logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować AT90USB1287 jako urządzenie USB Mass Storage?

baslow 21 Lut 2007 22:34 2065 5
REKLAMA
  • #1 3601607
    baslow
    Poziom 11  
    Witajcie
    Mam do dyspozycji taki kontroler AT90USB1287 ATMELa i wszystko do jego programowania.
    Chcialbym zrobic PenDrive'a ;). Chcialbym zeby urzadzenie wpiete przez usb komputera od razu wykrywalo sie jako mass storage device, bez koniecznosci sterownikow i takich tam...
    Da sie to zrobic?
    Czy jest to bardzo trudne i skomplikowane?
    Macie jakies materialy o tym jak to zrobic? Jakie linki? Pomoce?
    Bede bardzo zobowiazany za wszelka pomoc.
    Dziekuje.
    --
    Pozdrawiam
    baslow
  • REKLAMA
  • #2 3601903
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam.
    Tez ostatnio nad czyms takim mysle ale na AT91SAM7S256.
    Po pierwsze potrzeba biblioteki do obslugi klasy USB Mass Storage (MSD) Po drugie biblioteki do obslugi kart SD.
    Z tym drugim raczej problemu nie ma, jest sporo przykladow na necie chociaz nie wiem jak wyglada sprawa dla AT90USB bo nie mialem z tym procesorem nic do czynienia.

Gorzej z MSD. Poszukaj na stronie Atmela, moze beda jakies przyklady dla tego procesora.
  • REKLAMA
  • #3 3601960
    genetix
    Poziom 24  
    Biblioteki USB prawdopodobnie są dostępne razem z zestawem startowym USB do AVR. Szczegóły na www.atmel.com
  • REKLAMA
  • #4 3602552
    baslow
    Poziom 11  
    Dzieki za to co napisaliscie...
    Wiem ze na forach tak sie nie pisze i nie prosi ale chcialbym prosic ;) jak macie jakies konkretne przyklady informacje podane bardziej lopatologicznie... to bede wielce wdzieczny... jest problem bo nie jestem elektronikiem a spadl na mnie taki problem do rozeznania...
    Dzieki - czekam niecierpliwie...
    --
    Pozdrawiam
    baslow
  • REKLAMA
  • #5 3603020
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Da się zrobić. Ich przykładowy układ jest tak wykrywany:
    http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=3879
    Zatem myślę, że wystarczy lekko zmodyfikować to oprogramowanie. Gdzieś powinno być na stronie Atmela dostępne.

Więcej informacji o tym kontrolerze:
    http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=3875

Dobra, chyba soft do Mass Storage akurat nie jest udostępniany bezpłatnie. Co za paskudy w tym Atmelu siedzą.
  • #6 7150394
    kukiz100
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Odświeżę temat ponieważ znalazłem darmowe już oprogramowanie Atmela do USB Mass Storage Device: Link. Jest umieszczone w dość pokrętnym miejscu: Stronka atmela ->Microcontrollers -> AVR® 8-Bit RISC -> Tools & Software -> AVR USB Series7 Software Packages(jeden z wielu linków na stronie) -> SD/MMC, NAND and DataFlash mass storage USB device. Przykład opiera się na płytce ewaluacyjnej STK525 i na nakładce EVK525.
REKLAMA