logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć router D-Link przed kradzieżą sygnału przez sąsiada?

gonzo1 10 Sty 2007 14:24 6069 19
REKLAMA
  • #1 3429351
    gonzo1
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam !

Posiadam routera D-Link pod ktorego mam podpiętą siec neostrade... wszysztko elegancko śmiga, gdyby nie jeden problem... router posiada antenke , poprzez którą mój sąsiad kradnie mi sygnał... ja nie wiem jak to wogóle zabezpieczyc, jestem blady TOTALNIE... bardzo prosiłbym o udzielenie szczegółowej Pomocy...

Z Góry przepraszam jezeli taki temat juz istniał , lecz przepatrzyłem forum dokładnie i nie było takiego ...

POZDRAWIAM !
  • REKLAMA
  • #2 3429414
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3429458
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    kpitan napisał:
    Zacznij od przypisania MACa do IP i stałego IP

to nic nieda !!!
    zacznij od filtrowania adresów mac w sieci które bedą miały dostęp do netu

dalej:
    włącz szyfrowanie WEP lub WPA lub najlepiej obydwa

zaleznie od modelu d link ,niektóre obsługują PPPoE który od tych wszystkich protokołów jest najleprzy ,lecz sprzętowo moze dać radę max na kilka kompów w sieci ,jak dasz wiecej router moze sie poprostu zawieszac

podaj co to za model d link
  • REKLAMA
  • #4 3429663
    gabic
    Poziom 14  
    Wykorzystujesz połączenie bezprzewodowe?
    Jeśli jesteś podpięty do do ruterka przewodowo to najlepiej wyłączyć sieć bezprzewodową w routerze.
  • #5 3429704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3430765
    gonzo1
    Poziom 13  
    Czemu ja mam mu udostępniac jezeli ja za to płace , a po drugie to mi transfer zwala ;/ ja mam podbiete neo bezposrednio do tego rutera .... jak mam wyłaczyc siec bezprrzewodowa ? i te Mac adresy itd... :/

A Model to taki : DSL-G604T
  • #7 3430872
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    A czy antenkę można wykręcić ? ;)
  • #8 3431009
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jezeli ty radia nie potrzebujesz to wejdz w zakladke od radiowki i wylacz ( disabled )
  • #9 3431200
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    gothye napisał:

:lol: Miałeś kiedyś styczność z WiFi? :) Od kiedy można włączyć oba szyfrowania?

Ja radzę zastosować szyfrowanie WPA-AES. Jak narazie dla zwykłego śmiertelnika jest niemożliwe do złamania.
  • #10 3431598
    gonzo1
    Poziom 13  
    Panowie ! wszystko ładnie brzmi... ale to nie jest klucz do sukcesu , tak jak ja innym cos tłumacze ..tak ja prosze o WYTŁUMACZENIE... ! :/ z góry dziekuje..... tzn. prosze o poszerzenie wyżej prezentowanych myśli/zdan .. czyli jak to zrobic? ?????

Ps.Antenki nie można wykręcic
  • #11 3431632
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    Dodano po 33 [sekundy]:

[quote="gothye"]
    MacGyver. napisał:
    gothye napisał:

:lol: Miałeś kiedyś styczność z WiFi? :) Od kiedy można włączyć oba szyfrowania?

no w tym smiesznym routerku ani w zadnym sprzętowym tego niewłączysz ale w router na debianie czy slacku wykorzysta dobroć obydwu kluczy do autoryzacji userów ,tylko strasznie zżera ram i procesor szyfrowanie

przed chwilą jeszcze sprawdzałem nawet Ipcop ma tą opcje :P
  • REKLAMA
  • #12 3432025
    gonzo1
    Poziom 13  
    Ok ! ale ja dalej nie wiem jak to wyłączyc nie wymagam od Ciebie/Was znajomosci mojego routera ... tylko chce otrzymac info. w jaki sposób mogę to zrobić ... Panowie dzieki za pomoc , lecz prosze o konkrety... Na temat !

