logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić mechanizm piezoelektryczny do generowania iskry jak w zapalniczce?

oskar5 09 Sty 2007 18:32 2924 6
REKLAMA
  • #1 3426125
    oskar5
    Poziom 13  
    Ostatnio bawiłem się zapalniczką i wpadłem na pomysł żeby wykonać coś takiego jak ten pstryczek, żeby np. iskra przeskakiwała między dwoma drutami. Mam nadzieje że wiecie o co chodzi. Jestem bardzo początkujący w tych sprawach i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 3426215
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Poszukaj tematów:Drabinka Jacoba,Cewka Tesli. :D :D
  • REKLAMA
  • #3 3426276
    oskar5
    Poziom 13  
    Widzę że drabinka jacoba jest łatwiejsza, ale czy to potrzebuje aż takiego zasilania? A gdy np. mam silniczek elektryczny to tam jeśli dam np. zasilanie 12V to już daje dość sporo iskier. A pozatym i drabinka i cewka dają całą falę a ja chcę poprostu pojedynczą iskierkę, nie da się tego jakoś łatwiej wykonać?
  • REKLAMA
  • #4 3426470
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Obawiam sie ze te iskierki to są iskry które powstają, żebyś zrozumiał... jak masz kondenstor elektrolityczny, tak ze 2000uF i go naładujesz tak ze 16 volt, to jak zewżesz powstaną iskry. Ale wynikają z dużego przepływu prądu przez mały sytyk.

Tobie zależy na iskrze ale przelatującej przez powietrze. zeby to zrobić trzeba mieć troche więcej napięcia. Troche to znaczy co najmniej ze 2kV, czyli jakieś 7 razy więcej niż w gniazdku. Napiecie przebicia powietrza to ok 3kV/mm. No przy małej odległości moze z 1kV wystarczy. Czyli potrajacz napiecia.

UWAGA, nie podłaczaj bezpośrednio do sieci, ale przez trafo separujace.

Wiecej musisz sam szukać, bo jak nie masz wiedzy to se możesz krzywde zrobić.

Można tez zrobić jakis układzik to robienia impulsów i dać cewka zapłonu z silnika samochodowego, czytaj w sieci, bo jak nie wiesz jak to zrobić, to ja mam wrażenie że lepiej jakbyś sie za to nie bral.
  • REKLAMA
  • #5 3426506
    oskar5
    Poziom 13  
    trol.six napisał:
    tak ze 2000uF i go naładujesz tak ze 16 volt, to jak zewżesz powstaną iskry. Ale wynikają z dużego przepływu prądu przez mały sytyk.

A nie można by czegoś takiego zrobić? Chcę poprostu żeby było widać jakąkolwiek iskrę
  • #6 3426608
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    jak chcesz zeby bylo widac iskry to wez linke stalowa i zarzuc ja na wiszace kable przy drodze :D tobeda dopiero iskry :D
  • #7 3426813
    oskar5
    Poziom 13  
    elektryk1e napisał:
    jak chcesz zeby bylo widac iskry to wez linke stalowa i zarzuc ja na wiszace kable przy drodze :D tobeda dopiero iskry :D

No, super, wiem że dla ciebie to jest jak zawiązanie buta ale każdy zaczyna i jak nie masz do powiedzenia nic na temat to lepiej w ogóle nie pisz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania mechanizmu piezoelektrycznego generującego pojedynczą iskrę podobną do tej w zapalniczce. Poruszono temat alternatywnych rozwiązań, takich jak drabinka Jacoba czy cewka Tesli, jednak są one bardziej skomplikowane i generują ciągłe wyładowania, a nie pojedyncze iskry. Wyjaśniono, że do uzyskania iskry przeskakującej przez powietrze potrzebne jest wysokie napięcie rzędu kilkuset do kilku tysięcy woltów (około 1-2 kV), co znacznie przekracza standardowe napięcie sieciowe i wymaga stosowania transformatora separującego oraz odpowiednich układów impulsowych. Zasugerowano także wykorzystanie kondensatora elektrolitycznego do magazynowania energii, jednak podkreślono konieczność ostrożności ze względu na ryzyko porażenia. Wspomniano możliwość użycia cewki zapłonowej z silnika samochodowego jako źródła wysokiego napięcia. Wskazano, że realizacja takiego układu wymaga wiedzy i doświadczenia, a dla początkujących może być niebezpieczna. Próby generowania iskier prostymi metodami, np. przez zwarcie przewodów zasilanych 12 V, dają jedynie słabe efekty i nie są odpowiednie do uzyskania wyraźnej iskry przeskakującej przez powietrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA