logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus LS-3771PST - jak usunąć blokadę rodzicielską z ekranu?

artex 08 Sty 2007 23:45 1658 10
REKLAMA
  • #1 3423619
    artex
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Na ekranie widoczny jest kluczyk (pewnie blokada rodzicielska) i nie można zmienić ustawień z klawiatury lokalnej. Jak zlikwidować blokadę? Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrox Artex!!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3424318
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    jezak napisał:
    Wyłaczenie kluczyka / blokady/ następuje przez jednoczesne naciśnięcie P+ i P- przy włączonym odbiorniku.

A ja bym jeszcze dodał, że P+ i P- na klawiaturze lokalnej TV! :D
  • #5 3424961
    artex
    Poziom 13  
    Witam!!! dzięki za odpowiedź. Sprawdzę czy naciśniecie P+ i P- przyniosło skutek. Pozdrox Artex!!!
  • #6 3425011
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    doradzam usunięcie przyczyny: kondek 1mikroF, na dłuższych nóżkach, na wysokości trafa przetwornicy leżący nad innymi elementami, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3425202
    artex
    Poziom 13  
    Dzięki za zainteresowanie problemem, ale kondensator na długich nóżkach brzmi dosyć enigmatycznie:D!!??? Postaram się go zlokalizować. Przydałoby się oznaczenie.........Pozdrox Artex!!!
  • REKLAMA
  • #8 3425860
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    nie podam Ci oznaczenia, spotkałem się już kilka razy z tym problemem, nóżki kondka są w koszulkach, upchany między innymi elementami, jeżeli to ten sam model o jakim myślę, ale chyba tak, pozdrawiam
  • #9 3426312
    artex
    Poziom 13  
    Jednoczesne naciśnięcie P+ i P- w klawiaturze lokalnej nie przyniosło rozwiązania problemu. Wymieniłem 2 kond 1µF.....jeden to C 326 , drugi C 202,ale tez bez skutku. Poszukam dalej. Czytałem na portalu,że można wyłaczyć kluczyk pilotem. Czy to może być normalny pilot czy serwisowy?Pozdrox!!! Artex!!!
  • #11 3427884
    artex
    Poziom 13  
    Witam!!! tv już działa prawidłowo. Okazało się,że w oryginalnym pilocie (RC-F10) , którego nie miałem podczas naprawy jest przycisk z "kluczykiem" do usuwania blokady. Zamykam temat i serdecznie dziękuję za cenne rady i wskazówki . Pozdrox Artex!!!

Podsumowanie tematu

✨ Na ekranie telewizora Lexus LS-3771PST pojawiła się blokada rodzicielska symbolizowana ikoną kluczyka, uniemożliwiająca zmianę ustawień z lokalnej klawiatury. Pierwsze sugestie dotyczyły jednoczesnego naciśnięcia przycisków P+ i P- na klawiaturze lokalnej przy włączonym odbiorniku, co miało wyłączyć blokadę. Próby te jednak nie przyniosły efektu. Pojawiły się także wskazówki dotyczące sprawdzenia kondensatora 1µF (np. C326 lub C202) w okolicy transformatora przetwornicy, jednak wymiana kondensatorów nie rozwiązała problemu. Ostatecznie okazało się, że oryginalny pilot zdalnego sterowania model RC-F10 posiada dedykowany przycisk z ikoną kluczyka, który umożliwia dezaktywację blokady rodzicielskiej. Po użyciu tego pilota telewizor działał prawidłowo i blokada została usunięta.
REKLAMA