logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się podczas grania po dodaniu RAM i wymianie akcesoriów. Co robić?

kis85 07 Sty 2007 12:37 9151 15
REKLAMA
  • #1 3416607
    kis85
    Poziom 11  
    Podczas grania w jakąś gre komp poprostu mi sie wyłączy, ale jak na przykład oglądam film czy coś pisze coś, czy słucham muzyki to chodzi normalnie,
    Miesiąc temu dokupiłem 512 ram i do po 2 tygodniach mi się z 2 razy wyłączył ale póżniej kupiłem nową myszkę i klawiaturę i teraz zdarza się to częściej a dokładnie jak gram w jakąś gre po 30 minutach wyłączy sie , póżniej to jak go włącze i znów gram w jakąś gre to nawet po 15 minutach.
    sądzę że sie zasilacz przegrzewa.
  • REKLAMA
  • #2 3416619
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Proszę podać markę zasilacza oraz jego moc.
    Konfiguracji również kolega nie podał a nikt z nas tutaj oprócz kolegi jej nie zna.
  • #3 3416764
    kis85
    Poziom 11  
    amd sempron 3000,64 bit
    gigabyte płyta główna K8NS nforce3-250 ddr400,sata raid, lan,atx
    kingston 512MB 400Mhz ddr cl2,5 dimm
    segate baracuda 7600 160GB
    sepphire radeon 9600 pro advantege 128MB ddr ty&dvi,agp
    ffd 3,5 1,44MB
    liteon dvd+rw
    liteon cd+rw
    obudowa step 107 lcd midi tower atx 350 W 2xUsb 2xaudio

niedawno dokupiłem
    kingston 512MB 400Mhz ddr cl3,0 dimm
    i
    myszka ednet laser technology + bezprzewodowa
    Klawiatura Microsoft digital media pro keyboard
  • REKLAMA
  • #4 3416799
    K!lleR
    Poziom 39  
    kis85 napisał:
    atx 350 W

Model zasilacza proszę podać.

Należy sprawdzić czy, radiator od karty graficznej dobrze przylega do rdzenia. Również radiator na procesorze należy sprawdzić. Nie zaszkodzi nałożyć nową pastę pod obydwa radiatory ( uprzednio usuwając delikatnie starą pastę ). I przeczyścić obydwa radiatory jaki ich wiatraki z kurzu.
  • #5 3416847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3417237
    Eskel
    Poziom 11  
    Zasilacz to pewnie Modecome Feel 350W. Ja stawiam na przegrzewającą sie karte. Sprawdz czy działa wentylatorek na karcie.
  • #7 3417400
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Przed dołożeniem tej płytki ramu też się coś takiego działo?
  • REKLAMA
  • #8 3419736
    kis85
    Poziom 11  
    przed założeniem ramu nic takiego sie nie działo , a jak włożyłem ram to zasilacz zaczął głośniej chodzić i jak np. naciskam coś tak żeby komp zaczął coś robić (pracować) to coś syczy w zasilaczu.
  • #9 3419788
    chory0
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mi komp sie wylacza jak zaszybko coś ściagam z netu - powyzej 600 kb na sekunde. Nie wiem czy procesor nie wyrabia, czy co. Testowałem to na rózne sposoby i nic, tylko przy bardzo duzym downloadzie. Widział ktos kiedys coś takiego??
  • #10 3419813
    adistan82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    ja po pierwsze proponuje jak Kolega Nirvanowiec sprawdzić ram mem testem www.memtest86.com dodatkowo(jak nic nie wykaże) wyjąć ten "nowy ram"i spróbować pograć bez niego.Jeszcze jedno ile czasu ma zasilacz?pozdro
  • #11 3419925
    kis85
    Poziom 11  
    zasilacz feel 350 tak jak ktoś napisał
    na karcie graficznej nie wiedziałem że jest radiator (wentylator) więc go wyczyściłem było troche kurzu wokoło i w środku.
    wszystkie wentylatorki chodzą.
    Radiator na procku jest czysty troche był brudny.
    kondenstarory wyglądają na sprawne.

nowy ram wyciągnąłem i założyłem starą myszkę ale to nie pomogło. Próbowałem raz ten nowy ram raz ten stary, i zmieniłem gniazda to nic nie pomogło.

Dodano po 2 [minuty]:

aha kompa kupiłem początek grudnia 2005
    jedynie cd-rom RW jest starszy.
  • #12 3420332
    K!lleR
    Poziom 39  
    Niech kolega zostawi tylko: Procesor, pamięć oraz kartę graficzną i zagra w jakąś grę niewymagającą CD/DVD-ROM'u.
  • REKLAMA
  • #13 3421080
    chory0
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A jakaś sgestja co do mojego pytania (kilka postów wyżej) - nie chce zakładc nowego tematu
  • #14 3423803
    kis85
    Poziom 11  
    Włączyłem gre i po 15 minutach wyłączył mi sie komp więc:
    Zrobiłem tak:
    wyciągnąłem jedną kość ram tą nowszą
    odłączyłem cdrom i dvd rom
    i włączyłem gre i na tych samych parametrach grałem dobre 2 godzinki i nic sie nie stało.
  • #15 3423823
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Kis85, zobowiązuję kolege do NIEZWŁOCZNEGO poprawienia błędów w dotychczasowych postach.
  • #16 3425409
    kis85
    Poziom 11  
    właśnie podłączyłem starą myszkę i klawiaturę i wyjąłem jedną kość pamięci ram i wszystko działa
    czy może mieć znaczenie to że mam klawiaturę na USB z przejściówką na złącze do klawiatury i tak samo mam z myszką. Przejściówki były dodane do sprzętu.

aha bo jak wcześniej sprawdzałem i miałem podpiętą starą mysz, NOWĄ KLAWIATURĘ i wyciągniętą kość ram to się wyłączył
    jeszcze sprawdzę z nową myszą ale starą klawiaturą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer wyłącza się podczas grania po dołożeniu dodatkowej kości pamięci RAM oraz wymianie myszy i klawiatury. Problem nie występował przed dołożeniem RAM-u. Po instalacji nowego modułu Kingston 512MB DDR400 CL3 i akcesoriów (myszka Ednet laserowa bezprzewodowa, klawiatura Microsoft Digital Media Pro) komputer wyłącza się po około 15-30 minutach grania. Zasilacz Modecom Feel 350W zaczął pracować głośniej i wydawać syczenie pod obciążeniem. Wentylatory na karcie graficznej Sapphire Radeon 9600 Pro Advantage 128MB DDR oraz na procesorze AMD Sempron 3000 MHz działają, radiatory oczyszczone, pasta termoprzewodząca wymieniona. Kondensatory na płycie głównej Gigabyte K8NS nForce3-250 oraz w zasilaczu wyglądają na sprawne. Testy pamięci RAM memtest86 nie wykazały błędów, jednak po wyjęciu nowego modułu RAM i odłączeniu napędów optycznych problem ustąpił. Podejrzewa się przeciążenie lub przegrzewanie zasilacza oraz możliwe problemy z kompatybilnością lub zasilaniem nowego RAM-u i akcesoriów. Dodatkowo używane są przejściówki USB na PS/2 do myszy i klawiatury, co może mieć wpływ na stabilność systemu. Zalecane jest testowanie systemu z minimalną konfiguracją (procesor, jedna kość RAM, karta graficzna) bez napędów optycznych i nowych akcesoriów, aby wyeliminować źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA