logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się zawiesza nawet po wymianie RAM-u. Co jeszcze sprawdzić?

maciek11 15 Sie 2007 18:23 1347 18
REKLAMA
  • #1 4181160
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mam poważny problem z komputerem. Wiem że sporo podobnych tematów jest na forum, ale żadne zawarte w nich rady nie pomogly.
    Komp poprostu w dowolnym momencie sie wiesza, nic nie odpowiada, kursor tez się nie porusza. Takie zwiechy następują nawet w trakcie startu kompa. Sprawdzałem już dosłownie wszystko. Przełożyłem inny zasilacz, grafikę i dysk, ale żadnych zmian. Po włożeniu innego RAM-u było ok. Wczoraj kupiłem nowy i włożyłem. Chodził dość długo więc myślałem że jest wszystko dobrze. Dzisiaj laska dzwoni że jej komp pada znowu <10ton>. To samo się dzieje. Czy macie jakieś pomysły, bo mi już się wszystkie skończyły. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4181180
    dagothur
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprawdź kondensatory na płycie głównej. Opisane objawy często pojawiają się przy niewłaściwej zmianie parametrów biosu dotyczących pamięci.
  • #4 4181248
    maciek11
    Poziom 17  
    Kondensatory są dobre. Gdzie szukać dalej?
  • REKLAMA
  • #5 4181263
    dagothur
    Poziom 13  
    Spróbuj sprawdzić pamięć programem MemTest.
    Sprawdź czy w biosie opcja DRAM_Timing_BY_SPD jest ustawiona na enabled.
  • #6 4181267
    maciek11
    Poziom 17  
    Teraz nie mam jak sprawdzić tych ustawień bo ten komp u mnie już nie stoi ;) Co powoduje ta opcja w biosie? Po włożeniu moich kości wszystko było ok, wiec chyba RAM tez odapada.
  • REKLAMA
  • #7 4181272
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    W wątku wskazanym przez kolegę mat_ed znajduje się post kolegi Figi, w którym podano pięć podstawowych przyczyn nieprawidłowej pracy komputera. Autor wątku najwyraźniej nie raczył tam nawet zajrzeć. Zatem proszę kolegów aby powstrzymali się z kolejnymi poradami dopóki autor nie przedstawi nam informacji dotyczących wspomnianych przeze mnie pozostałych czterech punktów.
  • #8 4181347
    dagothur
    Poziom 13  
    Ta opcja powoduje, że bios automatycznie dopasowuje parametry pracy pamięci na podstawie informacji odczytanych z układu SPD(Serial Prescence Detect). Daje to pewność, że wszystkie parametry pamięci w biosie ustawione są prawidłowo.
  • #9 4181361
    maciek11
    Poziom 17  
    Wirusy odpadaja, podłanczałem inny dysk i działo się to samo.
    Zasilacz - również podłączyłem inny.
    O pamięci pisałem wcześniej.
    Temperaturę (50°C) też już podałem.
    Jeśli chodzi o kondensatory, to odpowiedziałem w poprzednim poscie.

Dodano po 18 [minuty]:

dagothur dzięki za wyjaśnienie ;)

Dodano po 2 [minuty]:

W sumie mam pomysł. Raczej małoprawdopodobny, ale próbóję wszystkiego. Może takie działanie jest spowodowane neostradą?
  • REKLAMA
  • #10 4181443
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Podaj oznaczenia obydwu zasilaczy;
    2. Przetestuj pamięć przy pomocy memtest;
    3. Na wszelki wypadek wklej log z hijackthis;
    4. Czy masz możliwość zmierzenia przy pomocy miernika napięć podawanych przez zasilacz pod obciążeniem?
  • #11 4181481
    maciek11
    Poziom 17  
    Ten mój to Codegen chyba 300xx, a w tym nieszczęsnym kompie to jakiś chińczyk bez firmowy. Napięcia daje dobre, wskazania BIOS-a i miernika są bardzo podobne. Jeśli chodzi o sprawdzenie pamięci i zrobienie loga w Hijacku to dopiero jak pojadę to będę miał taką możliwość.
  • #12 4181500
    dagothur
    Poziom 13  
    maciek11 napisał:

W sumie mam pomysł. Raczej małoprawdopodobny, ale próbóję wszystkiego. Może takie działanie jest spowodowane neostradą?

Co skłania Cię aby tak myśleć ?
  • #13 4181538
    maciek11
    Poziom 17  
    Przez 2 dni miałem tego kompa u siebie. Wtedy zmieniłem w nim to co pisałem. Od zmiany RAM-u ani razu sie nie zawiesił. Nie podłanczałem modemu od Neo, bo mam net u innego operatora. Może właśnie z modemem jest coś nie tak. Z resztą sam już nie wiem, bo komp potrafił się wyłożyć od razu po wciśnięciu powera.
  • #14 4181539
    dagothur
    Poziom 13  
    Jeśli reset następuje zaraz po wciśnięciu Power to jest raczej wina hardware
  • #15 4181542
    maciek11
    Poziom 17  
    Najwcześniej wyłożył mi się przy sprawdzaniu pamięci.
  • #16 4181579
    dagothur
    Poziom 13  
    Wygląda to na uszkodzenie pamięci, ale jak pisałeś kość jest nowa. Spróbuj zmienić opcję biosu o której pisałem. Bawiłem się kiedyś w tuning pamięci i trochę przedobrzyłem efektem były objawy podobne do tych o których piszesz. Masz tylko jedną kość RAM ?
  • #17 4181589
    maciek11
    Poziom 17  
    Tak, kość jest tylko jedna.
  • #19 4181782
    maciek11
    Poziom 17  
    Procek: Duron 1400
    Płyta niestety ECS ale dokładnego modelu nie pamiętam
    Ram: Goodram 512MB
    Dysk: Seagate 20GB
    Grafika: GeForce 2

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer zawiesza się losowo, nawet podczas startu systemu, mimo wymiany pamięci RAM na nową kość Goodram 512MB. Wymieniono także zasilacz (Codegen 300xx i bezmarkowy chiński) oraz dysk (Seagate 20GB) i kartę graficzną (GeForce 2), jednak problem pozostał. Kondensatory na płycie głównej ECS są w dobrym stanie. Sugerowano sprawdzenie pamięci programem MemTest oraz ustawień BIOS, zwłaszcza opcji DRAM_Timing_BY_SPD, która automatycznie dopasowuje parametry pamięci na podstawie SPD. Podejrzewano również wpływ modemu Neostrada, jednak problem występował także bez jego podłączenia. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie pamięci lub błędne ustawienia BIOS, zwłaszcza przy pojedynczej kości RAM. Zalecane jest wykonanie testów pamięci, pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem oraz wygenerowanie raportu diagnostycznego np. programem Aida32 w celu dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA