnego kodu w oryginalnym pojeździe radio powinno działać normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA