logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

90Usb1287 - Implementacja Mass Storage Class i kilka innych

willyvmm 08 Sty 2007 10:26 1610 2
REKLAMA
  • #1 3420377
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Witam.
    Przymierzam się zaprojektowania urządzenia opartego na 90USB1287 od atmela. Doczytałem się że na płycie dołączonej do demo kitu 90usb128 jest soft implementujący mass Storage Class na tym.
    Chciałem sobie to najpierw pooglądać, ale niestety na stronie ATMELA jest po zalogowaniu dostępne wszystko oprócz tego :(
    W związku z tym mam pytanie czy może ma to ktoś i mógłby mi to udostępnić do wglądu ?
    Albo chociaż napisać ile flasha to zajmuje i czy są dołączone źródła, bo zamierzam (doczytałem że powinno się tak dać) użyć wewnętrznego flasha jako flash disk. Na dobrą sprawę 32kb mi powinno starczyć. jak nie to dołożę jakąś zewnętrzną pamięć lub kartę mmc/sd.

I dodatkowe pytanie, ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na zabezpieczenie portu ps2 (w układzie ma być taki) żeby nie był bezpośrednio z mikrokontrolerem połączony? Chodzi o to że to będzie obsługiwać przysłowiowa Pani Basia ... i może być problem żeby dotarło że najpierw podłączyć potem włączyć ...

A może ktoś zaproponuje inny mikrokontroler ??
    Potrzebuje: port COM, port PS2, Wyświetlacz LCD, Klawiatura 4x4, i jakies minimum 32KB jako flash disk, no i oczywiśćie implementacje USB Mass Storage Class - żeby Pani Basia podłączyła do kompai mogła skopiować plik ... albo klinąć na na jakiś skrypt który wykona to za nią.

Pozdrawiam Willy.
  • REKLAMA
  • #2 3420499
    pmichniewski
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Również przyłączam się do pytania dotyczącego implementacji Mass Storage.

Jeden z pracowników Atmela co prawda odezwał się do mnie mailem i nawet podyskutowaliśmy chwilę, lecz gdy mu powiedziałem, że z braku nadmiaru środków nie bardzo mi się uśmiecha kupować starter kity od nich ani zmieniać procka na AT89C51SND2, który mi proponował (ponoć szit straszny) i że w ogóle zamiast ich układu do MP3 śmiem robić projekt na VS1003B, rozmowa urwała się bez słowa. Niestety ich support jest przyjazny tylko dla większych firm... Zwykli ludzie nie mają co się nawet odzywać.
REKLAMA