Czyli jak to zrobić.... w czym ? w opcjach Routera? w Systemie? A może jakis program sciągnąc.. prosze ponownie o pomoc :!:
  • REKLAMA
  • #13 3432056
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    wpisujesz w przegladarce 192.168.0.1 wyskoczy strona do logowania zapewne masz standardowy login i haslo do danego typu routera (masz pewnei gdzieśna jakiejś karteczce od routera napisane np admin admin
    Jak sie połączysz według mnie najlepiej wyłączyćrozgłaszanie ssida i zmienićjego nazwe na jakaś przypadkową np. gfdh34qg5
    Jeśli nie kożystasz z radia nikt nie wejdzie jużdo ciebie jeśli kożystasz to na chwilę obecnąnie ma programów pod windowsa do wydobycia ssida a na linuksie nie kazdy wie jak to mozna zrobić :D
  • #14 3432116
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    a słyszałeś o kluczu dla WIFI, kluczu bez którego on nie wejdzie, bo samo zbanowanie maca to nie załatwi problemu, mac moza zmienić, posluchaj rady kolegi z 2 postu i problem rozwiązany
  • #15 3432176
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Nie mam takiego routera, ale w znalezionej na sieci instrukcji w zakładce "Wireless" jest opcja "Enable AP" . Przełącz ją na "Disable".
    Jak wejść do ustawień ? Otwiersz przegladarke i wpisujesz w adresie 192.168.1.1, poprosi o login i hasło - wpisz admin i admin. Oczywiście jeśli ktoś wcześniej nie zmienił tych ustawień.
  • #16 3434523
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    gonzo1 - zgubułeś instrukcje do routera?
  • #17 3434708
    gonzo1
    Poziom 13  
    Nie nie zgubiłem.... ! dlaczego miałbym zgubić ... Słuchaj to ze mam instrukcje to nie znaczy ze umiem w 100% ją wykorzystać ... lepiej sie zapytać niż potem zrąbać totalnie własną siec.... ! A chyba to forum głównie jest po to ażeby sie dowiadywać co ? gdzie ? jak?

:idea:

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

pepe napisał:
    Nie mam takiego routera, ale w znalezionej na sieci instrukcji w zakładce "Wireless" jest opcja "Enable AP" . Przełącz ją na "Disable".
    Jak wejść do ustawień ? Otwiersz przegladarke i wpisujesz w adresie 192.168.1.1, poprosi o login i hasło - wpisz admin i admin. Oczywiście jeśli ktoś wcześniej nie zmienił tych ustawień.

czyli mam uczynic to co kolega powyżej ... wszyscy są zgodni z tym ? zacząć działać ;> ?? Thx z góry....!

:?::?::?:
  • #18 3448367
    gonzo1
    Poziom 13  
    Co jest ? nikogo juz nie ma :/
  • #19 3448743
    mario911
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeżeli nie korzystasz z sieci radiowej to ją wyłącz ;P proste
  • #20 3448799
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Tu masz konfigurację:

No to chyba na tyle

_______
    Opcja Pomógł zawsze działa ;]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia routera D-Link DSL-G604T przed nieautoryzowanym dostępem do sygnału Wi-Fi przez sąsiada. Zalecane działania obejmują wyłączenie sieci bezprzewodowej, jeśli nie jest używana, poprzez opcję "Enable AP" ustawioną na "Disable" w panelu konfiguracyjnym routera dostępnym pod adresem IP (np. 192.168.0.1 lub 192.168.1.1) z użyciem standardowego loginu i hasła (np. admin/admin). W przypadku korzystania z Wi-Fi, kluczowe jest włączenie szyfrowania WPA-AES, które jest obecnie najbezpieczniejszym standardem, oraz filtrowanie adresów MAC, aby ograniczyć dostęp tylko do znanych urządzeń. Wyłączanie rozgłaszania SSID i zmiana nazwy sieci na losową również utrudnia nieautoryzowany dostęp. Antenki w modelu DSL-G604T nie można fizycznie odkręcić, dlatego zabezpieczenia należy realizować programowo. Wskazano, że stosowanie PPPoE może być korzystne, ale zależy od modelu i liczby podłączonych urządzeń. Podsumowując, skuteczne zabezpieczenie wymaga konfiguracji routera poprzez panel administracyjny, włączenia silnego szyfrowania, filtrowania MAC oraz ewentualnego wyłączenia funkcji radiowej, jeśli nie jest potrzebna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA