logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczuje różnicę? Karta muzyczna i dobre głośniki 2.1?

Xylometazolin! 07 Sty 2007 13:04 1569 14
REKLAMA
  • #1 3416750
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Witam!
    W moim ostatnim temacie doradziliście mi jaką kupić kartę muzyczną...
    Przedwcześnie go zamknąłem bo chcę się dowiedzieć czy po podłaczeniu dobrych głośników 2.1 z SB Audigy będzie dużo lepsza jakość niż z zintegrowanej Realtec na płycie?
  • REKLAMA
  • #2 3416769
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Może kolega poprawi składnię, bo można się pogubić.

Dźwięk z SB Audigy SE będzie odczuwalny i to bardzo.

sebasebaseba napisał:
    Przedwcześnie go zamknąłem bo chcę się dowiedzieć

Zawsze kolega może odblować temat i tam kontynuować.
  • #3 3416778
    Xylometazolin!
    A na głośnikach słabszej klasy? (oczywiście 2.1)
  • #4 3416821
    K!lleR
    Poziom 39  
    Słabszej klasy głośniki = słaba jakość odtwarzanego dźwięku.
  • #5 3416849
    Xylometazolin!
    Cytat:
    Słabszej klasy głośniki = słaba jakość odtwarzanego dźwięku.

To wiem ale jak przerzucę się ze zintegrowanej na audigy przy słabych głośnikach będzie różnica...? Bo jak na razie takie mam (słabe 2.1) ale za około miesiąc się zamierzam do kupna... Mam mały pokój więc 5.1 chyba nie będą dobrym rozwiązaniem ale jeszcze się zastanowię.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3416891
    mnementh
    Poziom 14  
    Hmmm, ja Ci powiem żę jak się przerzuciłem na sb live to była różnica.
    A na audigy to już w ogóle odlot. Miałem sound blaster audigy platinum ex.
    Wcześnie posiadałem także audigy player. Te karty są bardzo sobre.

Na pewno będzie różnica. Jedyne co mogę doradzić to niekupowanie głośników creative'a. Bas jest okropnie przesterowany na tych głośnikach, a potencjomentr tak denny, że nie da się tego sensownie ustawić. Subwoofer pierdzi jak szalony zazwyczaj.
    Logitech chyba robi lepsze głosniki do kompa. Słuchałem s sklepie i 2.1 i 5.1 Logitecha i byłem usatysfakcjonowany.
  • #7 3417006
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Z malucha też więcej nie wyciśniesz jak wlejesz mu 99 oktanów. Różnica między zintegrowaną a osobną kartą muzyczną jest dość spora. Sam się o tym przekonałem wymieniając na Audigy 24.
  • #8 3417033
    mnementh
    Poziom 14  
    Już nie wspominam o tym, ze zintegrowana karta zżera zasoby systemowe :P
  • REKLAMA
  • #9 3417066
    jacusiek
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o jakość dźwięku to mając bardzo dobra kartę dźwiękową, a głośniki niskiej klasy to i tak jakość będzie do niczego.
  • #10 3417123
    mnementh
    Poziom 14  
    Hmm, najlepiej to mieć dobre słuchawki, bo można ich użyć także do odtwarzacza.
    A na dobrej karcie to miodzio.
  • #11 3417203
    K!lleR
    Poziom 39  
    sebasebaseba napisał:
    To wiem ale jak przerzucę się ze zintegrowanej na Audigy przy słabych głośnikach będzie różnica...? Bo jak na razie takie mam (słabe 2.1) ale za około miesiąc się zamierzam do kupna... Mam mały pokój więc 5.1 chyba nie będą dobrym rozwiązaniem ale jeszcze się zastanowię.

Jakość będzie jak na poprzedniej karcie. Jeśli kolega przymierza się do zakupu nowych głośników to trzeba się liczyć z wydatkiem w granicach od 180.00 PLN w górę.
  • REKLAMA
  • #12 3417282
    Xylometazolin!
    słuchając waszych wypowiedzi (na temat że Creative fee) kupię Logitech'y x-230 cena w granicach 150zl. Dobry wybór? Bo jak bym kupił 5.1 to w moim pokoju zmuszony bym był do rozstawienia głośników "w kupie" a z tego co wiem to nie jest dobre rozwiązanie, lepiej wziąść 2.1.
  • #13 3417380
    mnementh
    Poziom 14  
    Wiesz, wydaje mi się, że jak kupisz logitecha to się nie zawiedziesz.

Lepsze modele kosztują więcej, dużo więcej: LOGITECH Z-2300, niezłe są już CREATIVE 5.1 GIGAWORKS PRO-GAMER 500 THX

Wiesz, ale istnieje coś takiego jak klasa cenowa.

W tej klasie cenowej głośniki Logitecha, które wybrałeś są dobre. Creative z niższej półki jest naprawdę kiepściutki (dla mnie).
  • #14 3417718
    Xylometazolin!
    Czyli biorę Audigy a w dalszej kolejności Logitech x-230. Dzięki!
  • #15 3417789
    K!lleR
    Poziom 39  
    To są tylko porady. Sam kolega musi zdecydować co kupić i ile pieniędzy chce na sprzęt przeznaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Przejście ze zintegrowanej karty dźwiękowej Realtek na dedykowaną kartę muzyczną Creative Sound Blaster Audigy znacząco poprawi jakość dźwięku, nawet przy użyciu słabszych głośników 2.1. Jednak jakość odtwarzanego dźwięku w dużej mierze zależy od klasy głośników – dobre głośniki są niezbędne, aby w pełni wykorzystać możliwości karty dźwiękowej. Wśród polecanych producentów głośników wymieniono Logitech, który oferuje lepsze modele niż Creative w niższej półce cenowej, gdzie bas w głośnikach Creative bywa przesterowany, a subwoofer generuje niepożądane dźwięki. Warto rozważyć zakup zestawu Logitech X-230 jako dobry kompromis cenowo-jakościowy dla małego pokoju, gdzie system 5.1 może być niepraktyczny ze względu na konieczność bliskiego ustawienia głośników. Dodatkowo dedykowana karta dźwiękowa odciąża zasoby systemowe w porównaniu do zintegrowanej karty. Ostateczny wybór sprzętu zależy od budżetu i indywidualnych preferencji użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA